Sorte grožđa u proizvodnji šampanjca-prvi dio

grožđe pjenušavo vino region sorta vinska kultura

Sorte grožđa u proizvodnji šampanjca. Vjerovatno znate da su tri glavne sorte grožđa za proizvodnju šampanjca: Chardonnay, te Pinot Noir i Pinot Meunier, jedine dvije sorte crnog grožđa u regiji. Tri sorte čine oko 99% zasada regije. Ali da li ste znali da zapravo postoji sedam dozvoljenih sorti koje se mogu uzgajati u Šampanji? Preostala četiri sorte su: Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier i Arbane, sve bijele sorte koje čine manje od 3% zasada.

Sorte grožđa u proizvodnji šampanjca
Champagne

Tri glavne sorte grožđa za proizvodnju šampanjca

1.Chardonnay

Sa količinom šampanjca Blanc de Blancs koji se nalaze u vinotekama i na jelovnicima restorana, ne biste pogriješili kad biste pomislili da je Chardonnay vrlo široko zasađen. Ali od glavne tri, to je najmanje zasađena sorta grožđa u Šampanji. Prostire se na nešto više od 10.000 ha. Zapravo, šampanjci na bazi sorte Chardonnay čine manje od 5% kategorije.

Zbog svog blagog profila okusa, na Chardonnay se prilično lako može uticati odlukama o proizvodnji vina. Uključivanje može dodati kiselost, strukturu i svježinu.

Chardonnay. https://www.virginwines.co.uk/

2.Pinot Noir (Burgundac crni)

Pinot Noir je osnovni sastojak mješavina šampanjca i najrasprostranjenija je sorta u regiji koja obuhvata više od 13.000 ha. To je više od pradomovine sorte Pinot Noir (Burgundy). To je jedna od samo dvije dopuštene crne sorte grožđa u regiji, zajedno sa sortom Pinot Meunier. One su odgovorne za šampanjce Blanc de Noirs ili bijelo vino od grožđa sa crnom pokožicom. Pinot Noir, često opisivan kao nježan, donosi vinu tijelo, onu strukturnu teksturu koja ispunjava usta. Smjesi takođe dodaje lijepe aromatične sastojke.

Pinot Noir. Getty

3.Pinot Meunier

Iako je u prošlosti bio grožđe koje se miješa. Pinot Meunier je posljednjih godina postao samostalna zvijezda, sa 100% Meunier šampanjcem koji postaju sve popularniji. Izvrsni primjeri uključuju punjenje José Michela, Moussé Fils i Salmon, koji većinu svoje proizvodnje idu na Pinot Meunier. Pinot Meunier u prvi plan ističe one željene okuse crnih bobica, ali takođe uravnotežuje ukupnu mješavinu. U regiji je zasađeno oko 10.500 ha sorte Pinot Meunier.

Pinot Meunier. https://www.winetraveler.com/

Pogledati i:

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: All the Grapes Used in Champagne, Explained. Objavljeno: 18.12.2020. by Jnai Gaither. Prevod i dopuna: Dragutin Mijatović