Reciklirani vinski otpad

grožđe nauka vino

Reciklirani vinski otpad. Na isti način na koji je nebo plavo, činjenica je da Amerikanci vole vino. Prema Forbes-u, Amerikanci su potrošili 14,4 milijardi dolara na vino od marta 2018. do 2019. Među najpopularnijim vinima su: Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Pinot Grigio.

Per Liquor, vino se proizvodi berbom grožđa ručno ili mašinski. Poljoprivrednici imaju tendenciju da biraju najbolje doba godine za berbu vršeći redovne testove okusa grožđa. Zatim se grožđe presa, svaka serija različitim metodama zavisno o tipu vina koje se proizvodi. Poslije presanja dolazi fermentacija. Vino odležava prije filtriranja i flaširanja.

Međutim, kada se vino proizvodi, za sobom ostavlja kominu – mješavinu mesa, sjemenki i pokožice koja se obično baca, prema WineMaker. Po Food Dive-u, komina se može ponovo koristiti kao đubrivo, obnovljivi izvor energije ili slijedeći jedinstveni plan jedne kanadske kompanije.

Način bez otpadaReciklirani vinski otpad

Predsjednik Bill Broddy iz CrushDynamics-a otkrio je koliko je komina hranjiva nakon što je posmatrao medvjeda kako ga jede tokom vožnje biciklom. Nakon informativnog razgovora sa kanadskim zastupnikom za vina, Broddy-iju se upalila lampica: shvatio je da komina može imati vrijednu upotrebu izvan svojih trenutnih ograničenja.

Reciklirani vinski otpad
HQuality/Shutterstock

“Ovo ima globalne implikacije”, rekao je izvršni direktor Kirk Moir. “Samo pokušavamo pronaći dobro rješenje za 15 miliona metričkih tona otpada u proizvodnji vina, na globalnoj osnovi svake godine. Imamo prilično veliki, veliki, dlakavi, hrabri cilj.” Prema Moir-ovim riječima, plan kompanije je da ostatke komine pretvori u proteinski prah, a trenutno radi na patentu za proces koji uklanja gorak okus i smanjuje ukupne troškove.

Zlatna koka kompanije leži u njihova dva proizvoda: Ruby Purée i Gold Purée. “Smatramo ih kao nevjerovatno korisne poluge za stvaranje sve veće porodice proizvoda”, rekao je Moir. Kako bi dopunio rastući posao, CrushDynamics je prikupio 3,6 miliona dolara finansiranja – što je, prema Vegconomist-u, “kritična prekretnica” za kompaniju sa sjedištem u Kanadi. Dakle, nakon što saznate za ovu inovativnu strategiju kojoj CrushDynamics teži, nikada više nećete gledati na proizvodnju domaćeg vina na isti način.

Naslov orginala: How Upcycled Wine Waste Can Be A Flavor Enhancer (Kako reciklirani vinski otpad može biti pojačivač ukusa?). Izvor: https://www.mashed.com/ . Objavljeno: 04.07.2022. by Amberly Mickee. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Grog je istorijski bio omiljeno piće među nautičarima koji putuju preko okeana – i najčešće se pravi sa rumom – počelo je kao mješavina vode pune algi sa slatkim vinom ili pivom?