Australijski Saperavi

region sorta vino vinova loza

Australijski Saperavi. Australijski proizvođači rijetkog gruzijskog grožđa sorte Saperavi ujedinili su se u jednu od prvih nacionalnih – specifičnih vinskih grupa za sorte (Australian Saperavi Association-ASA) „Australijsko Saperavi Udruženje.“

Saperavi svoje porijeklo vodi od prije više od 8.000 godina i gaji se u kolijevci vinarstva u Gruziji, ali uprkos dugovječnosti i jedinstvenom kvalitetu, sorta ostaje relativno nepoznato u Australiji. ASA želi to promijeniti. Prvoga vikenda u novembru održan je najveći forum australijskih proizvođača grožđa sorte Saperavi.

Australijsko Saperavi Udruženje

Uzgajivači i vinari iz osam vinskih regija okupili su se u McLaren Vale radi formiranja asocijacije, degustacija vina sorte i razgovor o sorti Saperavi na australskom tržištu vina. Mary Hamilton, izvršna direktorica Hugh Hamilton Wines, osnivački sastanak smatra ogromnim uspjehom. Forum je ujedno bio i najveće istraživanje porasta uzgoja sorte na području Australije. „Vino je prilično kolegijalna industrija pa svima koristi da sjednemo i razgovaramo. Sa sortom grožđa kao što je Saperavi, to nama proizvođačima zaista pomaže,“ rekla je ona.

„ Viši Organi imaju vrlo malo podataka o našoj proizvodnji. Odlučili smo da to predstavimo sami.“ Prvi start kompanije ASA nakon osnivanja bio je bude domaćin jednog javnog događaja. Na Saperavi festivalu viđeni su proizvođači koji su predstavili svoju ponudu vina Saperavi za više od 180 domaćih, međudržavnih i međunarodnih posjetilaca. Uspjeh manifestacije dao je udruženju mandat da ubuduće organizuju festival širom zemlje. Primijećeno je da se sorta teško prilagođava nepovoljnim australijskim uslovima. Angelo Puglisi, vlasnik Queensland’s Ballandean Estate, nazvao je sortu Saperavi “čarobnim grožđem koje se popravlja samo od sebe”. Ovo je posebno važno u doba klimatskih promjena, jer se proizvođači suočavaju sa intenzivnijim i češćim vremenskim sistemima i sušama.

Vikend je svim prisutnima ostavio velike nade za Saperavi u Australiji. Njegova zaštitna boja, složenost i prirodna kiselost nude ljubiteljima vina veći element tajni od standardnih dobro poznatih i voljenih crvenih boja trenutno na tržištu. Hamilton vjeruje da je intenzivno crno vino koje se proizvodi od sorte Saperavi savršeno za australsko nepce. „Kad ljudima kažete pozadinu grožđa i date im čašu, oni ne mogu vjerovati koliko je dobar Saperavi. Sada im moramo samo dati čašu u ruke ”, dodala je ona.

Pogledati i: https://ovinu.info/tasmanija-region/

Naslov orginala: Australian first for world’s oldest grape. Izvor: https://winetitles.com.au/; Objavljeno: 09.12.2019. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: sorta, saperavi, australija