Crveno vino je romantično sa razlogom

antiokisdanti grožđe vino vinska kultura zdravlje

Crveno vino je romantično sa razlogom. Istraživači su otkrili da hrana bogata flavonoidima poput crvenog vina, bobičastog voća i citrusa može smanjiti rizik od erektilne disfunkcije. Studija je pokazala da hrana bogata flavonoidima, poboljšava i zdravlje krvnih žila. (Thinkstock

Crveno vino je romantično sa razlogom

Jagode prelivene čokoladom i pun pehar vina Cabernet, često upareni sa Marvin Gaye-om koji tiho pjevuši iz stereo uređaja, postavili su raspoloženje za neprocjenjive večeri Valentinova. Nova istraživanja sugerišu da neke od ovih romantičnih provoda mogu koristiti i dugotrajnim ljubavnim životima. Uobičajena potrošnja hrane bogate flavonoidima – crvenog vina, voća, povrća i čaja – može smanjiti rizik od erektilne disfunkcije.

Flavonoidi

Flavonoidi ne zvuče seksi – oni su polifenolna, organska jedinjenja koja se nalaze u biljkama i pronalaze svoj put u nizu namirnica. Zajednička studija sa Univerziteta East Anglia i Univerziteta Harvard fokusirala se na voće. Proizvode iz voća poput vina – su kao najbolji prirodni odgovor na Viagru. Redovno jedenje voća i proizvoda od voća, otkrili su istraživači, smanjilo je učestalost erektilne disfunkcije za 14%. Određene jela – crveno vino, jagode, borovnice, jabuke, kruške i citrusi – još više su smanjile rizik, za 19%.

Objavljeno u izdanju American Journal of Clinical Nutrition iz januara 2016., studija se uglavnom fokusirala na crveno vino, bobičasto voće i citrusno voće. Sve zbog njihove visoke koncentracije izuzetno korisnih flavonoida – antocijanina, flavanona i flavona – i njihove sveprisutnosti u tipičnoj američkoj prehrani.

“Kada smo pogledali sve različite flavonoide, bili su to antocijanini. Oni su odgovorni za moćnu crveno/plavu obojenost biljaka, koji su bili povezani sa smanjenjem rizika”. Ovo je rekla vodeći istraživač Aedín Cassidy sa engleskog Univerziteta Istočne Anglije za Wine Spectator. Kao posebno “dobar dijetetski izvor ovih flavonoida” izdvojila je crveno vino. Vino koje svoju boju dobija od antocijana koji se nalaze u pokožici crnog grožđa. Studija je takođe istakla citrusno voće i njihovu visoku koncentraciju flavanona koji poboljšavaju performanse kao pufere protiv impotencije.

Antioksidanti

Ljudi mogu iskoristiti za seksualno zdravlje prednosti ove hrane i pića bogatim antioksidansima uz samo nekoliko redovnih porcija, pokazalo je istraživanje. Tim je pregledao podatke više od 25.000 muških učesnika koji su bilježili i prehrambene navike i erektilnu funkciju u fiksnim intervalima između 1986. i 2010. Muškarci koji su konzumirali tri ili više porcija voća i vina bogatog flavonoidima sedmično su najmanje imali erektilnu disfunkciju. Muškarci ispod 70 godina vide najveće prednosti.

Učestalost impotencije se još više smanjila kada su i ljubitelji crvenog vina i entuzijasti grejpa bili fizički aktivni. Ovi amoristi su imali 21% manje šanse da dožive probleme sa seksualnim zdravljem od njihovih vršnjaka. Nalazi predstavljaju uvjerljive smjernice za ishranu za stotine miliona muškaraca koji pate od problema sa performansama, ali značaj studije se proteže i dalje od spavaće sobe. “Erektilna disfunkcija je često rani barometar loše vaskularne funkcije i nudi kritičnu priliku za intervenciju i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, pa čak i smrti”, objasnila je Cassidy.

Dodala je da se muškarci sa erektilnom disfunkcijom suočavaju s trenutnim problemom i imaju tendenciju da budu visoko motivirani za promjenu načina života. Kada se izvrše te promjene, jedenjem više borovnica, prelaskom sa IPA na Merlot ili odabirom stepenica umjesto lifta, poboljšavaju se i seksualna izdržljivost i kardiovaskularno zdravlje.

Kako bi vam srce kucalo i vaš fizički ljubavni život bio u vrhunskoj formi, potražite vina sa visokim nivoom antocijana kao što su Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Tannat, Aglianico i Touriga Nacional. Birajte mlade boce prije nego stare, jer se nivoi antocijana smanjuju kako vino stari.

Izvor: https://www.winespectator.com/. Naslov orginala: Red Wine Is Romantic for a Reason: Scientists Find It Prevents Erectile Dysfunction (Crveno vino je romantično sa razlogom: Naučnici otkrili da sprečava erektilnu disfunkciju). Objavljeno: 27.01.2016. by Christine Dalton. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/jedinjenje-crvenog-vina-moze-sprijeciti-ozbiljnu-depresiju/ i   https://ovinu.info/da-li-vino-snizava-los-holesterol/