Koliko čaša vina ima u boci

Koliko čaša vina ima u boci?

Uncategorized

Koliko čaša vina ima u boci? Kada planirate večeru ili okupljanje uz degustaciju vina i sira, postoji mnogo pitanja koje morate sebi postaviti. I jedno od tih pitanja, vjerovatno najvažnije, je; koliko čaša vina ima u boci? Na kraju krajeva, ne želite da se čaša osuši-ostane prazna.

Koliko čaša vina ima u boci
Stocksy

Kao i mnogi aspekti vina; Zavisi. Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir, poput veličine boce i tipa vina koje poslužujete. Ovdje raščlanjujemo koliko čaša ima u boci vina kako biste mogli isplanirati sve što trebate.

Prvo, šta je standardno posluživanje vina?

Za mirno i pjenušavo vino, standardna količina vina (standarna čaša vina) je 150 ml (pet unci). A to se neće promijeniti čak ni ako koristite čašu (flute) za šampanjac, univerzalnu čašu za vino, burgundsku čašu ili bilo šta između. Ako servirate jako ili slatko vino, standardno punjenje čaše je 60 ml (dvije unce). Ova vina su obično bogata alkoholom, pa ćete poželjeti drugu čašu. Njen kratki otvor je dizajniran da priguši alkoholne arome dok istovremeno poboljšava ostale karakteristike vina.

Koliko čaša vina ima u boci?

Naravno, ovo će zavisiti o veličini boce, možemo vam pomoći.

  • Split ili Piccolo boca (veličina: 187,5 ml). To je jedna čaša mirnog ili pjenušavog vina.
  • Pola boce – Half Bottle (veličina: 375 ml). Ova boca je savršene veličine za vas i još jednu osobu. Sadrži 2,5 čaše mirnog ili pjenušavog vina. Jedna čaša 150 ml.
  • Standardna boca (veličina: 750 ml). Standardnom bocom vina možete napuniti pet čaša vina od po 150 ml. Ovo se odnosi i na mirna i na pjenušava vina.
  • Magnum (veličina: 1,5 litar). Sprema li se zabava? Ako možete, uzmite bocu magnuma. Ova boca sadrži 10 čaša mirnog ili pjenušavog vina od po 150 ml.

Boce za slatka ili jaka vina (veličina boce: varira). Veličine vinskih boca će varirati kada su u pitanju slatka i jaka vina. Boce za jaka vina obično dolaze u veličinama od pola litra, što znači da ćete dobiti oko 8,25 čaša po 60 mm.

Kako natočiti čašu vina?

Kada znate koliko čaša ima vaša boca, sada morate savladati točenje vina iz boce. Vjerovali ili ne, postoji umjetnost u naizgled jednostavnom zadatku punjenja čaše vina. Umjesto da je držite za vrat, držite bocu za podnožje. To je najteži dio boce i dat će vam veću kontrolu. Zatim držite bocu pod uglom od 45 stepeni i sipajte. Kada budete spremni da prestanete da sipate, lagano okrenite bocu u smeru suprotnom od kazaljke na satu jer to sprečava prolivanje i kapanje. Ali, za svaki slučaj imajte pri ruci ručnik ili salvetu!

Profesionalni savjet: Kada točite pjenušavo vino, prestanite ga točiti malo ranije nego kada servirate mirno vino kako biste omogućili karbonizaciju.

Kako da čaše budu čiste?

Odabrali ste savršenu bocu, usavršili ste tehniku točenja i znate koliko čaša pića ima u boci vina. Sada pazite da mrlje na vašoj čaši ne odvlače pažnju od onoga što servirate. Postoji nekoliko načina da osigurate besprijekorno čiste čaše. Ako perete ručno, možete ih potopiti u toplu vodu sa malo sapuna bez mirisa. Vaša standardna kuhinjska spužva će raditi, ali ako želite biti sigurni da neće biti mrlja, potražite četku za čišćenje koja vam može pomoći da uđete u teško dostupne dijelove čaše. Koristeći i Stem Shine tečnost za čaše.

Čaše možete staviti i u mašinu za pranje sudova. Međutim, uvjerite se da li su dovoljno izdržljive jer će se možda polomiti. Na kraju, koristite ručnik od mikrovlakana kako biste spriječili bilo kakve mrlje uzrokovane sušenjem na vazduhu. Čistite ih kao što čistite naočale.

Naslov orginala: How Many Glasses of Wine Are in a Bottle? It Depends (Koliko čaša vina ima u boci? To Zavisi). Izvor: https://www.winemag.com/. Tekst: Wine Enthusiast. Objavljeno: 22.02.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

13. Odgovor iz prethodnog posta: NetačnoVinska kiselina se ne koristi za smanjenje kiselosti vina. Ona se koristi za povećanje kiselina u vinu.

14. U ovom postu: Tačno ili NetačnoNajčešće dotjerivanje-regulisanje kvaliteta šire bijelog grožđa koje dolazi iz tople klime je acidifikacija.