Nema više neprijatni miris plutani čep?

nauka vino zdravlje

Neprijatni miris. Nova metoda koju je razvio najveći svjetski proizvođač prirodne plute, Amorim, mogla bi prijeći dug put do rješavanja problema mirisa u vinu izazvanog plutanim čepom.

Napori na iskorjenjavanju pokvarenih vinskih mirisa iz kartonske kutije ili mirisa mokrog psa bili su dug put odstranjivanja, prema Amorim-u.
Portugalski stručnjak za prirodnu plutu proveo je nekoliko godina radeći na tehnologiji plute. Tehnologiji kako bi uklonio jednog od glavnih krivca pluta: jedinjenje TCA, poznat i kao “2,4,6-tribromoanisol”. Izvršni direktor, Antonio Amorim, rekao je za izdanje francuskog magazina La Revue du Vin de France (RVF) – april 2020. godine da će ubrzo riješiti problem. Od sledećeg decembra (2021) oni će biti u mogućnosti garantovati da će svi čepovi koji izlaze iz tvornica Amorim imati rizik TCA jednak nuli ‘.

Amorim i neprijatni miris

Zastupnik Amorim-a rekao je za Decanter da je grupa uvjerena u postizanje “rezultata u Amorim-u do sljedeće godine”. Amorim već izdaje “nedetektovanu” garanciju na čepove izrađenu putem svog NDtech programa. Programa koji je pokrenut 2016. godine i analizira pojedinačne čepove. Uglavnom se koristi za vina viših cijena. “Ova nova tehnologija želi proširit “nedetekovan” status i na prirodne plute koje se ne obrađuju putem NDtech”, rekao je podparol firme.

U razgovoru za RVF, Amorim je rekao da je firma razvila novi postupak koji može eliminisati TCA u čepovima. Postupak je ekonomičniji od NDtech-a pri radu sa većim količinama. Samo manjina vina pati od pluta, ali o tačnom udjelu se tokom godina intenzivno raspravljalo. Neki su vinari u posljednje dvije decenije prešli na sintetičko zatvaranje ili zatvaranje putem metalnog čepa kako bi umanjili potencijalne štete. Ali, industrija prirodne plute kaže da su istraživanja i ulaganja omogućila značajna poboljšanja. To dokazuje njihovu odlučnost da se problem riješi. Podparol Amorim-a, Carlos de Jesus, dodao je da je grupa već postigla status koji se ne može prepoznati na takozvanim “tehničkim čepovima”, koji uključuju Neutrocork domet, gdje se mikro granule prirodne plute presaju i oblikuju zajedno.

Drugi proizvođač, Diam, također nudi garanciju za TCA koji se ne može otkriti, na primjer. Međutim, potpuno iskorjenjivanje “plutanog” vina možda nije tako jednostavno. Iako se TCA mogu oblikovati prirodno, a kontaminirani čepovi su glavni izvor neprijatnog mirisa vina izazvanog plutanim čepom, moguće je da se sastojak – ili drugi iz iste porodice – formiraju tokom vinarskih procesa. Pročitati i: https://ovinu.info/navojni-ili-plutani-cep/

Nova tehnologija nudi nadu, kažu proizvođači plute. Naslov orginala: No more corked wine? New tech offers hope, says cork producer. Izvor: https://www.decanter.com/; Slika: Elisha Terada on Unsplash. Objavljeno: 07.04.2020. by Chris Mercer. Prevod: Dragutin Mijatović