Berba grožđa

Berba grožđa

grožđe podrumarstvo vinarstvo vino

Berba grožđa. Preduslovi za dobijanje kvalitetnog vrhunskog vina. Rok berbe grožđa utvrđuje se kontrolom šećera i kiselina zavisno od sorti. Podrum, bačve i ostalo suđe te pribor moraju biti besprijekorno čisti. Kultura selekcionisanog vinskog kvasca treba biti na vrijeme nabavIjena. Matični kvasac pripremiti zajedno sa početkom taloženja. Nabaviti na vrijeme sumporastu kiselinu ili kalijev metabisulfit. Obrano bijelo grožđe mora isti dan biti prerađeno u širu, itd, itd.

Berba grožđa

Od tehnološki zrelog i zdravog grožđa možemo očekivati i pravo vino, no grožđe nije uvijek ni tehnološki zrelo niti potpuno zdravo. U takovim slučajevima mošt se nadoslađuje, a bolesno, odnosno neupotrebljivo grožđe odbacuje. Najbolje je brati po suhu i toplu vremenu jer se time dobiva
kvalitetniji mošt, pospješuje početak vrenja a i sama je berba lakša i ugodnija Bobe, dijelove grožđa ili cijele grozdove zaražene sivom plijesni odbacujemo, posebno u južnim krajevima, jer su često zaražene octikavošću koja bi se mogla prenijeti u mošt ili masulj.

Do mjesta prerade (podrum, klijet) grožđe prevozimo najčešće u drvenim (bačve, badnjevi) ili plastičnim posudama (kace i vreće). No, najvažnije je da se grožđe u vinogradu ne gnječi i da do preše stigne neoštećeno. Loš je običaj da se grožđe gnječi u plastičnim vrećama ili bačvama i ostavlja na suncu dok berba ne završi. Vina od takovog grožđa često posmeđe i sklona su bolestima. Ako baš moramo grožđe gnječiti u vinogradu, onda ga sumporimo otopljenim kalijevim metabisulfitom (vinobran) i to 10 g / 100 kg grožđa ili sumporastom kiselinom prema uputi proizvođača, no za tu istu količinu smanjit ćemo sumporenje u podrumu. Grožđe se do prerade drži na hladnom, sjenovitom i prozračnom mjestu.

Preuzmite PDF ovdje

Tekst preuzet sa: http://www.vinogradarstvo.com/