Vinska presuda u Parizu

degustacija kvalitet vino vinska kultura

Vinska presuda u Parizu. Godina 1976. bila je godina od velike važnosti širom svijeta. U Velikoj Britaniji je to bila godina kada je poletio prvi komercijalni let aviona Concorde, prepolovivši vrijeme avionskog putovanja. U Kanadi je označio završetak CN Tower-a. A u Parizu su se vinski suci okupili i ocijenjivali vina najboljih vinara u Francuskoj i vina proizvedenih u Kaliforniji. Šokantni rezultati doveli su do eksplozije vina u Kaliforniji i promijenili putanju industrije u narednim decenijama.

judgment-paris-inside
Komisija za degustaciju (The Judge’s Table at the Paris Tasting. All Photos Courtesy of Bella Spurrier, Paris 1976.)

Ove godine navršava se 45 godina od presude u Parizu (Judgment of Paris). Ono što je u osnovi bila priređena slijepa degustacija, trebalo je podstaći zanimanje za američka vina u Europi, na kraju je iznenadilo lidere u industriji i ljubitelje vina širom svijeta. Chardonnay iz vinarije Chateau Montelena Napa Valley iz 1973. godine osvojio je više bodova nego bijeli Burgundy, Meursault-Charmesa iz Domaine Roulot, inspirišući talas zanimanja za kalifornijski Chardonnay. Prema podacima Nacionalne službe za poljoprivrednu statistiku (National Agricultural Statistics Service), količina grožđa sorte Chardonnay uzgojena i prerađena u prvih pet godina nakon degustacije porasla je za više od 400%.

Vinska preuda u Parizu-Napa Valley

Pobjednički Cabernet Sauvignon stigao je iz vinskih podruma Stag’s Leap Napa Valley. Pobijedio je kultne dvorce regiona Bordeaux, kao što su Château Mouton-Rothschild i Château Haut-Brion. Cabernet Sauvignon, koji je već imao prilično stabilno držanje u kalifornijskoj vinogradarskoj industriji i činio je 36% crvenog vina u regiji, zabilježio je gotovo dvostruki rast u pet godina nakon degustacije.

U činu prkosa slavnoj liniji Isaac-a Newton-a, “ono što ide gore, mora se i spustiti”, Chardonnay i Cabernet Sauvignon nastavljaju svoj rast decenijama. Danas su vodeće sorte Napa Valley AVA. U 2019. godini ukupna količina bijelog grožđa za proizvodnju vina iznosila je 176% više nego ukupna količina grožđa proizvedenog 1976. Uključeno je i povećanje vina Chardonnay za više od 1.000%. Za crno vino, ukupna količina grožđa uzgajanog za proizvodnju vina iznosila je 449% više nego 1976. U to povećanje uključena je i sorta Cabernet Sauvignon sa povećanjem od 932%.  

Podaci tokom godina pokazuju neizbježni pad proizvodnje jer su se uzgajivači i proizvođači suočili sa izazovnim berbama, uključujući one koje su pogođene katastrofalnim požarima. Uprkos tome, Chardonnay i Cabernet Sauvignon ne pokazuju znak ili razlog da se oslobode kao vrh bijelog i crnog grožđa u dolini Napa (Napa Valley).

Da biste saznali više o uticaju presude u Parizu, pogledajte donje tabele.

Vinska presuda u Parizu

Ova je priča dio VP Pro, naše besplatne platforme za sadržaj i biltena za industriju pića, koji pokrivaju vino, pivo i likere – i šire. Prijavite se za VP Pro!

Pogledajte i: https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/

Naslov orginala: Charting the Effects of the Judgment of Paris in Napa. Izvor: https://vinepair.com/. Objavljeno: 08.01.2021. Nicole Mackay. Infograf: Gerry Selian

Prevod: Dragutin Mijatović