Čaše za degustaciju vina

Čaše za degustaciju vina

degustacija vino vinska kultura zabava

Čaše za degustaciju vina. Da li ste se ikada zapitali zašto postoji toliko mnogo tipova čaša za vino? Od flute do pehara, od kratkih drški do uskih otvora (i da ne govorimo o kristalu nasuprot staklu). Postoji dovoljno tipova vinskih čaša da se napuni vinski podrum u najotmjenijem restoranu.

Čaše za degustaciju vina

Vjerovali ili ne, veličina, oblik i otvor svakog tipa vinske čaše utiče i maksimizira okus i aromu različitih vina. Studija iz 2015. godine u časopisu Analyst, koju je objavilo Kraljevsko hemijsko društvo, potvrdila je da su ”posude za piće” u stvari promijenile raspodjelu alkoholne pare i koncentraciju ovisno o obliku.

Jednostavno rečeno, bez obzira da li više volite crveno, bijelo, slatko ili pjenušavo vino, možete naučiti kako odabrati savršenu posudu za savršeno točenje. U nastavku istražujemo koji će vam tip čaša za vino pomoći da izaberte najbolje vino za vašu sledeću zabavu, godišnjicu ili vinsku srijedu.

Čaše za crveno vino

Kada naučite kako da držite čašu za vino, kao na primjer tokom lične ili virtualne degustacije vina. Tada, naučit ćete da je za crvena vina i vina punog tijela potrebna čaša sa punijom posudom koja vam omogućava da normalno zavrtite vino. Kada zavritite vino u čaši to donosi sve one bogate i robusne okuse. Osim toga, zar ne izgleda tako otmjeno?

1.Bordeaux čaša. Bordo (Bordeaux) tip čaša za vino imaju prekrasan aerodinamičan oblik i preporučuju se za vina poput vina Merlot ili Malbec. Vitke su i imaju manju kupu od većine čaša za crveno vino. Visoka čaša osigurava da vino dopre do stražnjeg dijela vaših usta kada pijete iz nje. To olakšava probanje okusa i sprečava da bude previše gorak.

Čaše za degustaciju vina

2. Cabernet čaša. Cabernet čaša je jedna od najviših tipova čaša za vino. Široka kupa se sužava do uskog otvora. Dizajnirana da pojača aromu vina, široka kupa omogućava vinu da diše. Uski otvor hvata sve voćne mirise kako bi vinoljubac mogao uživati. Koristite ove tipove vinskih čaša uz Cabernet Sauvignon i druga crvena vina sa tijelom.

3. Pinot Noir čaša. Tip čaša za vino Pinot noir slične su burgundskim vinskim čašama, ali imaju „rašireni“ dizajn na obodu (ivici, otvoru čaše). Ovaj dizajn šalje okuse i aromu u vaš nos i usta. Široka kupa nudi više kontakta sa vazduhom (poboljšavanje okusa i mirisa) i mogućnost vrtnje. Imaju kraće drške od drugih tipova čaša za vino.

Čaše za degustaciju vina

4. Burgundy čaša. Burgundy (Burgundske) čaše za vino imaju širu kupu od bordoške koja se sužava prema vrhu. Ovaj oblik omogućava onome koji pije da prvo okusi vino na vrhu jezika prije nego dopre do ostatka usta. Veća posuda (kupa) prima arome delikatnih vina kao što su italijanski Barolo, Barbaresco i Beaujolais, dok pojačavaju kiselost i intenzitet crvenih vina srednjeg do punog tijela. Uzak vrh i tanak obod burgundske čaše čine je jednom od najlakših tipova čaša za vino. Duga drška omogućava okretanje vina, što uključuje vazduh za postizanje najboljeg okusa i mirisa.

5. Syrah/Shiraz čaša. Velika kupa i uži vrh otvora ovih tipova čaša za vino daju svilenkastu teksturu i uravnotežen okus vina Syrah kao što su Hermitage i Côte Rôtie.

Čaše za degustaciju vina

6. Čaša za crveni Zinfandel. Čaše za vino Zinfandel imaju malu kupu koja se sužava do uskog otvora. Ovo pomaže u oslobađanju vinskih naznaka bobičastog voća i začina. Tanak rub šalje vino u središte jezika gdje je lakše okusiti mješavinu voćnih okusa, tanina i kiselosti.

Čaše za bijelo vino

Općenito, tipovi čaša za bijelo vino imaju manje posude (kupe) od čaša za crevno vino. To pomaže očuvanju cvjetnih mirisa, održavanju hladnije temperature, iskazivanju više kiselosti. Čaše omogućuju više aroma slatkog, suvog i bijelog vina odležalog u hrastovom buretu.

7. Chardonnay čaša. Manje su od nekih tipova čaša za vino, Chardonnay čaše imaju kupu u obliku slova ”U” i uspravan izgled. Kupa omogućava prozračivanje, dok veći otvor balansira okuse slatkih i kiselih vina kao što su Semillon, Montevina i Raveneau. Veći otvor šalje vino na strane i vrh jezika, a ne na stražnji dio usta. To vam omogućava da okusite slast vina.

8. Montrachet čaša. Najbolji tipovi vinskih čaša za Montrachet — i druga vina sa složenim notama kao što su Burgundy white i Meursault — imaju velike otvore koji vam omogućavaju da uživate u aromi. Ovo takođe omogućava da vino teče od rubova jezika do strane usta, tako da možete okusiti cijeli spektar nakiselih i kiselih nota.

9. Čaša za slatki Riesling. Tipovi čaša za vino Riesling su manje od većine i imaju manji rub. Ovo omogućava vinu da ide u sredinu, a zatim u zadnji deo usta kako bi se sprečilo da gutljaj bude preplavljen slatkim okusom vina kao što su vina Auslese, Kabinett i Spätlese.

Čaše za degustaciju vina

10. Viognier čaša. Sa manjom posudom i otvorenijim rubom, viognier tipovi vinskih čaša koriste se za slatka, citrusna i svježa bijela vina. Kupa mora biti dovoljno mala da ne dođe u dodir sa puno vazduha, što može uništiti nježne i prirodne note vina Viognier, koje uključuje breskve, kruške i ljubičice.

11. Sauvignon Blanc čaša. Savršeni tipovi vinskih čaša za Sauvignon Blanc su visoke sa vitkom kupom. Oblik čaše uzrokuje da jezik formira U-oblik, koji šalje vino od prednje strane do centra usta (što ga čini glatkijim za gutljaje). Ova čaša se dobro slaže sa laganim do srednjim voćnim ili cvjetnim vinima kao što su Muskadet, Fume Blanc i Chenin Blanc.

Čaše za degustaciju vina – Čaše za desertno vino

Čaše za desertno vino su obično manje zbog visokog sadržaja alkohola u desertnim vinima. Mala veličina i uski otvor u ovim tipovima vinskih čaša pomažu u smanjenju isparavanja.

12. Madeira čaša. Čaše za vino Madeira imaju prošireni oblik odmah ispod vrha. Takođe imaju kraću dršku. Madeira vino se koristi za kuvanje, ali je veoma popularno i za piće. Madeira je vino pojačano alkoholom i ima visok sadržaj alkohola kao vina Porto i Sherry. Uski otvor ovih čaša ograničavaju isparavanje i stavljaju naglasak na aromu slatkih Madeira vina poput Malvasia ili Bual. Za suvo vino Madeira kao što je Sercial, možete koristiti standardnu čašu za bijelo vino ili za pjenušavo vino, ali to nije ni približno unikatno.

13. Sherry čaša. Sherry (Šeri) čaše imaju jedinstven i lijep oblik sličan čaši veoma tankog stakla (hurricane). Imaju dugu dršku i mršaviju kupu od većine, dizajniranu da pošalju aromu u nos, a vino u stražnji dio usta. Moscatel, Oloroso ili Pedro Ximénez odličan su izbor za uparivanje sa čašama za vino Sherry.

Čaše za degustaciju vina

14. Porto čaša. Tipovi Porto (Port) čaša su manje i tanje, ali slične su po obliku bordo čašama. Imaju kraću dršku, ali je i dalje dovoljno visoka da se zavrti i ima uzak otvor. Dizajn šalje vino niz središte usta i pozadinu tako da možete okusiti slatkoću porta.

Čaše za pjenušavo vino

Čaše za pjenušavo vino i šampanjac su mnogo uže od većine tipova čaša za vino. Takođe su mnogo duže. Ovaj oblik omogućava karbonizaciju i onaj “mjehurasti” efekat koji svi volimo. Mali otvor omogućava da vam vino dodirne jezik već pri prvom gutljaju.

15. Flute čaša. Sa čime biste drugo nazdravili u Novoj godini osim čašom flute? Ova visoka i vitka čaša ima dugu dršku (koja sprečava da toplota vaše ruke utiče na pjenušavo vino ili šampanjac) i oblik u obliku slova ”V”. Visina čaše drži piće gaziranim i čini privlačnim za oko. Na dnu je perla gdje se mjehurići skupljaju kako bi se podigli kroz pjenušava vina: Prosecco, Cava ili Asti.

Čaše za degustaciju vina

16. Tulipan (lala) čaša. Čaše oblika lale imaju manju osnovu koja se otvara prema široj kupi, a zatim se sužava na vrhu. Široka kupa omogućava da se okusi otvore, dok uski vrh sprečava da karbonizacija prebrzo pobjegne. Obično postoji perla na dnu gdje se mjehurići skupljaju i dižu. Čaše za degustaciju vina oblika tulipana imaju vrlo elegantan izgled i savršene su tipovi vinskih čaša za pjenušavo vino Franciacorta.

Druge vrste čaša za vino

Od rosé čaša do čaša bez drške i čaša za prozračivanje, postoji mnogo tipova čaša za vino osim ovdje navedenih. Pogledajmo još nekoliko njih za još više mogućnosti za ispijanje vina.

17. Vintage čaša. Zamršeni uzorci onih vintage čaša iz bakinog porculanskog ormarića možda nemaju mnogo nauke iza sebe, ali su jednostavno prekrasne i poslastica za piće. Ako se osjećate nostalgično ili fensi (ili oboje), pronađite neku sa širokom kupom i pijuckajte fino crveno vino. Ako pijete vino koje ne bi trebalo da dođe u dodir sa toliko vazduha, možda neće imati isti okus, ali je ipak divno.

18. Flared Lip (Raširena usna) Rosé čaše. Duga drška, manja kupa i proširena ivica daju ovim tipovima vinskih čaša glamurozan izgled. Raširena usna omogućava vinu da prvo udari vrh jezika tako da možete uživati u tom slatkom okusu. Koristite ih za roze ili svježa mlada bijela vina.

19. Čaše za prozračivanje/aeraciju. Nemate dekanter? Bez brige. Funkcionalne i intrigantne za gledanje, ovi tipovi čaša za vino prozračuju vino direktno u čaši. Sve što treba da uradite je da sipate i pijete. Vino se sipa u unutrašnji komad „ćelijski“ u sredini čaše za gaziranje. Odatle se izlijeva u čašu, oslobađajući sve okuse i arome savršenog crvenog vina.

Čaše za degustaciju vina

Ulaganje u nekoliko različitih tipova čaša za vino pomoći će vam da svoje uživanje u degustaciji vina podignete na viši nivo. Bilo da probate vino, pijuckate šampanjac ili uživate u portu nakon večere, nadamo se da ste prikupili nekoliko savjeta o odabiru savršenih tipova čaša za vino.

Naslov orginala: 19 Best Types of Wine Glasses for Your Taste (19 najboljih tipova čaša za Vašu degustaciju vina). Izvor: https://www.cozymeal.com/. Tekst: Sandy Allen. Slike: Via Canva. Objavljeno: 18.01.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

https://ovinu.info/anatomija-vinske-case/        

Zanimljivosti o lozi i vinu: Kada pijem razmišljam i kada razmišljam ja pijem (Francois Rabelais)