Anatomija vinske čaše

vino vinska kultura
Anatomija vinske čaše

Anatomija vinske čaše. Postoji stotine tipova čaša za vino za različite tipove i stilove vina. Izbor prave čaše vina najvažniji je aspekt dobrog iskustva sa degustacijom vina. To nije nauka o raketama.

Kada u običnu čašu natočite sjajno vino, vino postaje obično. To je prilično često u restoranima, ali se ponekad događa i u vinarijma i na javnim degustacijama. Degustacija vina postaje krajnje neukusna kada se poslužuje u previše maloj ili previše debeloj ili obojenoj ili šarenoj čaši. Nećete moći dobiti prave okuse vina. Ako želite dobiti sve okuse svakog vina koje testirate, da li je jeftino ili skupo, treba uložiti novac u dobre čaše. Nikad nije preskupo da bi bilo dobro. Možete i sami provesti jednostavan eksperiment.

Uzmite jednu bocu bijelog i jednu bocu crvenog vina po vašem izboru. Uzmite četiri ili pet različitih tipova čaša za vino. Čaša u obliku velike kupe, mala čaša, izdužena čaša ili obična čaša, što god imate. Zatim u sve čaše sipajte bijelo vino. Potom otpijte gutljaj iz svake čaše i doživi vino. Vino u svakoj čaši ima različit okus. Isto ponovite i za crveno vino. Doživjet ćete isto, zadovoljstvo.

Upotreba odgovarajuće vinske čaše poboljšava iskustvo pijenja. Postoje posebne čaše za vino za velike sorte i poznate regione svijeta i one zaista djeluju. Potrebne su za svečane degustacije vina ili za večeru. Nije ih neophodno kupiti sve. Odaberite set vinskih čaša koji odgovara vašoj navici i načinu pijenja vina. Izbor je Vaš. Pogledati i: https://ovinu.info/casa-vina-dnevno-da-se-zivi-vise-godina/

Izvor: http://winesutra.in/, Naslov orginala: Anatomy of a wine glass (Anatomija vinske čaše). Objavljeno: 01.04.2016. by Admin. Prevod: Dragutin Mijatović