Bilješke o degustaciji vina

Bilješke o degustaciji vina

aroma vina degustacija vinarstvo vino vinska kultura zabava

Bilješke o degustaciji vina. Ako ste vinski entuzijast koji želi proširiti svoje znanje o vinu, učenje pisanja bilješki o degustaciji vina je kritičan prvi korak. Degustacija vina je više od toga koliko je vino slatko, suvo, voćno ili kiselo. Radi se o viskozitetu vina, osnovnim aromama i načinu na koji se osjeća na vašem jeziku.

Bilješke o degustaciji vina

Postoji niz različitih karakteristika koje treba prepoznati prilikom degustacije vina, a bilješke su najbolji način da ih pratite. Što više vježbate svoje note degustacije vina, to ćete bolje prepoznati vina i razumjeti svaki od opisa. Ali odakle počinje početnik ljubitelj vina? Ako želite probati vino sa svjesnošću i razumijevanjem sommelijera, slijedite kratke savjete za bilježenje degustacija vina.

Zašto voditi bilješke o degustaciji vina?

Kada probate različite tipove vina, lako je zaboraviti specifične karakteristike svakog vina. Bilješke o degustaciji vina odličan su način da pratite koja vina preferirate i suptilne okuse, boje, konzistenciju ili mirise po kojima se vina razlikuju. Bilješke takođe poboljšavaju vašu sposobnost čitanja ocjena vina, opisa i recenzija. Time poboljšavate vašu sposobnost da kupite odličnu bocu sa police. Tako lako zapamtite svoje omiljene izbore sa događaja kao što je virtualna degustacija vina.

Bilješke o degustaciji vina

Karakteristike degustacije vina

Ako tražite prave riječi da opišete vino, evo savjeta. Sva vina mogu se ocijeniti prema sledećih pet karakteristika: slast, kiselost, tanin, alkohol i tijelo. Slast je nešto što bismo svi trebali lako prepoznati. Kiselost je, s druge strane, nešto složenija. Karakteriše je oštra kiselost koja može uzrokovati trnke na jeziku. Tanini se mogu prepoznati po blagoj gorčini, kao i po tome koliko su suvi-opori na vašem jeziku nakon gutljaja. Što su vina suvlja, više tanina ima u vinu. Vina sa visokim sadržajem alkohola imaju tendenciju da imaju odvažni i blago uljast okus poput žestokog-jakog alkoholnog pića, dok su laganija vina laganija na nepcu. Konačno, tijelo opisuje koliko je vino lagano ili teško u ustima. To je jedan od najčešćih izraza koji se koristi kada se bilježe degustacije vina.

Bilješke o degustaciji vina

Arome kod degustacije vina

Prije nego što probate vino ili uzmete bilo kakvu notu degustacije vina, uvijek ga trebate pomirisati. Miris igra ključnu ulogu u tome kako doživljavamo hranu i piće, tvrde biolozi sa Univerziteta Arizona State. Nos upija mnogo više jedinstvenih okusa i aroma od jezika, pomažući degustatorima da lakše upoznaju vino i prepoznaju njegove nijanse. Uz to, svako vino ima različite arome na koje treba obratiti pažnju, od ugodnih voćnih aroma (ponekad se nazivaju vinski buket) do mirisa kvasca do zemljanih nota. Evo kako da ih prepoznajete.

  • Primarne Arome. Primarne arome vina su arome koje potiču iz samog grožđa, zbog čega su izraženije u mlađim vinima. One uključuju mirise voća, cvijeća poput ruže i ljubičice i začina ili bilja poput đumbira ili mente.
  • Sekundarne arome. Sekundarne arome se javljaju tokom fermentacije, a ponekad i starenjem u drvenom buretu. Ove se arome često opisuju kao kvasne, orašaste, začinske ili čak puteraste. Vina sa minimalnom intervencijom obično imaju manje sekundarnih aroma.
  • Tercijarne arome. Tercijarne arome su mirisi koji nastaju tokom procesa starenja i obično se razvijaju nakon flaširanja vina. Često ih upoređuju sa kožom, tartufima, duvanom, kedrom, gljivama i drugim zemljanim proizvodima.
Bilješke o degustaciji vina

Riječi za opisivanje vina

Kakav je okus crvenog vina? Kakav je okus bijelog vina? Naučiti kako opisati vino je lakše nego što se čini. Vino se može opisati na mnogo različitih načina, ali kada vodite bilješke o degustaciji vina, korisno je biti svjestan najčešće korištenih izraza. Od kiselosti preko suvoće do voćnosti, postoji toliko riječi kojima se može opisati vino. Evo nekoliko najčešćih koje treba imati na umu dok zapisujete vinske note.

Kiselo. Kao što je gore spomenuto, kiselost se odnosi na kiselost vina. Kada pravite bilješke o degustaciji vina, navedite kiselost ako je vino izrazito kiselo ili oštro i daje lagane trnke na jeziku.

Suvo. Suva vina su vina sa vrlo malo zaostalog šećera nakon fermentacije i odležavanja. Ako vino nije previše slatko, suvo je tipično odgovarajući način da ga opišete. Međutim, vina koja su suva na jeziku ne moraju nužno značiti da su suva vina.

Zemljano. Vina koja su bogata tercijarnim aromama poput duvana ili gljiva mogu se opisati kao zemljana. Kada pravite bilješke o degustaciji vina, takođe možete potražiti suvoću na jeziku i nedostatak voćnosti kako biste prepoznali zemljano vino.

Voćno. Voćna vina očito imaju jake voćne arome, ali ti okusi mogu varirati od dinje preko bobičastog voća, do jabuke, do sušenog voća u zavisnosti od arome, slasti i kiselosti. Pomirišite vino prije nego ga probate kako biste osjetili cijeli spektar voća.

Bilješke o degustaciji vina

Glatko/uglađeno. Kada vodite bilješke o degustaciji vina, glatkoća bi trebala biti ključna karakteristika. Glatka vina su obično niske kiselosti i tanina, a ponekad i visokog šećera, što ih čini vrlo lakim za piće. Takođe su bukvalno glatka u ustima jer se okus ne zadržava toliko kao punije vino.

Drvenasto. Kada vino odležava u drvenim buradima, ono razvija drvenaste mirise i okuse. Drvenasto vino ima tendenciju da bude zadimljeno, a ponekad čak ima i okus tosta sa dubokim notama hrastovine. Takođe mogu ispuštati orašasti okus ili aromu ovisno o vrsti drveta koje se koristi za proizvodnju buradi.

Slatko. Slast/slatkoća vina jedan je od faktora koji se najlakše prepoznaju prilikom uzimanja bilješki o degustaciji vina. Opisuje sadržaj šećera u vinu i veći je u vinima koja su fermentisala kraće. Može se predvidjeti i po stilu i sortama grožđa, jer bijela i jaka vina imaju tendenciju da budu slađa od crvenih i pjenušavih vina.

Ako želite razviti svoje vještine prepoznavanja vina, sa lakoćom čitati recenzije vina i shvatiti osnovne okuse i arome vaših omiljenih boca vina, bilježenje je odličan način da poboljšate svoje degustacione sposobnosti. Ako planirate degustaciju vina u bliskoj budućnosti, imajte na umu ove savjete. Oni će vam pomoći da unesete profesionalne note degustacije vina kao i sommelijer.

Naslov orginala: How to Take Wine Tasting Notes Like a Sommelier (Kako uzeti bilješke o degustaciji vina kao sommelier). Izvor: https://www.cozymeal.com/. Slike: Via Canva. Tekst: Quincy Malesovas. Objavljeno: 18.01.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Vino može biti bolji učitelj od mastila/tinte (Stephen Fry)