Champagne Grapes

grožđe kvalitet sorta vinogradarstvo vinova loza vinska kultura

Champagne grapes. Saznajte sve o sorti grožđa Champagne grapes, kada je u sezoni, kakvog je okusa, kava je za jesti i gdje je pronaći. Ovo grožđe je poznato i kao stona sorta grožđa Crni Korint (Black Corinth).

Champagne Grapes

U prošlosti kada odete u prodavnicu i vidite izloženo grožđe, videćete samo tri stvari: crveno, zeleno i crno. Posljednju deceniju, posebno u posljednjih 5 godina, došlo je do eksplozije različitih sorti grožđa na tržištu. Većina sorti grožđa koje kupujete i dolazi samo sa etiketom u boji su samo kuglice šećerne vode, bez mnogo karakterističnog okusa.

Ali, na tržištu postoje sorte grožđa koje možete kupiti, a koje takođe imaju punu snagu kada je u pitanju okus. Champagne grapes je jedna od tih sorti. Kao što ste možda primijetili na slici, ova sorta je sa manjim bobicama od vašeg prosječnog grožđa. Bobice su u dosta zbijenom grozdu. Bijeličasti sloj koji vidite na pokožici bobica naziva se pepeljak. To je prirodna zaštita bobice. Vidjeti ovo na grožđu znači da je svježe jer se pepeljak vrlo lako briše. Neće ti naškoditi.

Možete li proizvoditi vino od grožđa sorte Champagne grepes?

Odgovor je da, ali u ovom slučaju nije na šta mislim? Pa, ovo nije sorta grožđa koja se koristi za proizvodnju šampanjca. Može biti jedna od nekoliko varijanti. Sorta Champagne grepes vjerovatno ne bi bila dobra opcija. Naziv Champagne grepes (“Grožđe za šampanjac”) nije ništa drugo do marketing. Nema to veze sa vinom.

Champagne grepes je ustvari korintsko grožđe. Originalni naziv ovog grožđa je Korint (Corinth). Možda ste vidjeli sušenu verziju ovog grožđa navedenu pod nazivom sušene ribizle od Zante currants. Problem s tim imenom je što je ribizla sasvim drugo voće. Ime je najvjerovatnije došlo od pogrešnog izgovora Corinth. Zar ovo nije pomalo i zabavno!

Ukratko. Bobice su bez sjemenki. Grožđe je slatko, sa okusom i ocjenom 6 (na skali 1-10). Idealno za djecu koja uživaju jedući grožđe, zbog sitnih malih besjemenih bobica. Nema tajne da ih jedete – otkinite sa čokota i uživajte. Grožđe sorte se koristi za dodavanje uz tanjire sa mesom, sirom i/ili voćem. Oni su ukras koji možete dobiti. Ova sorta grožđa ima kratku sezonu, pa ga morate kupiti kad vam se pruži prilika. Možete ga kupiti od početka jula do avgusta mjeseca.

Pinterest ima mnogo dobrih ideja kako ih koristiti. Pogledajte Champagne grapes board

Evo još sorti o kojima vrijedi nešto saznati.

Izvor: https://www.eatlikenoone.com/. Naslov orginala: Champagne (Corinth) Grapes. Objavljeno: 04.06.2020. by Eric Samuelson. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/stone-sorte-grozdja-za-potrosnju-u-svjezem-stanju-i-susenje/