Šta je zelena berba?

grozd kvalitet rezidba vino

Šta je zelena berba? A zašto je to važno za neka vina …? Zelena berba je proces uklanjanja suvišnih ili nedozrelih grozdova sa čokota. To se radi s ciljem uravnoteženja površine lista i težine grožđa za rod koji može postići bolju zrelost.

Šta je zelena berba

Zašto je ovo važno?

“Listovi obavljaju fotosintezu koja proizvodi šećere koji omogućuju sazrijevanje grožđa, pa će se, ako ima previše grožđa i premalo lišća, loza boriti da bobice sazriju”, rekao je Chris Foss, šef odjela za vino u Plumpton College. Uz manje grožđa, okusi mogu biti koncentrovaniji. ‘Ovo je posebno važno u stilovima vina gdje tražite koncentrovane voćne arome i tijelo-poput punog crvenog vina takođe i u kasnim godinama sazrijevanja’, rekao je Foss.

„Obično se to radi ručno, otprilike dok je grožđe u fazi šarka, tako da vinogradar može uočiti grozdove koji su manje napredni od ostalih (imaju neujednačeno sazrijevanje).” Ovo može učiniti zelenu berbu skupim procesom, pa se praksa općenito primjenjuje u proizvodnji vrhunskih vina. U nedavnom članku u Decanter-u Stephen Brook je primijetio da su se prinosi uz zelenu rezidbu sveli na nivo koji odražava koncentraciju i zrelost grožđa.

Izvor: https://www.decanter.com/. Naslov orginala: What is green harvesting? Ask Decanter. Objavljeno: 22.08.2018. by Ellie Douglas. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/zelena-rezidba-vinove-loze/