Chardonnay

klima region sorta vino vinska kultura

Ovo kameleonsko bijelo vino dolazi u mnogim stilovima, pružajući ponešto za svaki okus. Da li je Chardonnay najpopularnije bijelo vino na svijetu? Brojke sugerišu mnogo. Jedna od najraznolikijih i široko posađenih vinskih sorti grožđa, sorta se uzgaja svuda od Argentine do Australije, Južne Afrike i Njemačke.

Chardonnay

Australijski regioni. Chardonnay se sadi u gotovo svim vinogradarskim regionima u Australiji: Hunter Valley, Orange, Adelaide Hills, Yarra Valley, Mornington Peninsula, Great Southern, Margaret River. Njegova svestranost je takva da James kaže: „Sorta je najpokornija i najprikladnija od velikih sjajnih bijelih sorti vinove loze, ostavljajući dojam da će čak odrasti i uz telegrafski stub u centru Sydney ili Melbourne i dati više nego napola pristojno vino.” Dugo su reputaciju australijskog vina Chardonnay omalovažavali puter-žuta, tofe mirisna vina proizvedena 1970-ih i 1980-ih. Sada su prikladnije okruženje i manje teški ručni radovi u proizvodnji vina stvorili primjere koji su lakši i suzdržaniji.

Postoje dva osnovna stila vina Chardonnay, a fanovi više vole jedan ili drugi. Tu je klasični bogat, mastan, hrastov stil, i onaj koji je mršav, citrusan i svjež. Australijsko vino danas se našlo u sredini, nudeći ono najbolje iz oba svijeta.
Međunarodni stilovi. Francuska. Chardonnay se prvi put pojavio na vinarskim pločama tri vijeka nakon Pinot Noir. Stilovi u Francuskoj razlikuju se između regija i podregija. Na primjer, postoje tri tipa White Burgundy: nebraikiran i svjež, lagano barikiran, jako barikiran i intenzivan. Tipične aroma note Burgundy vina Chardonnay uključuju jabuku, lješnjak, toffi i bijelo cvijeće.

Gdje se još gaji sorta Chardonnay?

Italija. Sorta, a možda i bijelo vino uopšte, nisu toliki fokus u Italiji. Iako su neki stariji čokoti sorte raštrkani naokolo i obnovili zanimanje za sortu sa pigmentima naspram uspjeha australijskog Chardonnay-a. Neki bolji primjeri dolaze sa Sicilije i Umbrije.
Sjedinjene Američke Države. Kalifornija ima lavovski udio vina Chardonnay u Americi, posebno regioni Napa Valley, Sonoma Valley, Carneros i Edna, Santa Maria i Santa Ynez. Valley. Oregon i Washington State takođe imaju zasade sortom.

Novi Zeland. Iako je sorta nekada bila važan dio proizvodnje Novog Zelanda, sada predstavlja samo tri posto njegovih zasada. Gisborne i Hawke's Bay ga još uvijek imaju. Ostrvo Waiheke proizvodi i visokokvalitetna, složena vina Chardonnay, iako imaju visoku cijenu.
Površine. 199.632 ha sorte Chardonnay gaji se u 35 zemalja svijeta, najmanje po 1 ha Myanmar i Peru. Zatim slijede države preko 500 ha po abecedi: Argentina 6.473 ha, Australia 25.879 ha, Bulgaria 2.457 ha, Canada 1.178 ha, Chile 13.082 ha, China 738 ha, Croatia 668 ha, Czech Republic 766 ha, France 44.593 ha, Germany 1.180 ha, Greece 586 ha, Hungary 2.757 ha, Italy 19.709 ha, Japan 602 ha, Moldova 534 ha, New Zealand 3.911 ha, Portugal 803 ha, Romania 1.067 ha, Russia 1.981 ha, Slovenia 1.208 ha, South Africa 8.278 ha, Spain 6.958 ha, Ukraine 2.985 ha, United States 40.846 ha.

Istorija sorte Chardonnay.

Rodom iz regiona Burgundy u Francuskoj, Chardonnay je procvjetao u australijskoj vinskoj industriji. James Busby donio je prve reznice u Australiju 1.830-ih, ali bilo je potrebno više od jednog vijeka dok je sorta dorasla do istaknutosti. U početku su australijska vina bila ograničena na manje razmjere i na tržištu su se uglavnom konzumirala domaća vina koja su se tu proizvodila.

Početkom 1.980-ih i robusni australijski Chardonnay počeo je jačati mišiće. Međunarodni ljubitelji vina ubrzo su počeli gutati ove bogate, zrele i puterne stilove. Kako su se slijedeću deceniju i po stilovi mijenjali, vinari i vinogradari prepoznali su da se javni okusi mijenjaju, a potražnja za sve jasnijim bijelim vinima raste. Ova prijetnja tradicionalnom stilu vina naglašena je pojavom novozelandskog (Marlborough) vina Sauvignon Blanc; citrusna, visokih kiselina bila je alternativa vinu sa aromama voća i hrastovog bureta. Dakle, australijski vinari počeli su tražiti nove načine proizvodnje vina Chardonnay – nije nemoguć zadatak s obzirom da je sorta koja lako podnosi ćud svojih proizvođača. Tako je rođen trenutni stil australijskog vina Chardonnay, koji se smatra jednim od najboljih na svijetu.

Uparivanje vina sa hranom.

S obzirom na brojne prilike, svijet je vaša figurativna ostriga kada je u pitanju Chardonnay i hrana. Mladi, nebarikirani, Chardonnay hladnog podneblja savršen je dodatak nježnim jelima poput na pari pripremljenoj ribi i piletina na žaru. Isto tako djeluje i sa masnijim jelima poput tjestenine sa krem sosom ili morskom čorbom. Ovaj stil vina Chardonnay odgovara siru, kao što su Comte ili Gruyere. Kako se okusi hrasta i voća u vinu Chardonnay povećavaju, jedna od najboljih vrsta hrane je pečena piletina. U vinu Chardonnay sa teškom hrastovinom možete uživati uz najbogatija jela: hrskavi svinjski trbuh, salate sa kremastim preljevima i maslačne sirom praćene rižote.
Izbor čaše. Kako biste poboljšali složeni profil bijelih vina srednje i punog tijela kao što je Chardonnay, odlučite se za veću čašu i šireg otvora kako bi vina mogla disati i biti u ravnoteži. Pogledati i: https://ovinu.info/sorte-grozdja-za-uzgoj-u-regionima-sa-hladnijom-klimom/

Naslov orginala: Chardonnay. Izvor: https://www.winecompanion.com.au/. Prevod: Dragutin Mijatović