Slovenija – regioni, sorte i vina

region sorta vino

Slovenija je dom najstarijeg čokota vinove loze na svijetu (slika, Maribor Wine Regon). Proizvodnja vina u Sloveniji postojala je mnogo prije nego što su Rimljani uveli vinarstvo u Francusku, Njemačku i Španiju, još od vremena Kelta i ilirskih plemena.

Slovenija

Stoga nije ni čudo što Slovenija ima tako bogatu istoriju proizvodnje vina i više od 28.000 vinarija koje proizvode više od 80 miliona litara vina godišnje sa svojih 22.300 hektara vinograda.

Slovenija

Otprilike 75% te proizvodnje zauzima bijelo vino. Gotovo sve vino proizvedeno u Sloveniji se konzumira u zemlji, a manji dio izvozi. Kvalitet nastavlja da zamjenjuje kvantitet dok vinari poboljšavaju svoje vještine. To je vidljivo po rastućem broju nagrađivanih vina koja se nalaze na stolovima širom svijeta. Uz dvadeset vinskih puteva koje trebate pratiti, sigurno ćete pronaći kap ili dvije da probudite apetit.

Jedna kap koja se posebno ističe je ‘cviček’. Svijetlo crvene boje, blago kiselkasto vino, svježe i lagano i ima dugu vezu sa dolenjskim krajem. Mješavina je sorti Modra frankinja (Frankovka), Žametna Črnina (Žametovka) i druge. Strmi tereni vinograda u Sloveniji promovišu ručnu berbu u odnosu na mehaničku za većinu slovenačkih vinograda.

Slovenija

Slovenija – Vinogradarski regioni

Slovenija

Podravski region

Podravski region je najveća slovenska vinska regija koja pokriva oko 9.650 ha i poznata je po svojim pjenušavim vinima i desertnim vinima svjetske klase. Vina iz ove regije spadaju među najprestižnija slovenačka vina, a vino je poznato na ovim prostorima još od praistorije.

Slovenija

Gotovo 97% vina koje se ovdje proizvodi je bijelo vino. Sorte vinove loze, bijele: Riesling Rhine, Welschriesling (Laški Rizling), Gewurztraminer, Muller Thurgau; Pinot Gris, Pinot Blanc, Radgonska ranina, Furmint, Sauvignon Blanc, crne: Pinot Noir.

Posavski region

Sa oko 4.400 ha obrađenih vinogradarskih površina i godišnjom proizvodnjom od oko 10 miliona litara, ovo je najmanja regija za proizvodnju vina u Sloveniji. Područje Dolenjska poynato je kao dom vina cviček; svježe, lagano i blago kiselkasto crveno vino. Cviček ima bogatu istoriju dugu više od 200 godina i vino je izbor većine domaćinstava na području Dolenjska. Sorte, bijele: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Gewurztaminer, crne: Gamay, Pinot Noir, Saint-Laurent, Zweigelt, Blaufrankisch

Slovenija

Primorski region

Nešto manje od 8.081 ha, ali proizvodi i do 30% više vina od ostala dva regiona. Ovaj region je najrazvijeniji od tri slovenačke vinske regije sa godišnjom proizvodnjom od preko 25 milijuna litara vina.

Slovenija

U ovoj oblasti postoji veoma snažan italijanski uticaj; u jeziku, hrani, kulturi, arhitekturi i vinogradarstvu. Sorte; bijele: Tokaj, Rebula (Ribolla), Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, crne: Refošk, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Pinot Noir.

Slovenija
Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Refosco

Izvor:

Pripremio: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? 24.000 ha je površina vinograda u regionu Washington (SAD), i ta površina je 1/10 hektara vinove loze koliko ih ima u Kaliforniji (250.000 ha). Ipak, ovdje se uzgaja više od 80 sorti grožđa (rezultat eksperimentisanja sa širokim spektrom sorti). Danas su najvažnije od tih sorti Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling, Merlot i Syrah.