Gewürztraminer

aroma vina grožđe sorta vino vinska kultura

Gewürztraminer. Ako tražite aromatično, slatko bijelo vino, onda bi vino Gewürztraminer trebao biti vaš pravi izbor. Bijelo vino rođeno u francuskoj regiji Alsace. Ovo vino zapravo miriše identično plodu ličija. Ozbiljno, vino dijeli iste aromatične smjese kao i egzotično voće. Dakle, ako ikada kušate ovo vinoni neko pita što osjećate, uvijek možete reći liči – nikada nećete pogriješiti!

Gewürztraminer
Gewürztraminer, https://glossary.wein.plus/

Ovaj okus i miris čine Gewürztraminer savršenim za piće sa začinjenom azijskom hranom ili ukusno i samo po sebi. Većina vina Gewürztraminer obično se smatra polusuvim, pa su pomalo slatki, ali to ih takođe čini znatno nižima u alkoholu od vašeg uobičajenog vina. Dobro poređenje vina Gewürztraminer u pogledu nivoa alkohola i prihvatljivosti bilo bi vino Moscato.

Međutim, slatkasti okus vina Gewürztraminer takođe znači da bi se za mnoge ljude glavobolja mogla početi razvijati nakon nekoliko čaša. Dakle, ako ste podložni vinskim glavoboljama, možda ćete poželjeti samo čašu ili dvije.

Colmar, “glavni grad alzaškog vina” pripadao je i Francuskoj i Njemačkoj

Alsace u Francuskoj i Njemačka i dalje su najistaknutije regije koje proizvode vina od sorte Gewürztraminer, ali ga takođe često možete naći u zemaljama poput Austrije i regionima u SAD poput država Washington, Oregon i Kalifornia.

Uparivanje vina i hrane

Prema www.winefolly.com najbolja uparivanja vina događaju se kada izađete izvan tradicionalne francuske kuhinje i iskusite druge svjetske namirnice. Bliskoistočna i marokanska kuhinja, koje koriste orašaste plodove i sušeno voće sa pečenim mesom. To su sjajni primjeri vrsta kuhinje u kojima možete uživati ​​uz vino Gewürztraminer. Kada spajate Gewürztraminer sa hranom, razmislite o tome kako će cvjetne arome i note đumbira vina donijeti stvarnu đumbir i ružinu vodu koja se koristi u jelu.

  • Meso: Patka, piletina, svinjetina, slanina, škampi i rakovi
  • Začini i začinsko bilje: Jako začinjeno i aromatično bilje, uključujući kajensku papriku, đumbir, karanfilić, cimet, piment, kurkumu, Madras curry, sečuanski papar, ljutiku, sojin umak, sezam, badem, ružinu vodu, lajmov list, lovorov list, korijander, kim
  • Sir: Isprobajte sa manje smrdljivim i nježnim okusom mekog sira od kravljeg mlijeka
  • Povrće i vegetarijanska hrana: Pečeno povrće i povrće sa prirodnom slatkoćom, uključujući kokos, crveni luk, papriku, patlidžan, tempeh, tikvicu i mrkvu. Možete uživati ​​i uz artičoke, koje su jedna od najizazovnijih namirnica za uparivanje sa vinom.

Pogledati i: https://ovinu.info/aromaticna-bijela-vina/

Naslov orginala: Gewürztraminer White Wine. Izvor: https://vinepair.com/. Objavljeno: by Vinepair Staff. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović