Colombard

ampelografija region sorta vino vinova loza vinska kultura

Colombard. Bijela sorta grožđa dolazi iz Francuske. Naziv potiče od “Colombe” (golub) i odnosi se na sivu boju bobica. Sinonimi po abecednom redu grupisani po zemljama su: Bardero, Blanc Emery, Bon Blanc, Chabrier Vert, Charbrier Vert, Colombar, Colombeau, Colombie, Colombier, Coulombier, Cubzadais, Donne Rousse, Donne Verte, Gros Blanc Doux, Gros Blanc Roux, Guenille, Martin Cot, Queue Tendre, Queue Verte, Tourterelle (Francuska); Francuski Colombard, West's White Prolific (Kalifornija); Colombar (Južna Afrika).

Colombard

Prvi put se spominje početkom 18. vijeka pod imenom Colombar. Unatoč naoko indikativnim sinonimima ili morfološkim oznakama, oni se ne smiju miješati sa sortama Sémillon (Colombier) ili Colombaud. Prema DNK analizi iz 2013. Sorta je vjerovatno nastala prirodnim ukrštanjem sorti Gouais Blanc (Heunisch) x Chenin Blanc. Ostale sorte sa istim roditeljima su sorte Balzac Blanc i Meslier Saint-François. Sorta se uglavnom gaji na jugozapadu Francuske, u departmanima Charente, Charente-Maritime, Lot-et-Garonne i Gironde (Bordeaux), kao i u Commonedoc-u. U Francuskoj je 2010. godine zauzimala površinu od ukupno 8.173 ha, a 2018. godine pod ovom sortom je preko 11.000 ha.

Gdje se gaji Colombard?

U Kaliforniji se gaji od 2010. godine kao francuski Colombard na oko 10.000 ha sa trendom pada. U Južnoj Africi zauzimala je 2010. godine 11.990 hektara kao Colombar i ovdje se koristi prevashodno za proizvodnju rakije i vina široke potrošnje. U Australiji je ovom sortom zasađeno 2.205 ha. Takođe postoje male površine u Brazilu (46 ha), Izraelu. Španija (4 ha), Tajland (11 ha) i Urugvaj (4 ha). U 2010. sorta je zauzimala ukupno 32.459 ha vinograda sa trendom pada (2000. godine bilo je 38.146 ha). Svjetska sortu sa rangom na 32. mjestu. Danas sorta Colombard ima 14 certifikovanih klonova 551, 552, 553, 605, 606, 607, 608, 609, 625, 626, 695, 938, 1179 i 1180.

Sorta je srednje sazrijevajuća, osjetljiva na plamenjaču, Botrytis i crnu trulež grožđa. Sorti je potrebna umjerena i topla klima. Ne izdržava velike suše i iz tog razloga je najbolja za vinograde iz jugozapadne Francuske. Rodna i produktivna sorta grožđa. Za kvalitetnije grožđe od ove sorte potrebno je ograničiti prinose da bi se dobilo kvalitetnije vino. Daje vina bogata alkoholom i prijatnim kiselinama sa naglašenim aromama breskve i citrusa, ponekad i dodir grejpfruta takođe prati ovaj voćni asortiman okusa. Sorta se koristi za spravljenje prijatnih, visoko aromatičnih vina sa i lijepom strukturom. Ta vina se piju dok su mlada kako bi se uživalo i njihovim voćnim aromama. Uz sorte Ugni Blanc i Folle Blanche koristi se za proizvodnju pića Cognac i Armagnac. Više pročitati na: https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/

Robinson, J. Harding, J. Vouillamoz, J. (2012) Wine Grapes. Penguin Books Ltd. i https://plantgrape.plantnet-project.org/en/

Izvor: https://glossary.wein-plus.eu/; Naslov orginala: Colombard.  Prevod: Dragutin Mijatović