Crveno vino i krvni pritisk

nauka vino zdravlje

Crveno vino i krvni pritisk. Nekoliko čaša crvenog vina sedmično može pomoći u izbjegavanju visokog krvnog pritiska. To je pokazalo novo istraživanje. Istraživači sa Queen's Univerziteta u Belfastu koji rade sa njemačkim Univerzitetom Kiel otkrili su vezu između nižeg krvnog pritiska i većeg unosa hrane. Posebno hrane bogate flavonoidima, uključujući bobičasto voće, jabuke, čaj i crveno vino.

Crveno vino i niski krvni pritisk
Nekoliko čaša crvenog vina sedmično može pomoći u izbjegavanju visokog krvnog pritiska, pokazalo je novo istraživanje. izvor: AP

Profesor Aedin Cassidy, profesor nutricionizma i preventivne medicine na Institutu za globalnu sigurnost hrane u Queen's -u, bio je vodeći istraživač. Istraživanje je obuhvatilo više od 900 odraslih osoba u Njemačkoj. Rezultati su objavljeni u Hypertension, časopisu American Heart Association.

Iako su sva veća istraživanja pokazala da flavonoidi mogu poboljšati zdravlje srca, istraživački tim uočio je da je ovo prvi put da podaci objašnjavaju njihovu vezu sa snižavanjem krvnog pritiska. Istraživači su rekli da se studija fokusirala na ulogu mikroba u crijevnom mikrobiomu u metabolizmu flavonoida koji se nalaze u gore pomenutim namirnicama i pićima, a koji su djelovali na snižavanje krvnog pritiska.

“Naš crijevni mikrobiom igra ključnu ulogu u metabolizmu flavonoida kako bi se poboljšali njihovi kardioprotektivni efekti. Ovo istraživanje pruža dokaze koji ukazuju na to da su ti efekti snižavanja krvnog pritiska dostižni jednostavnim promjenama u svakodnevnoj prehrani”, rekao je profesor Cassidy u izjavi iz Queen's-a. Kao i uvijek, umjerenost je ključna. Studija je pokazala da su tri čaše crvenog vina sedmično potrebne doze za postizanje željenog rezultata na krvni pritisk, dok je 80 grama bobica dnevno takođe bilo korisno.

Izvor: https://thewest.com.au/. Naslov orginala: Red wine link to low blood pressure: study (Povezanost crvenog vina sa niskim krvnim pritiskom: studija). Objavljeno: 24.08.2021. by Trevor Marshallsea. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-i-vase-zdravlje/