Proljeće i jesen u vinogradu

vinograd vinova loza

Proljeće i jesen u vinogradu. Ako ste ikada prošli kroz vinograd bez grožđa usred zime, možda se trudite zamisliti ga punog života i teškog zrelog grožđa. Svake godine, ako se stvore uslovi, vinova loza će doživjeti čudesnu transformaciju kako bi proizvela one najvažnije sočne bobice grožđa od kojih se proizvodi vino. Pa, što se događa u vinogradu tokom cijele godine?

Proljeće i jesen u vinogradu

Godišnji ciklus vinove loze: 01-Budburst (kretanje pupoljaka); 02-Early Shoot and Leaf Growth (prvi izdanci i porast listova); 03-Flowering and Fruit Set (cvjetanje i zametanje bobica); 04-Veraison and Berry Ripening ((šarak-promjena boje bobice i sazrijevanje bobica); 05-Harvest (berba grožđa); 06-Winter Dormancy (zimski odmor)

Vinograd u proljeće

U proljeće se loza budi iz zimskog sna. Mali smeđi pupoljci na golim drvenim dijelovima čokota vinove loze kreću, stvarajući sitne zelene izdanke, slično drveću i grmlju u vašem vrtu ili najbližem parku.

Proljeće i jesen u vinogradu

Kako proljetno vrijeme postaje toplije, čokot se počinje oblikovati kako zeleni izdanci nastavljaju rasti. Ako pažljivo pogledate ovo vrijeme, vidjet ćete puno sitnih cvjetića koji se pojavljuju u cvasti vinove loze. Nisu to lijepi cvjetovi koju biste željeli vidjeti u vazi, ali ovi neugledni cvjetići su ipak vrlo bitni. Svaki cvijet koji se uspješno opraši predodređen je da postane bobica (buduće grožđe).

Proljeće i jesen u vinogradu

Kada se bobice grožđa prvi put pojave, ne izgledaju posebno apetitno – zapravo, više nalikuje grašku nego grožđu! Kao i mnoštvo drugog voća, i ove male bobice grožđe počet će da rastu i sazrijevaju na toploti i sunčevoj svjetlosti ljetnih mjeseci. Na kraju će početi mijenjati boju i poprimati prepoznatljiviji izgled.

Vinograd u jesen

Na jesen je grožđe sazrelo dovoljno da razvije pravu količinu boje, okusa, kiseline, tanina i, što je najvažnije, šećera. Jednom kada grožđe sazrije, vrijeme je berbe. Berba grožđa vrši se ručno ili mašinski. Ponekad se berba odvija noću kada je puno hladnije, pa je grožđe svježe kad stigne u vinariju.

Vinova loza zapravo raste samo oko osam mjeseci u godini. Na jesen opada lišće i loza ostaje uspavana tokom cijele zime, štedeći energiju za sljedeći rod. Čak i loza u jednom trenutku treba da se odmori da bi nastavila da daje svoje najbolje djelo.

Stari čokoti. Zdrava loza može imati produktivan životni vijek i preko pedeset godina, dajući nevjerojatan rod grožđa svake berbe. Tokom godina vinova loza može početi davati manje grožđa, ali grožđe proizvedeno od starijih čokota ima koncentrovaniji okus. Na etiketi ćete ponekad vidjeti pojam „stara loza“ (old vine), što znači da u boci možete očekivati nešto moćno i aromatično.

Izvor: https://www.wsetglobal.com/. Naslov orginala: The lifecycle of a vine. Objavljeno: 22.06.2021. by WSET Global. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vinograd-tokom-godine/