Dobre i loše komšije vinove loze – ruže u vinogradu

stres vinograd vinogradarstvo vinova loza

Ruže u vinogradu. Blizina nekih biljaka je povoljna. Na primjer, bosiljak može pomoći lozi da se aktivnije razvija, a ruža može upozoriti na štetočine i bolesti.

Ruže u vinogradu

Iskustvo Lenza Mosera: šta saditi sa lozom. Značajno istraživanje kompatibilnosti biljaka sa lozom izveo je poznati austrijski vinogradar Lenz Moser, koji je testirao više od 170 uzgajanih i samoniklih biljaka i svoja otkrića predstavio u knjizi “Vinogradarstvo na novi način”. Loza koja raste sama ne osjeća se dobro.

Loza je prezimljavala i uspijevala kada su njeni međuredovi bili zasađeni određenim biljkama ili kada su rasle jedna uz drugu. Različiti korovi takođe su imali različit efekat na lozu. Na razmacima kontrolnih redova Moser je stalno održavao tlo u čistom stanju, na ostatku je uništavao korov od marta do jula, ali od avgusta tamo je korov slobodno rastao, u kasnu jesen je zaoran. Rezultat je bio vidljiv izdaleka – čokoti koji su rasli na tlu bez korova bili su gotovo dvostruko sporiji u rastu.

Moser je proizvođačima koji ne mogu sijati biljke za zelenišno đubrenje sa liste zdravih žitarica savjetovao da ostavljaju prirodno rastući korov u vinogradu, ako nisu zlonamjerni. Ako među njima ima više čička (čkalj), pšenične trave ili zvončića, bolje je koristiti sjetvu gajenih biljaka. Čak i pojedinačni korovi ove vrste, koji rastu blizu čokota, imali su nepovoljan učinak, i to ne manje snažno od njihovih čitavih grupa.

Naslov Orginala: Соседи и враги винограда (Ruže u vinogradu) . Izvor: https://www.supersadovnik.ru/. Objavljeno: 23.08.2020. by Олена Непомнящая. Prevod: Dragutin Mijatović