Wine Flight

Wine Flight za kućnu degustaciju

degustacija vino vinska kultura zabava

Wine flights (”Vinski letovi”) su odličan način da saznate i probate različita vina. Uz pomoć stručnih somelijera naučit ćete tehnike vrtnje čaše i prihvatanja arome dok pijuckate svako posebno izbabrano vino.

Wine Flight

Wine flights nude znanje o složenom svijetu vina, pomažući vam da pronađete nove favorite, istražite spojeve hrane i igrate se sa profilima okusa. Zašto ne biste otkrili novi način ispijanja vina sa prijateljima i porodicom kreirajući vlastitu degustaciju? Ovih 13 zabavnih ideja za wine flight pomoći će vam da počnete planirati vrhunsku degustaciju kod kuće.

Naučite pripremiti vrhunski Wine Flight

Ako želite neke smjernice za početak, virtualne degustacije vina (virtual wine tastings) su odličan način da saznate o vinima iz cijelog svijeta bez napuštanja kuće. Svaku degustaciju vina predvode vrhunski (poznavaoci vina) kuvari i somelijeri sa dugogodišnjim iskustvom u opisivanju vina, kreiranju jelovnika i odabiru hrane i vina (food and wine pairings) . Umjesto toga, spremni ste kreirati vlastiti Wine Flight? Ovaj vodič vas pokriva.

Šta je Wine Flight

Wine Flight (“Vinski let”) je otmjena fraza za izbor vina. Obično je između tri do šest vina koja imaju nešto zajedničko. Ta zajednička nit može biti proizvođač (možda svi dolaze iz iste vinarije), regija porijekla, sorta, tip vina (pjenušavo, roze, crni pinot, itd.) ili nešto drugo.

Obično se rade u manjim količinama, letovi uključuju četiri do šest uzoraka različitih vina. Degustaciju obično vodi sommelier ili vinski stručnjak koji vas vodi kroz osnove mirisanja i degustacije svakog vina, a podučava i nešto o istoriji vina.

Da biste stvorili vlastito iskustvo Wine Flight, trebat će vam nekoliko čistih tipova čaša za vino boce vina i notes. Takođe može biti zabavno odabrati temu koju treba pratiti, kao što su vina iz određene regije ili vina određene boje. Dok isprobavate svaki uzorak, vodite bilješke o degustaciji vina o tome šta mirišete, okusite, volite ili ne volite i sve druge informacije koje bi vam mogle pomoći pri odabiru svojih favorita.

Wine Flight

Ideje za Wine Flight

Postoji bezbroj načina za planiranje i izvođenje vlastitog uspješnog vinskog leta/ Wine Flight. Bilo virtuelno ili zajedno, ovo bi bilo sjajno veče za izlaske ili zabavna aktivnost sa porodicom i prijateljima. Evo nekoliko tematskih ideja za kreiranje vlastitih letova / Wine Flights.

1. Potraga za crvenim vinom. Od vina Merlot do vina Cabernet, bit ćete šokirani u razlici u okusu. Neka crvena vina imaju note bobičastog voća, dok druga imaju jake note dimljenih, aroma drveta.

2. Više volimo bijelo vino. Idite suprotnim putem sa wine flight za bijelo vino. Uživajte u opcijama u rasponu od vina Chardonnay do vina Pinot Gris, dok bilježite temeljne okuse koje sadrže.

Wine Flight

3. Rosé za cijeli dan. Ovaj divni ružičasti napitak dobija svoju boju od pokožice crnog grožđa koja dodiruje sok grožđa samo na kratko. Ova osvježavajuća, voćna vina popularan su izbor tokom toplijih mjeseci.

4. Nešto slatko. Da biste zadovoljili sladokusce, uparite svoja slatka vina sa čokoladama, kolačima i bombonima za vrhunsku poslasticu nakon večere.

5. Sezonska iznenađenja. Kao i piva, neka vina su sezonska. Bilo da je vruće i prohladno ljeto ili prohladna i prozračna jesen, pronalaženje savršenog vina koje će se uklopiti u zabavu na otvorenom može zaista podići raspoloženje.

Wine Flight

6. Budžetska vina. Ne moraju svi tipovi vina types of wine propasti. Idite u svoju lokalnu trgovinu i odaberite boce ispod 10 dolara i uporedite koja su jeftinija vina najbolja za vaše večere.

7. Vrhunske boce. Ako želite da impresionirate i prepustite se ugođaju, povećajte svoj budžet na 50+dolara i kupite nekoliko boca koje vrijedi probati barem jednom.

8. All-American Flight

Od kultnih područja doline Napa (Napa Valley) do južnih područja Teksasa, otkrit ćete da Amerika nudi prilično impresivan izbor vina. Uživajte u američkom letu (wine flight) kupujući boce koje dolaze samo iz SAD-a.

Wine Flight

9. Oko svijeta. Ostavite pasoš kod kuće dok kroz svaki gutljaj doživljavate globalni odmor. Kupujte razne boce iz cijelog svijeta, poput vina iz Španije, Italije, Francuske, Argentine, itd.

10. Topla klima u odnosu na hladnu klimu. Uspoređujući potpuno različite regije, bolje ćete razumjeti razliku koju lokacija ima na vino. Pokušajte pronaći nešto iz toplije regije, kao što je centralna Španija, i uporedite to sa hladnijim klimama, poput Njemačke.

11. Nebarikirani ili barikirani Chardonnay. Osjetite arome putera i vanilije vina Chardonnay zapravo potiču od starenja u hrastovom buretu. Hrastovina može drastično uticati na okus, boju i aromu vina Chardonnay.

Wine Flight

12. Degustacija tanina. Knjige definiše tanine kao adstringentne (opore) i kisele, a ova hemijska jedinjenja su ono što određenim vinima daje suv, ponekad gorak okus. Razlikovanje tanina može vam bolje pomoći da shvatite svoje preferencije, pa zašto ne biste odabrali nekoliko vina bogatih taninom za svoj let, wine flight?

13. Stari svijet protiv Novog svijeta

Vina starog svijeta koja potiču iz tradicionalnih vinarskih regija kao što su Francuska, Italija i Španija imaju tendenciju da budu kiselija, manje voćna i imaju laganije tijelo. Vina novog svijeta iz regija kao što su SAD, Novi Zeland i Južna Afrika imaju tendenciju da budu više voćna i punog tijela sa manje kiselosti. Isprobajte nekoliko vina iz svake kategorije i pogledajte i okusite razlike.

Wine Flight

Letovi, Wine flights za degustaciju vina mogu se obaviti na razne načine, tako da na vama ovisi kako ćete sami kreirati. Bilo da je bezbrižan i zabavan, ili ozbiljan i edukativan, postoji ponešto za svakoga.

Zašto ne pokušate sa vinima iz najbližeg okruženja, koja su samo možda 50 km udaljena, otkrit ćete da nabliža oklolina ponekad nudi prilično impresivan izbor vina. Uživajte u bilo kom letu (wine flight) kupujući boce koje dolaze samo sa vašeg područja.

Za još više uvida u ideje o najboljim vinskim letovima, pogledajte druga iskustva koja se dešavaju na istoj stranici.

Naslov orginala: 13 Fun Wine Flight Ideas for the Ultimate Home Tasting (13 zabavnih ideja za vinske letove za vrhunsku kućnu degustaciju). Izvor: https://www.cozymeal.com/. Slike: via Canva. Objavljeno: 18.01.2023. by Tarrah Martinez. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati

Zanimljivosti o lozi i vinu: Vino svakodnevnicu čini lakšom, manje stresnom, sa manje napetosti i više tolerancije (Benjamin Franklin).