Chateau Margaux – čuveni dvorac regiona Bordeaux

château vinarije vino

Chateau Margaux. Kontinuitet i pažnja do detalja drže Château Margaux na vrhu igre. Najjužniji od četiri prvenca područja Médoc, poznat je po velikom, klasičnom dvorcu, impresivno dalekom vidiku na kraju duge avenije drveća. Kad je u Bordeauxu, ovo je dom vlasnice Château Margaux Corinne Mentzelopoulos.

Chateau Margaux
Nova vinarijaChateau Margaux

Finese i elegancija

Dvorac je u srcu imanja od 265 ha, kojeg čine šume i polja. Oko 102 ha je pod vinogradima. Vinograd, sa zapisima koji datiraju iz 16. vijeka, danas je isti kao i tada. Vinogradi pod sortom Merlot protežu se na brežuljcima pored rijeke Žirond (Gironde). Sjeverno od dvorca nalazi se kamenom ograđeni vinograd u srcu Grand Vin, zasađen sortom Cabernet Sauvignon. Philippe Bascaules, direktor imanja Château Margaux od 2016. godine, kaže da ta sorta “daje savršeno vino i čini najmanje 70% Grand Vin.”

Chateau Margaux – vinograd i vino

I u vinogradu i u podrumu Bascaules zapaža gotovo fanatičnu pažnju prema detaljima. “Podijelili smo originalne parcele na četiri, a svaka mikroparcela ima svoj karakter”, kaže on. Zbog toga je u podrumu sada 95 tankova, a još 30 je u izradi. U novom podrumu, koji je dizajnirao vodeći arhitekta Norman Foster, redovi tankova izgledaju kao da se protežu daleko u nedogled. “Želimo da svaku mikroparcelu tretiramo pojedinačno”. „Dugoročno promatramo naš vinograd. Imamo vremena. “

Vino koje dolazi iz ovog drevnog vinograda oduvijek je bilo poznato po svojoj eleganciji. Novi pristupi, koji uključuju organske prakse što je više moguće, rezultirali su većom definicijom vina. “Sve je u ravnoteži”, kaže Bascaules. “Nije intenzitet jednog ili drugog elementa, već kombinacija koja vinu Château Margaux, daje njegovu aromu, mekoću tanina u njegovom srcu.”

Veće korišćenje sorte Cabernet Sauvignon u smješi nije promijenila primarni karakter vina Château Margaux. Tanini su možda malo intenzivniji, ali tada su to i mirisi i baršun, harmonija i nježna koncentracija. Od 17. vijeka, prvo vino Château Margaux prepoznato je kao jedno od najvećih vina na cijelom svijetu.

Pogledati i: https://ovinu.info/bordeaux-klasifikacija-vina-1855/

Video: A touch of the modern for two century old Château Margaux/ https://www.youtube.com/watch?v=OalY2KyfLwY

Bordeaux region

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: Legendary Bordeaux: The Stories of Bordeaux’s First Growth Wines. Slika: by François Poincet. Objavljeno: 07.12.2020. by Roger Voss. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović