Organsko, biodinamičko i održivo vino

grožđe vinarstvo vino vinogradarstvo zdravlje

Organsko i održivo vino. Širom svijeta, ljudi su postali svjesniji organskog uzimanja hrane, tako da ima smisla da i mi želimo piti organsko vino. Baš kao i u kretanju definisanja organske hrane, postoje razni (često preklapajuće termini!) načina klasifikacije kako je vino proizvedeno. U proizvodnji grožđa i vina postoje, tri najraširenije klasifikacije to su:

Organsko vinogradarstvo i vinarstvo

Biodinamičko vinogradarstvo i vinarstvo

Održivo vinogradarstvo i vinarstvo

Sve tri prakse uključuju različite tehnike i smjernice, kao i certifikate, što sve može biti malo zbunjujuće, pa ćemo pokušati objasniti.

Organsko, biodinačičko i održivo

Organsko vino. Organsko vino je vino koje se proizvodi od grožđa koje se uzgaja organski. To je grožđe koje se uzgaja na organskoj farmi i dobija isti certifikat organske proizvodnje kao organska farma jabuka ili kruška. Organsko vino je jedini tip vina koji zaista može nositi zakonsku potvrdu, ako je vino organsko. Ono će nositi pečat (certifikat) organskog porijekla izdatog od strane američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA). Odobrenje USDA označava da je vino proizvedeno od 100% organski uzgojenih sastojaka i da je ta proizvodnja kontrolisana tokom čitavog proizvodnog procesa.

Biodinamičko vino. Biodinamičko vino prevazilazi organsku praksu u nastojanju da balansira cijeli vinograd sa prirodom i ciklusima mjeseca. Zasniva se na spisima austrijskog filozofa Rudolfa Steiner-a koji je vjerovao da je vinograd jedan ekosistem koji samo u ravnoteži može dati najbolje grožđe. Biodinamička poljoprivredna praksa se široko koristi širom svijeta, ali za nju ne postoji formalna potvrda kao što je to slučaj sa organskim proizvodima. Tako da se neki proizvođači odlučuju jednostavno uzeti organski pečat, dok drugi samo na boci navode da je vino biodinamički proizvedeno.

Održivo vino. Održive prakse se zasnivaju na poljoprivredi koja nije samo dobra za životnu sredinu, već i ekonomski rentabilna. To znači da poljoprivrednik može u velikoj mjeri da koristi organske prakse. Neke od tih praksi nemaju ekonomsko opravdanje (preskupe), poljoprivrednik može preskočiti neke od njih. Kao i kod biodinamičkog vina, ne postoji formalna potvrda da je vino održivo proizvedeno. Postoji nekoliko udruženja koja se vinarima mogu pridružiti kako bi se formalno naveli kao održivi proizvođači grožđa u vinogradu.

Pogledati i: https://ovinu.info/biodinamicka-vina-i-promijenjeni-ekosistem/

Naslov orginala: Organic, Biodynamic, And Sustainable Wine – A Guide;  Izvor: https://vinepair.com/;  Prevod: Dragutin Mijatović