Ezoterizam u proizvodnji vina-1

ezoterizam vinarstvo vino

Ezoterizam označava sveukupnost ezoteričnih znanja i prakse shvaćenih poput jedinstvene cjeline, jedinstvene univerzalne Predaje, svuda i uvijek istovjetne usprkos različitosti obreda, doktrina i sl. što proizlazi iz različitosti mjesta, epoha i kultura (https://hr.wikipedia.org/).

Prema starogrčkom “esoterikós” (unutrašnji), izvorno značenje pojma je filozofska doktrina dostupna samo ograničenom “unutrašnjem” krugu ljudi. Uobičajena upotreba danas, “ezoterija” se koristi na prilično pejorativan (pogrdan) način za širok spektar različitih duhovnih i okultnih učenja i praksi za koje ne postoje naučno opravdane činjenice. Ezoterika uključuje, između ostalog, gatanje, hiromantiju, astrologiju i homeopatiju. Takođe su uključene određene metode vinarstva, bilo sa pravom ili ne, o njima se žustro raspravlja.

Ezoterizam. Zagovornici takvih oblika proizvodnje uvjereni su u svoj uspjeh. Međutim, sve dok ne postoji znanje na osnovu naučnih kriterijuma sa valjanim, dokazivim i provjerljivim činjenicama, ove metode se ne mogu prepoznati. Uključuju određene (u principu ne sve) prakse biodinamičkog i bioenergetskog vinogradarstva uzimajući u obzir mjesečeve faze (mijene) tokom rezidbe, oplodnje, kontrole štetočina i berbe, kao i upotrebu muzike tokom fermentacije i sazrijevanja. Takođe, poljoprivredna pravila treba dodijeliti polju ezoterizma. I, naravno, pojava komete, kao u legendarnoj berbi 1811, nema nikakav uticaj na vino. I ako je to bila jedna od najboljih berbi u istoriji vina, Château d'Iquem 1811. (https://thesipsdiary.com/)

Pogledati i: https://ovinu.info/organsko-biodinamicko-i-odrzivo-vino/

Naslov orginala: Esotericism in wine making. Izvor:  https://glossary.wein.plus/. Pripremio: Dragutin Mijatović