Vinograd-pet filozofskih razmišljanja?

vinograd vinogradarstvo vinova loza

Vinograd je mjesto u kojem obitavaju čokoti vinove loze. Ovdje vinogradari provode vrijeme neumorno radeći tokom 365 dana kako bi obebijedili sirovinu za proizvodnju visokokvalitetnog vina.

Vinograd za filozovsko razmišljanje

Vinograd -filozovska razmišljanja-1

1. Vinograd je srce posla bez obzira jeste li vinogradar ili vinar. Kvalitetno grožđe neophodno je za kvalitetno vino. Uvijek razmotrite dugoročne efekte vinogradarskih odluka na zdravlje čokota. Razmišljajte o čokotima u vinogradu kao o ljudima. Ako su višestruko prenapregnuti (prekomjerno orezani, pod stresom suše itd.), podvrgnuti pothranjenosti ili oštećeni … postat će ugroženi i neće biti toliko rodni ili proizvesti najbolje moguće grožđe.

2. Nema besplatnog ručka. Uzgoj loze je naporan posao i majka priroda nikoga nikada ne čeka. U početku je lakši izlaz, kasnije je teže. Efikasnost vinograda je velika obaveza, a lijenost smrtonosna. Ako se ovo ne ostvari, dolazi do značajnih posljedica. Prvo dolazi do povećanja radne snage u vinogradu, smanjenje kvaliteta, gubljenje ugovora, proizvodnje osrednjeg vino ili sloma srca.

To znači da se osjetljivi poslovi obavljaju na vrijeme u i najkraćem vremenu. Uvijek radite sa svojom timom, zaslužite njihovo poštovanje i analizirajte šta očekujete od njih. Nemojte tražiti od njih da rade zadatke koje vi ne biste radili.  Ne tražite da budu produktivni pod uslovima koje niste mogli tolerisati. Ako je to lako korektno uraditi, vjerovatnije je da ćete to učiniti ispravno.

3. Nabavite najbolju stručnost koju možete pronaći, u toku i prije nego započnete podizanje vinograda. Nikada nećete znati previše i nijedan stručnjak nema sve odgovore. Ne budite štedljivi sa troškovima dizajna; pogrešan izbor trajat će dok je trajanje vinograda. Međutim, stručni plan ne garantira uspjeh ili fenomenalno vino; za to su potrebne godine procjene vašeg mjesta, sorti, tržišta i preferencija za vino.

Sjetite se da je vrag u detaljima; moj prijatelj ih naziva „zlatnim grumenovima“. Možete postići 90% pravilnog uzgoja i dalje imati ozbiljne probleme. Mnogi dijelovi svijeta uzgajaju grožđe stotinama do hiljada godina. Čak i novijim regijama treba trideset i više godina da steknu poštovanje i priznanje. Stvari za koje vinogradari u poznatim regijama misle da su trivijalne ili su opšte poznate često nedostaju detalji za veličinu na vašem lokalitetu.

Filozovska razmišljanja-2

4. Uvijek imajte na umu cilj i viziju. Imajte na umu da je uzgoj grožđa izazovno putovanje i poljoprivredni proces, a ne nešto što se jednostavno događa. Zamišljajte industriju grožđa i vina kao doživotnu šahovsku utakmicu koja zahtijeva da procijenite i predvidite svoje sljedeće poteze. Većina nas dobije tridesetak sezona rasta kako bi stvorili nešto vrlo posebno. Vinogradi zahtijevaju mnogo sati na traktoru i pravo je vrijeme da procijenite gdje ste s obzirom na svoje ciljeve.

Ustrajni pojedinci u pravilu na kraju pobijede. Svaka godina je nova koja bi se trebala nadovezati na prethodnu godinu. Procijenite šta djeluje, a što ne. Razviti planove za rješavanje nedostataka. Uvijek ulažite u poboljšanje. Ovo je globalni posao u kojem rade neki od najinteligentnijih i najodgovornijih pojedinaca na svijetu, tako da je konkurencija velika.

5. Koja je definicija produktivnosti u vinogradu? Jedan od najboljih odgovora koje sam čuo na ovo pitanje bio je: 0,7 kg grožđa po linearnom metru naslona za crvene i 0,9 kg po linearnom metru naslona za bijele sorte. Često se koristi izraz prinos po čokotu ili hektaru, ali čini se da ne daje odgovor na to pitanje. Na primjer, razlika između razmaka redova od 213 cm i razmaka od 305 cm u odnosu na gornju definiciju je 30% razlike.

Vaša lokacija, mjesto vinograda, raznolikost i ciljevi uticati će na apsolutne brojke koje će odgovarati vašoj situaciji. Razmak „red do reda“ je dugme za podešavanje količine, a razmak „u redu“ mora osigurati uravnoteženu lozu koja zahtijeva minimalnu količinu unosa s obzirom na alate poput upravljanja đubrenjem ili čokotom. Pogledati i: https://ovinu.info/njega-vinograda-kao-mjera-kvaliteta-grozdja/

Naslov orginala: Five Philosophies to Ponder. Izvor:  A Practical Guide to Developing a Commercial Wine Vineyard- Chapter 5. Objavljeno: by Galen Troxell, Galen Glen Vineyard, Pennsylvania. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović