Fakta o vinu koje vjerovatno niste znali

vino vinska kultura

Fakta o vinu. Ko ne želi uživati u čaši crvenog ili bijelog vina u večernjim satima ispred kamina nakon dugog radnog dana? Ili možda uz veliki komad mesa sa kojim ste se vi ili vaš partner borili satima? Vino se uživa širom svijeta i dostupno je u desetinama hiljada različitih okusa i pakovanja. Evo deset činjenica koje treba da znate o vinu!

Činjenice o vinu-1

01) U staroj Grčkoj, prvi gutljaj vina za ručak/večeru koje je nuđeno pozvanim gostima uzimao je domaćin, kako bi se osigurao da vino nije otrovano.

02) Tokom degustacija vina, žene imaju sposobnost da osećaju okus vina bolje nego muškarci. To je zbog toga što žena obično ima bolji i razvijeniji miris od muškaraca.

03) Prema jednoj italijanskoj studiji, tvrdi se da žene koje piju dvije čaše vina dnevno imaju bolji seks od onih koje uopće ne piju vino. Da li neko želi da vjeruje u ovo ili ne, zavisi od svakog pojedinca, ali imajte na umu da su Italijani izmislili pizzu i da nesumnjivo mogu pogriješiti i u vezi sa ovim!

04) U rimsko doba ženama je bilo zabranjeno piti vino, a muškarac koji je našao svoju ženu da pije, imao je pravo da je ubije. Razvod po istom osnovu dokumentovan je posljednji put u Rimu 194. pne.

05) Najstarija pronađena boca vina na svijetu datira čak iz 325 i pronađena je u blizini njemačkog grada Speyer. Danas je to čudo za divljenje ako posjetite istorijski muzej “der Pfalz” u Nemačkoj.

Činjenice o vinu-2

06) Sve je više naučnih dokaza da umjereno i redovno pijenje vina može smanjiti rizik od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti, moždanog udara i čak bolesti desni.

07) Najveći prizvođači vina su: Francuska, Italija, Španija i Kalifornija.

08) Kada degustirate vina, pogledajte boju, probajte-držite vino u ustima trenutak ili dva, a zatim ga progutajte, poželjno? ili, ispljunite, obično u odgovarajuću posudu. Zaista dobro vino ima duži aftertaste (duže se osjeća u ustima), dok će lošije vino imati kraći aftertaste (okus se brzo izgubi iz usta). Čestitamo, sada ste i degustator vina najvišeg kalibra!

09) Vino koje ima vodenast okus najvjerovatnije postaje takvo, kada se grožđe bere tokom kišne sezone.

10) Tradicionalno, prvo treba da poslužite lakša vina, a zatim postepeno povećavate do nešto težih vina tokom obroka. Osim toga, bijela vina treba poslužiti prije crvenih, mlađa vina prije starijih i suva vina prije slatkih.

BONUS) Postoji pravi i pogrešan način da se drži čaša za vino. Čaše za vino uvijek treba da se drže  za “nogaru” čaše, jer će toplota iz Vašeg dlana inače podići temperaturu vina.

Pogledati i: https://ovinu.info/cinjenice-o-vinu-koje-bi-trebao-znati/

Naslov orginala: 10 fakta du antagligen inte visste om vin; Izvor: http://www.10fakta.se/;  Objavljeno: 18.04.2016.;  Prevod: Dragutin Mijatović