Francuski vinograd istorijski spomenik

vinova loza

Francuski vinograd. 190-godišnji vinograd Pededernade u regiji Gers na jugozapadu Francuske klasifikovan je kao istorijski spomenik. Video na kraju teksta.

Francuski stari vinogradi

Nijedna živa stvar nije klasifikovana prije, ali francuski zvaničnici su napravili izuzetak. Dominique Paillarse, šef odjela za kulturna pitanja regije Gers, rekao je. “Mi obično klasifikujemo crkve i zgrade, a ne žive stvari. Ali kad smo posjetili vinograd bili smo toliko impresionirani da smo rekli “Neka to bude – to vrijedi.” Vinograd, koji je pronađen u gradu Sarragachies, bio je jedan od rijetkih koji je preživio filoksersku krizu. Krizu koja se proširila širom Francuske sredinom devetnaestog vijeka.  Filoksera je tada uništila oko 40% vinograda u zemlji. Vjeruje se da je pješčano tlo vinograda Pédebernade pomoglo da se odupre tom blijedožutom insektu iz Sjeverne Amerike koji se hrani korijenom vinove loze i na kraju je ubije.

Vinograd koji vodi Jean-Pascal Pédebernade (45) i njegov otac Réné (85) ima 600 čokota sa preko 20 sorti grožđa. To uključujući Tannat, grožđe za proizvodnju crvenog vina i Fer Servadou, grožđe tamne pokožice koje se uglavnom koristi za crvena i rosé vina. U vinogradu se nalazi i sedam “sorti” grožđa koje nigdje drugdje nisu poznate. One su sada nazvani Pédebernade od 1 do 7 u čast porodice koja je sortama bila naklonjena osam generacija. Zbog široke raznolikosti grožđa, sve grožđe iz Pedebernade šalje se lokalnoj vinskoj zadruzi Saint Mont radi miješanja sa grožđem iz drugih vinograda.

Porodica Pédebernade planira otvoriti vinograd za javnost i nada se da će Saint Mont proizvesti posebno vino i proslaviti ove stare čokote. Reneov nećak, Jean-Marc Pédebernade, koji posjeduje zasebni dio vinograda, rekao je. “Predložili smo da proizvedemo posebno vino od grožđa sorti kako bismo ozvaničili spisak sorti ali nismo previše sigurni u kvalitet, tako da bi to bilo samo za zabavu. “

Video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=LfI5lOO5vlM&feature=emb_logo

Naslov orginala: French Vineyard Declared Historic Monument (Francuski vinograd proglašen istorijskim spomenikom). Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Objavljeno: 13.08.2012. by Phoebe Brookes. Prevod: Dragutin Mijatović