Vinova loza

Vinova loza ”ljekovita biljka 2023”

grožđe vino vinova loza zdravlje

Vinova loza je “ljekovita biljka godine” 2023. Nagradu svake godine dodjeljuje njemačko udruženje NHV Theophrastus, saopšteno je iz udruženja koje se bavi prirodnim ljekovima i naturopatijom sa sjedištem u Minhenu.

Vinova loza

Vinova loza (Vitis vinifera) zauzima središnje mjesto, to je biljka koja spaja medicinu i zadovoljstvo. „Vino je Božji dar. Svestrana biljka, sposobna da pruži zadovoljstvo, ali i ljekovita jedinjenja. Riječ je o cijeloj biljci, a ne samo o finoj kapljici!” naglašava Konrad Jungnickel, naturopat i predsjednik komisije za dodjelu nagrada.

Vinova loza

„Vinova loza ima bogatstvo ljekovitih jedinjenja za nas, posebno u svojim plodovima i sjemenkama, čak i u lišću.” Najvažniji sastojci biljke su vitamin B6 i folna kiselina, flavonoidi, antocijanini i tanini. Listovi crvene vinove loze prepoznati su u liječenju problema sa venama. Sjemenke i pokožica grožđa sadrže, između ostalog, antioksidanse, a time i polifenole koji štite ćelije. Ekstrakti se mogu unositi u obliku čaja ili kapsula ili za vanjsku upotrebu kao gelovi i masti

Kao i mnoge druge biljke, loza je pravo prirodno blago. Sa “ljekovitom biljkom godine” NHV Theophrastus povećava svijest o biljkama koje promovišu zdravlje i iscjeljuju od 2003. godine. Izbor biljke godine se tradicionalno raspisuje na simpozijumu o ljekovitom bilju “Saskog državnog odbora udruženja za ruralna područja”. Udruženje će 2023. godine na svojoj web stranici https://www.nhv-theophrastus.de/ objaviti još zanimljivosti o ovoj hiljadugodišnjoj, svestranoj biljci.

Izvor: https://winenews.it/it/. Naslov orginala: Capace di unire medicina e piacere, è la vite la “Pianta Medicinale dell’Anno 2023” (U stanju da spoji medicinu i užitak, vinova loza je „Ljekovita biljka 2023.“). Objavljeno: 23.11.2022. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Vino je najcivilizovanija stvar koja postoji u svijetu (Enest Hemingway)