Sjemenke grožđa – možemo li jesti sjemenke grožđa?

antiokisdanti grožđe vinova loza zdravlje

Grožđe je vrlo popularno za jesti u kojem mnogi uživaju zbog svoje sočnosti. Većina stonih sorti grožđa pronađenog u trgovinama prehrambenih proizvoda danas je bez sjemenki, ali neke sorte sadrže i sjemenke. Slično kao i druge kulture, vinova loza može da se razmnožava sjemenkama. Biljke vinove loze dobijene iz sjemena razmnožavaju se reznicama, dakle ne zahtijeva sjemenke (1). Ovaj članak istražuje da li su sjemenke grožđa sigurne za jesti, kao i postoje li rizici ili koristi od toga.

Da li su sjemenke sigurne za jelo? Sjemenke grožđa su sitne, hrskave, kruškolikog oblika i smještene su u sredini bobice (bobica je plod vinove loze). Bobica može imati jedno ili više sjemenki unutra (najviše 4). Neki smatraju da sjemenke grožđa imaju gorak okus. Iako možda nisu najukusnije, većini ljudi je neškodljiva za jelo. Ako odlučite da ih ne ispljunete, u redu je da ih sažvaćate i progutate. U stvari, samljevena sjemenka grožđa koriste se za proizvodnju ulja od sjemenki i ekstrakta sjemenki grožđa, koje su postale popularna zdrava hrana. Međutim, određena populacija možda želi izbjeći jedenje sjemenki grožđa.

Naslov orginala: Can You Eat Grape Seeds? Izvor: https://www.healthline.com/. Objavljeno: 10.07.2020. by Lauren Panoff, MPH, RD. Medicinski pregledano: by Natali Olsen, R.D.,L.D., ACSM EP-C. Prevod: Dragutin Mijatović