Genetski modifikovano vino

Genetski modifikovano vino

tehnologija vinarstvo vino

Genetski modifikovano vino? Istraživač, oplemenjivač iz oblasti vinogradarstva-uzgoja grožđa Matthew Clark kaže. Često se čuje od ljudi koji vjeruju da je jedna od prednosti klimatskih promjena ta, što bi one mogle biti veliki podsticaj vinskoj industriji sa hladnom klimom poput kanadske. Međutim, Clark smatra da je ovo previše optimistična misao.

Slika: D. Mijatović

Iako su zime u prosjeku postale blaže, istina je. “I dalje ćemo imati ekstremne vremenske prilike. I dalje ćemo imati ekstremne hladnoće”. Rekao je vanredni profesor na Univerzitetu u Minesoti, gdje vodi program oplemenjivanja i vinogradarstva. Clark-ovi stavovi su u skladu sa drugim stručnjacima koje je intervjuisao CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

“Ako pogledate industriju u Evropi, svake godine u posljednjih nekoliko godina, vinogradi Evrope su bili okovani mrazom. Vinogradarstvo je bilo pod uticajem hladnih godina sa mrazom. To je dijelom zato što se vinova loza budi prerano”, rekao je Jason Londo vanredni profesor na Univerzitetu Cornell.

Zime, koje klimatske promjene donose? One koje su u prosjeku blaže, ipak doživljavaju padove do ekstremnih hladnoća – mogle bi zapravo biti gore za vinograde. Ali postoje i drugi razlozi za optimizam, u vidu novih tehnika. Novih sorti grožđa otpornih na hladnoću, otpornih na bolesti. Tu je još više tehnologija na horizontu – ako su industrija i potrošači spremni da se prilagode, kažu stručnjaci. Genetski modifikovano vino, da li je na pomolu sa klimatskim promjenama?

Naslov orginala: Is genetically engineered wine on the horizon? With climate change threatening Canadian vineyards (Da li je genetski modifikovano vino na pomolu? Sa klimatskim promjenama koje prijete kanadskim vinogradima). Izvor: https://www.msn.com/en-ca/news/canada/. Objavljeno: 06.03.2023. Tekst: Darius Mahdavi. Prevod: Dragutin Mijatović

POGELEDATI:

Zabavni vinski citati: “Previše bilo čega je loše, ali previše šampanjca je pravo” Mark Twain