Od čokota do vina – Mart: Godina dana u vinogradu i vinariji

vinarstvo vinogradarstvo

Od čokota do vina – Mart. Nakon nekoliko mjeseci mirovanja, prvi znaci nove berbe počinju se nazirati u martu (u umjerenim do toplim klimama). Svježe rane na lastarima od rezidbe počinju sa suzenjem. Ovaj početni protok soka pokreće se porastom temperature. Ubrzo nakon što suzenje prestane, pupoljci će početi da kreću.

Od čokota do vina - Mart

Druge biljke se pojavljuju u vinogradu u proljeće, uključujući korov. To su biljke koje rastu u vinogradu a nisu poželjene ili potrebne. Kao što je rečeno, vinova loza nije previše agresivna u nadmetanju za hranljive materije ili vodu. Ako bilo šta od toga nedostaje, korov će se jako nadmetati i na štetu vinove loze. Zbog toga je suzbijanje korova od suštinskog značaja, posebno u područjima sklonim sušama.

Kontrola korova – Od čokota do vina – Mart

Borba protiv korova može se postići hemijskim ili fizičkim sredstvima. Hemijska kontrola uključuje upotrebu herbicida kao što je glifosat. Glifosat je nedavno pao u nemilost zbog toga što ga je EU klasifikovala kao kancerogen. Hemijska kontrola je lakša sa stanovišta rada mašina jer obično traje sa manje prolaza. Fizička kontrola uključuje međurednu obradu mašinama kao što je oranje. Redno odstranjivanje korova može se obaviti mašinama ili ručno. Fizička kontrola korova je blaža za okolinu sa stanovišta biodiverziteta. Ona može uzrokovati povećano sabijanje tla tokom vremena ako se koristi teška mehanizacija. To takođe podrazumijeva veće troškove rada. Potrebno je više prolaza da bi se postigla potpuna kontrola.

Povratak u vinariju

Posude.Ključni aspekt procesa starenja vina u hrastovom buretu je veličina bureta koja se koristi. Standardni Bordeaux barrique je 225 litara. Burgundsko bure (pièce) je zapremine od 228 litara. Nešto je duže i šireg obima. Sledeća veća posuda je puncheon koji je zapremine 500 litara. Moglo bi se zapitati zašto bi vinar izabrao punčeon umjesto barika! Punčeoni nude manji omjer površine hrastovine i vina nego barrique. Manje bačve daju više arome vinu. Veće bačve manje utiču na vino.

Hrastove bačve mogu se uveliko razlikovati po veličini i obliku od polu-muid (600 litara) do posuda zvanih foudre (5.000 litara). Velike bačve koje se obično koriste u Evropi za fermentaciju bijelih vina su zapremine 2.000-12.000 litara. Hrastove posude mogu biti prilično velikih zapremina (56.000 litara).

Od čokota do vina - Mart
Slika 1: lijevo, Bordeaux barrique. desno, Foudre u alzaškom podrumu

I ostale vrste drveta koriste se u izgradnji buradi i bačvi, ali u znatno manjoj mjeri od hrasta. Jasen se povremeno koristi za starenje bijelih vina. Ne daje iste pečene, začinske karakteristike kao hrast, ali svejedno dodaju težinu vinu. Bačve od bagrema daju suptilni svježi „zeleni” kvalitet vinima slično pokošenoj travi ili svježem celeru.

Nerđajući čelik

Ovo otvara još jednu temu: izbor posude za fermentaciju. Većina posuda za potrebe vinarija je napravljena od tri materijala: nerđajućeg čelika, drveta ili betona. Nerđajući čelik je ultimativna neutralna posuda. Nereaktivna je, ne daje aromu i kada je pravilno zatvorena, u potpunosti štiti vino od kiseonika. Takođe se vrlo lako čiste i lako se održavaju. Zahtjevaju samo minimalnu njegu da bi se održale u dobrom čistom stanju. Nerđajući materijal ne drži lako temperaturu tako da je neophodna neka vrsta mehanizma za kontrolu temperature.

Drvo

Posuda od drveta, kao što je već spomenuto, ima mnogo oblika. Kada je novo, daje aromu i tanin vinu, to starije drvo neće. Često se može prepoznati da li je vino fermentisalo i/ili odležalo u drvetu ili nerđajućem čeliku. Nerđajući čelik pruža vrlo čvrstu linearnost nepcu dok vina koja su provela vrijeme u drvetu imaju tendenciju da budu „opuštenija i zaokruženija“.

Drvo je mnogo teže održavati od nerđajućeg čelika. Buretu kao posudi potrebna stalna njega kako bi se osiguralo da se ne osuši. Ako se to dogodi, duge mogu olabaviti i bure će ispuštati vino. Ako se pravilno održavaju, drvene posude mogu trajati decenijama, međutim, održavanje je ulaganje i vremena i rada. Drvo je prilično dobar izolator, ali ipak mora biti u prostoriji sa kontrolisanom temperaturom kako vino ne bi postalo previše vruće ili hladno. Većim drvenim bačvama može biti potrebna direktna kontrola temperature.

Beton

U poređenju sa drvetom, beton je lakši za održavanje, ali još uvek nije tako lak kao nerđajući čelik. Beton u maloj mjeri reaguje sa vinom. Mnogi vinari će reći da je „mineralni“ karakter koji beton daje vinu razlog zašto bi odabrali beton umjesto nerđajućeg čelika ili drveta. Za održavanje čistoće betona potrebno je posebno pranje kiselinom i ne može podnijeti brze promjene temperature ili se mogu pojaviti pukotine na zidovima. Beton je izuzetno dobar izolator, tako da kontrola temperature nije potrebna za manje posude. Sudovi veće zapremine mogu imati koristi od kontrolisane temperature.

Sljedećeg mjeseca nastavljamo pratiti vegetaciju i razgovarati o ublažavanju mraza. Nešto više riječi će biti o fotosintezi. Pričamo i o bistrenju.

Izvor: https://www.winescholarguild.org/. Naslov orginala: Vine to Wine: A Year of Viti/Vini – March. Objavljeno: 10.03.2021. by Nova Cadamatre MW. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Slavonski hrast je uglavnom za gradnju velikih bačvi od 1.500 do 8.000 litara. Sa gustim godovima, neutralan, sa veoma sporim izluživanjem umjerenih tanina. Mađarski hrast je veoma sličan francuskom hrastu Nerver, ali sa agresivnijim aromama. Portugalski hrast ima još agresivnije arome.