Etiketa degustacije vina za početnike

degustacija region vinarije vino vinska kultura zabava

Etiketa degustacije vina za početnike. Planirate ići na degustaciju vina? Predivno iskustvo, degustacija vina je vjerovatno jedna od najležernijih i najmirnijih aktivnosti koje putnik može poduzeti. Međutim, koliko god opuštajuće zvučalo, postoje neke važne upute i pravila ponašanja koje morate imati na umu kako biste izvukli maksimum iz svog vinskog putovanja.

Rezervacija

Postoje mnoge vinarije koje su otvorene za širu javnost sedam dana u nedelji. Ali postoje neke koje su otvorene za javnost samo vikendom ili određenim danima ili samo po dogovoru.

Etiketa degustacije vina za početnike
Image Source: Pixabay.com

Nazovite da se raspitate o istom i rezervišite mjesto za vas. Naročito tokom užurbanih vikenda, neophodno je nazvati unaprijed kako biste rezervisali privatne degustacije. Ovo važi i za grupe. Većina vinarija mora napraviti posebne aranžmane za grupe veće od deset posjetioca. Obavijestite odgovarajuće osoblje o veličini vaše grupe.

Planiranje. Ključ za uživanje u degustaciji vina je planiranje unaprijed. Uradite svoj domaći zadatak – o vinima koja ćete probati, kao i o regiji koju ćete posjetiti. Bilo bi dobro da svoje nepce prilagodite grožđu i vinima koja ćete pijuckati – uvijek je od pomoći znati šta možete očekivati.

Ako idete u posjetu sa djecom. Čini se kao zabavna ideja da posjetu degustaciji vina pretvorite u porodični izlet. Može se pretvoriti u veselu aktivnost za cijelu porodicu.

Etiketa degustacije vina za početnike
Image Source: Pixabay.com

Ali, pobrinite se da vinarija bude prilagođena djeci. Postoje i vinarije koje u svojim prostorijama imaju igraonice za djecu, kao i posebne obroke i bezalkoholna pića za djecu. Planirajte putovanje u zemlju vina unaprijed.

Odjeća. Preporučuje se nošenje udobne, ali elegantne odjeće kako biste bili u skladu sa ovom sofisticiranom aktivnošću. Mnogi vlasnici vinograda takođe označavaju elegantnu odjeću kao znak poštovanja prema svojim vinarijama. Obavezno ponesite opremu prilagođenu vremenskim prilikama (šeširi, suncobrani itd.), posebno ako namjeravate ići na izlete u vinograde i piknike.

Image Source: Pixabay.com

Prilikom posjete sobama za degustaciju, važno je zapamtiti da ne nosite jako mirisni parfem ili kolonjsku vodu. Spoljašnji mirisi mogu nadjačati suptilne arome u vinu. To bi zauzvrat moglo ometati vaše i tuđe iskustvo probanju vina. Razmišljate da prenoćite u okolini vinarije? Rezervišite na vrijeme svoj smještaj.

Etiketa degustacije vina za početnike

Podrazumijeva se da idete na degustaciju vina da biste se zabavili. Većina mjesta preferira da posjetioci samo uživaju u vinu i drže snobizam podalje. I molim vas, nemojte se plašiti cijelog procesa. Evo šta da uradite kada vam vinar natoči čašu:

  • Lagano zavrtite vino.
  • Duboko udahnite prije nego što popijete gutljaj, osjetite suptilnu aromu vina.
  • Uzmite mali gutljaj, zavrtite vino u ustima i uživajte u naletu njegovog bogatog okusa.
  • Nemojte zanemariti razne sireve i grickalice koje su vam pripremljeni. Grickajte ih i naglasite okus vina.
  • Zapamtite, čašu bijelog vina treba držati za dršku kako vam ruka ne bi zagrijala vino. Čaša  za crveno vino može se držati bilo za kupu ili dršku.
Etiketa degustacije vina za početnike
Image Source: Pixabay.com

– Probajte lakša vina prije nego što pređete na teža vina poput punih crvenih. Slatka vina sačuvajte za kraj. To osigurava da okus punih i slatkih vina ne nadjača okus onih nježnih.

Etiketa degustacije vina za početnike
Image Source: Wikimedia Commons

Slijedite ove savjete kako biste osigurali slatko iskustvo degustacije vina. Ako vam se svidjelo određeno vino, kupite bocu ili dvije u trgovinama koje većina vinarija ima u svojim prostorijama. Evo kako da doživite nezaboravno iskustvo degustacije vina. Živjeli!

Naslov orginala: Wine Tasting Etiquette's For First Timers. Izvor: https://www.triphobo.com/. Objavljeno: 08.01.2019. by Niyati Shinde. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? 1. Šta je zapravo talog u vinskoj boci? Bojene materije vina koje se skupljaju u grudvice. Ove male obojene zastavice padaju na dno boce i vino postaje svijetlije boje. Prilično staro vino može se doživjeti kao narandžastobraun obojeno. Ako imate talog u čaši to je apsolutno bezopasno. Izbjegavajte ga samo piti.