Globalna potrošnja alkohola

alkohol vino

Potrošnja alkohola. Industrija alkohola je ove godine pokazala “veću otpornost” nego što je prvobitno bilo predviđeno. Prema novim brojkama i dalje se očekuje da će ukupna prodaja biti 8% manja u odnosu na prošlu godinu. Istraživačka grupa IWSR (International Wines and Spirits Record) revidirala je predviđanja o uticaju koronavirusa na globalno tržište alkohola početkom ove godine. U maju je saopštila da će doći do dvocifrenog pada potrošnje zbog pandemije i kasnijih blokada, te da će trebati najmanje do 2024. godine da se industrija oporavi na nivo prije krize.

Pad je smanjen na 8% na globalnom nivou skih povrata zabilježenih na tržištima poput Kine. Međutim dijelom su mu pomogla i mnoga preduzeća koja su se okrenula od prodaje u trgovini i usmjerila prema e-trgovini i maloprodaji. IWSR je revidirao potrošnju alkoholnih pića na osnovu 19 ključnih svjetskih tržišta. Uključeni su bili Australija, Brazil, Kanada, Kina, Kolumbija, Francuska, Njemačka, Indija, Italija i Japan. Te Meksiko, Poljska, Rusija, Južna Afriku, Španiju, Tajland, Tursku, UK, SAD, i globalni maloprodajni kanal za putovanja.

Analiza tržišta

Mark Meek, izvršni direktor IWSR-a, rekao je da su Analiza tržišta pića i predviđene brojke “ohrabrujuće” za sektor. On je sugerisao da bi se prodaja mogla vratiti na nivo prije Covida prije 2024. godine. U ovo nisu isključiena nacionalna alkoholna pića kao što su baijiu i shochu. Ukupna potrošnja alkoholnih piće u 19 glavnih zemalja oporavit će se na nivou od 2019. do 2024. To ćemo možda vidjeti još brže sada, s obzirom na nedavne vijesti o podsticanju ispitivanja vakcina”.

Od svih pregledanih tržišta, ove godine očekuje se rast obima samo u SAD-a i Kanadi, preko 2%. Prodaja alkohola u Kini, gdje je ekonomski oporavak nadmašio ostatak svijeta nakon pandemije, očekuje se da će se normalizovati. Na nekoliko tržišta, uključujući Rusiju, Australiju, Japan i Njemačku, očekuje se pad količine prodaje, ali to će biti manje od 5%. Ipak, Indija i Južna Afrika, koje su zabilježile značajne zabrane prodaje alkohola tokom pandemije, doživjet će neka od najvećih gubitaka ove godine.

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-i-umjerena-kultura/

Naslov orginala: Global Alcohol Consumption To Fall 8% This Year (Globalna potrošnja alkohola ove godine će pasti 8%). Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Objavljeno: 11.11.2020. by Edith Hancock. Pripremio: Dragutin Mijatović