Povećava li znanje uživanje u vinu

vino vinska kultura

Uživanje u vinu. Jednom sam otišao na predavanje eminentnog filozofa koji je, takođe, pomalo i vinski čudak. Poenta njegovog predavanja? Govorio je o pitanju sa kojim sam naslovio ovu kratku priču, a njegov odgovor je bio ne. Ja nisam eminentni filozof. Zapravo nisam ni eminentni ni filozof. Ali mislim da nije u pravu. 

Zašto? Zbog načina na koji kušamo vino. Naša prva iskustva sa vinom u potpunosti su na onome što je poznato kao hedonistički nivo – to jest da jednostavno odlučujemo da li nam se sviđa ili ne pijemo, i možda koliko u bilo kojem smjeru. Sljedeća faza razumijevanja je kada smo degustirali nekoliko vina, a trenutno vino upoređujemo sa sjećanjem na prethodno popijena vina. Možda ćemo takođe početi povezivati opisne reči sa okusima koji doživljavamo. A mi možemo dodati faktičke podatke koje smo stekli o vinu.

Volim ovdje bogato voće crnog ribizla

Dakle, kako gradimo znanje o vinu (pod pretpostavkom da jesmo), tada će naše iskustvo biti drugačije i ima potencijal da se poboljša. To je zato što način na koji cijenimo vino ima ne samo trenutni senzorski moment, dok pijemo i mirišemo, već i regrutuje relevantni doprinos iz prethodnog iskustva i znanja o vinu. Dakle, naši dojmovi o pristojnom vinu Margarete River Cabernet Sauvignon mogli bi započeti s ‘Hmm, to je ukusno’, a zatim napreduju do: ‘Volim ovdje bogato voće crnog ribizla’, do ‘Da, to je stvarno lijep Cabernet sa malo više bogatstva i težine od Bordeaux Cabernet mješavine, ali bez otvorene slasti i nježnosti vina Barossa Cabernet. “Pretpostavljam da je vinar ove godine uradio zaista dobro; bolji je od njegove berbe 2003., i malo je spustio uticaj hrastovog bureta, koristeći više francuskog nego američkog “.

Uživanje u vinu. Dobijete sliku. Usudio bih se reći da osoba sa više znanja ima drugačije iskustvo o okusu od nekog početnog novajlije, zahvaljujući tome, i ima potencijal da više uživa u zaista dobrom vinu, djelom i zato što prepoznaju da je vino zaista dobro u poređenju sa mnogim drugim sličnim vinima koja su degustirali. Postoji, međutim, upozorenje. I to je to, vidio sam vinare koji razvijaju ono što bih nazvao “podrumsko nepce”. Toliko znaju da im je teško da ikada stvarno uživaju u vinu. Obučeni za uočavanje grešaka, često sve što mogu vidjeti u vinu jeste greška koju opaze. To je poput vrhunskog audiofila koji na kraju ne sluša muziku, već reprodukciju muzike od strane zvučnog sistema. I to je pomalo ludost. Pogledati i: https://ovinu.info/vino-globalni-trendovi-2020/

Naslov orginala: Does knowledge enhance the enjoyment of wine? Izvor: https://wineanorak.com/; Objavljeno: 24.03.2015. by Jamie Goode. Prevod: Dragutin Mijatović.