Globalni pokret – stari čokoti

Globalni pokret – stari čokoti

čokot okus vina vinarstvo vinograd vinogradarstvo

Globalni pokret – stari čokoti. Pročitajte više da saznate kako ova dinamična neprofitna organizacija aktivno stvara globalnu mrežu učenika o proučavanju starih čokota vinove loze uz podizanje svijesti kroz obrazovanje. Ekonomska i društvena važnost starih čokota je stvarna, ali struktura globalne vinske industrije postavlja sve šanse protiv regenerativne komercijalne održivosti starih loza. Rezultat je da se gube zdravi stari vinogradi kulturnog odjeka i jedinstvenog kvalitativnog potencijala jer se ne mogu natjerati da budu isplativi. 

WSG je ponosan što je prvi edukativni partner konferencije The Old Vine.

Konferencija Old Vine je neprofitna organizacija čiji je cilj okupiti globalnu mrežu za stvaranje nove kategorije vina iz baštinskih vinograda. Konferencija Old Vine radi na očuvanju starih čokota vinove loze, kulturne i ekološke vrijednosti, povezujući, edukujući i inspirišući globalnu vinsku industriju kroz konferencije, istraživanja, partnerstva, degustacije i izlete.

Globalni pokret – stari čokoti
Izlet na konferenciju Old Vine, Vila Bogdano, Veneto, Italija

Registar vinograda

Stare loze su svjetionik za talente, inovacije i povezanost. Najbolji čokoti stare vinove loze daju jedinstvena transcendentna vina, neuporedivo bogata ukusom, simbolikom i naslijeđem. Genetski materijal starih sorti, koji se često preuzima iz zaboravljenih starih vinograda, pokazuje se vitalnim u prilagođavanju klimatskim promjenama. 

Istraživanja pokazuju da čak ni vrlo angažovani vinski entuzijasti, kao i mnogi vinski profesionalci, nisu svjesni vrijednosti i prijetnje starim lozama. Kroz opsežnu godišnju kampanju i partnerstvo sa vizionarskim organizacijama kao što je Wine Scholar Guild. The Old Vine Conference je u mogućnosti da edukuje globalnu vinsku zajednicu o brojnim izazovima sa kojima se suočavaju stari čokoti i baštinski vinogradi.

Od svog osnivanja 2021. godine, Konferencija Old Vine okupila je pristalice širom svijeta. Tako je eksponencijalno doprinijela podizanju svijesti, razumijevanju i podršci globalnog pokreta starih čokota. Konferencije su temelj na kojem se gradi program neprofitne organizacije. Snimci svih pet do sada se mogu pogledati na zahtjev na njihovoj web stranici. Ovo okupljanje pionira ljubitelja starih čokota na globalnoj sceni bio je početak mnogih vrijednih saradnji uključujući digitalizaciju Registar starih čokota.

Globalni pokret – stari čokoti
Stari čokot, sorta Fetească Neagră, Galicea Mare, Rumunija

Registar starih čokota je najsveobuhvatnija svjetska baza podataka o živim istorijskim lokalitetima vinograda koju je prije 15 godina započela Jancis Robinson MW kao Excel tabela. Godine 2023. bazu podataka je digitalizirao Alder Yarrow (Vinography.com) i sada je pod nadzorom konferencije The Old Vine. Registar starih čokota je alatka zasnovana na pretraživanju koja je besplatna za korištenje, besplatno učitavanje i ispisivanje podataka. Registar je baza poadataka o evidenciji za 3.100 starih vinograda iz 35 zemalja.

Globalni pokret – stari čokoti

Konferencija Old Vine se finansira kombinacijom sponzorstva, trgovine, vinarija i individualnog članstva. Kao i filantropskih donacija i istraživačkih grantova koji omogućavaju organizaciji da raste i poveća uticaj njenog rada. Jedan takav grant za istraživanje, finansiran od strane IWSC-a, dodijeljen je timu Heritage Vines of Turkey na čelu sa Umay Çeviker-om. On je preduzeo i predstavio nalaze svog istraživanja pod nazivom Nesigurno postojanje anadolske stare loze (”The Precarious Existence of Anatolian Old Vines”). Primjer, Karasakız na trgovačkom i medijski događaju u Londonu koji možete pogledati ovdje

Stari čokoti vinove loze na sjevernoj strani planine Peñas Blancas u DO Jumila, Španija

Osim što je jedan od osnivača Heritage Vines of Turkey, Umay Çeviker je jedan od devet regionalnih ambasadora Old Vine Conference. Ambasador čija se neusporediva mreža i stručnost oko starih čokota vinove loze u njihovim regijama povezuje i poboljšava globalni pokret “starih čokota”. Zahvaljujući njima nastaju regionalni ogranci Konferencije Stare loze, kao u Italiji gdje se 17 vinarija okupilo pod vodstvom Michele Shaha. Sve kako bi ukazali na svoje projekte koji se odnose na stare čokote, stara vina i bogato vinogradarsko naslijeđe Italije.

Da biste saznali više o tome zašto su stari čokoti vinove loze važni, možete pristupiti ogromnoj banci resursa i veza stare loze na oldvines.org. Možete otkriti inspirativne i informativne priče i razgovore o starim lozama. Možete istražiti zašto stari čokoti i transcendentna vina koja daju zaslužuju više. Zašto trebaju vašu pažnju na The Old Vine Conference Podcast. Sve sedmične vijesti i dešavanja možete pratiti na The Old Vine Conference Instagramu. Prijaviti se za primanje njihovog tromjesečnog biltena ili podržati njihov rad tako što ćete postati individualni član.

Wine Education & Careers: The Old Vine Conference: a Global Movement (Konferencija Stare loze: Globalni pokret). Izvor: https://www.winescholarguild.com/blog. TekstObjavljeno: 29.03.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI: