Kako uživati u vinu- da vino učinimo nezaboravnim

degustacija hrana i vino okus vina vino vinska kultura

Kako uživati u vinu. Kako možete razviti svoje vinsko nepce? S obzirom na svu složenost svijeta vina, prvi odgovor je izuzetno jednostavan: Pijte. Umjereno, naravno, ali redovno. Kao i kod većine perceptivnog učenja, razvijanje uvažavanja karakterističnih aroma i okusa vina počinje u iskustvu, a zatim se nastavlja preplitanjem iskustvenog i didaktičkog.

Kako uživati u vinu

Pijte, čitajte, gledajte, slušajte, pišite, popijte još. Evo šest strategija za učenje da cijenite vino – i za više uživanja iz svake čaše.

Kako uživati u vinu

1. Za potpuniji okus vina, pijte ih na temperaturi “dvorca” – temperaturi tipičnog podruma. Previše hlađenja može smanjiti aromu vina. U stvari, ne pokušavajte da hladite – bilo koja vina, osim pjenušavih. Možda ćete se iznenaditi koliko više okusa ima Chardonnay. Čuvajte vina u svom podrumu i iznesite ih kada budete spremni za piće. Ako nemate podrum, čuvajte svoja vina na najhladnijem mjestu u stanu ili kući, dalje od izvora toplote.

2. Naučite kategorije doživljaja okusa: tanin, vino čuvano u hrastovom buretu, kiselost, šećer, alkohol i voće.

Tanin dolazi prvenstveno iz pokožice bobice grožđa i daje strukturu crvenim vinima. Može biti opor i potencijalno gorak. Obično ga ima i u čaju, pa da biste osjetili direktnu dozu tanina, skuvajte vrlo bogat crni čaj – natopite ga malo poduže – i pijte ga polako, puštajući da vam prekrije unutrašnjost usta. Okus hrastovine dolazi iz buradi u kojima vino odležava i često se pokazuje kao nagovještaj – ili trunka – vanile. Kiselost, koja daje strukturu bijelim vinima, ima kiselkast i oštar okus.

Zagrizite limun ili grejp i doživite kiselu strukturu bijelog vina. Šećer je, naravno, slatkog okusa. Alkohol je uvijek u vinskoj čaši, ali je često izbalansiran sa voćem. Ako ima previše alkohola i nije u ravnoteži sa voćem, može ostaviti osjećaj peckanja na završnici, poput pijenja tekile. Šta ostavlja profil okusa voća – često najsloženije iskustvo u probanju vina, uključujući voćne arome, ali i druge okuse.

Kako uživati u vinu

Film i kako uživati u vinu

3. Gledajte filmove o vinu. Započnite sa filmom Sideways (2004), putovanjem kroz prelijepe vinarije i vinograde Santa Barbara (Kalifornija). Zatim prijeđite na Bottle Shock (2008.) o ranim danima kalifornijske proizvodnje vina. Film kulminira dramatičnom degustacijom vina u Parizu 1976. godine. Tada su kalifornijska vina po prvi put bila rame uz rame ili bolja od francuskih vina. Zatim završite sa dokumentarcem iz 2012. godine. Somm je priča, o četiri somelijera koji pokušavaju da polože gotovo nemoguć ispit za majstora sommeliera. Prva dva filma predstavljaju arhetipsko uparivanje stručnjaka i početnika, omogućavajući gledaocima da se identifikuju sa obojicom. Treći je pogled na one u zenitu stručnosti za degustaciju vina.

4. Vodite bilješke. Eksterna memorija je pouzdanija od interne memorije – i takođe poboljšava internu memoriju. Napišite šta vidite, mirišete i okusite. I budite slobodni da budete poetični. Sve ide, sve dok ste iskreni sa svojim iskustvima. Pisanje bilješki pomaže u razlikovanju različitih aroma i okusa, u prenošenju ovih zapažanja drugima i u pamćenju različitih nota okusa.

Uparite vino i pijte polako

5. Uparite vina prema sličnosti, kontrastu i povezanosti. Slično, lagana vina nadopunjuju lagana jela (Sauvignon Blanc sa bijelom ribom). Teža vina nadopunjuju teža jela (Cabernet Sauvignon i biftek). Uz kontraste, uparite slatko i začinjeno, hrskavo i slano. Probajte malo slatki Riesling sa začinjenom tajlandskom hranom. Uz vrlo topla jela probajte šampanjac ili prosecco. Što se tiče povezanosti, saznajte odakle dolazi vaše jelo i uparite vino iz te regije. Birajte vina koja se uzgajaju u istim regijama iz kojih dolaze jela. Burgundski coq au vin se odlično slaže sa crvenim vinom iz regiona Burgundy koje se proizvodi od grožđa sorte Pinot Noir.

6. Pijte polako i uživajte. Kada pijete vino, uzmite vremena i ne brinite o stvaranju buke. Mirišite vino u kratkim intenzivnim njušenjem. Probajte polako, prozračivajući usta dok držite vino u ustima. Dok mirišete i pijete vino, pomislite na poznato, voće, bobičasto voće, orašaste plodove i povrće. Obratite pažnju na početne okuse (napad), okus dok se vino kreće kroz vaša usta (srednje nepce) i okus koji ostaje nakon gutanja (finiš). Vrt zemaljskih okusa čeka da bude otkriven i cijenjen.

Izvor: https://www.psychologytoday.com/ . Naslov orginala: Appreciating the Delights of Wine – Six strategies for making wine memorable (Cijeneći uživanje u vinu – šest strategija da učinimo vino nezaboravnim). Objavljeno: 02.10.2014. by Robert N. Kraft, Ph.D. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:  https://ovinu.info/degustacija-bodovi-za-ocjenjivanje-vina/https://ovinu.info/degustacija-20-vinskih-rijeci-koje-vecina-ne-prepoznaje/https://ovinu.info/kako-razgovarati-o-vinu/https://ovinu.info/hrana-i-vino-kurs-postovanja-vina-u-sest-dijelova-5-dio/            

Dobro je znati-ako niste znali? Pitate se zašto degustatori “zavrte” vino u čaši? Oni to rade kako bi oslobodili jake arome vina. Ako ste primijetili, degustatori ne pune čaše više od jedne trećine, tako da kada zavrte vino u čaši dopuštaju da se arome skupe u gornjem dijelu čaše, i da nebi otišle iz čaše!