Kako pustiti vino da diše

Kako pustiti vino da diše i kada

čuvanje vina dekantiranje okus vina vino vinska kultura

Kako pustiti vino da diše. Da li ste se ikada zapitali šta znači pustiti vino da “diše”? Ili zašto se to radi? Pustiti vino da diše znači izložiti ga kiseoniku prije nego što ga popijete. Postoje različiti razlozi zbog kojih biste to mogli učiniti za svoju bocu. Postoje i različite metode za postizanje rezultata zavisno o starosti i stilu vašeg vina.

Koje su prednosti puštanja vina da diše?

Ako ste ikada ostavili otvorenu bocu vina preko noći i primijetili da ima bolji okus sledećeg dana, iskusili ste prednosti puštanja vina da diše. Pustiti vino da diše oponaša proces starenja, gdje tanini polako omekšavaju, a arome i okusi se razvijaju tokom vremena. Jedna ključna prednost je ako želite da pijete mladoliko crveno vino. Izlaganje kiseoniku će vam pomoći da omekšate te tanine i pomognete im da se „otvore“ i otkriju više okusa i aroma.

Možete pustiti i bijelo vino da diše prije nego što ga popijete. Ali ćete imati više koristi ako to radite sa složenim bijelim vinima kao što su Puligny Montrachet ili Alsace ili njemački Riesling. Umjesto vina koje je dizajnirano da se pije u mladosti kao što je Muscadet ili Novozelandski Sauvignon Blanc.

Najbolji načini da pustite vino da diše

Uobičajeni način da se vino pusti da diše je jednostavno izvlačenje plutanog čepa ili uklanjanje metalnog zatvarača. Ovo nije najefikasnija metoda, jer je samo mali dio vina u grlu boce izložen vazduhu. Ali ovo može biti dobra taktika za osjetljivija vina kao što su Nebbiolo ili Pinot Noir.

‘Kada izvučemo vino iz našeg podruma, otčepimo ga tri ili četiri sata prije vremena radi postepenog, dosljednog prozračivanja’, rekla je Kerin O'Keefe u kolumni 2023. godine. ‘Ako sam u restoranu, odmah naručim stariju crvenu bocu i neka je otčepe za stolom dok ja pijuckam mlado bijelo ili mjehuriće uz svoja predjela i prva jela.’

Postoje kuhinjski uređaji koji iznose razne tvrdnje, neke lažnije od drugih. Iako je ideja da oni mogu ‘učiniti vino od 5 funti da ima okus kao vino od 100 funti’. Pomalo nategnuta, činjenica da prozrači vino često može dovesti do ugodnijeg gutljaja. Ne bismo mogli pokriti ovu temu bez rasprave o dekanteru! Prelivanje vina u drugu posudu tradicionalno se koristilo za uklanjanje taloga iz zrelih vina. Ali danas je dekantiranje vina popularno i za mlada vina, kako bi se prozračila u pripremi za piće (https://ovinu.info/dekantiranje-vina/).

Ako se suočavate sa zaista mladalačkim vinom koje obično zahtijeva godine odležavanja prije otvaranja, možete duplo dekantirati nekoliko sati unaprijed. To uključuje sipanje vina u dekanter, ostavljajući ga neko vrijeme, a zatim ga ponovno ulijevati u bocu (nakon što je isperete).

Akcija točenja izlaže vino kiseoniku, tako da se dvaput maksimizira učinak prozračivanja i na kraju će vino učiniti ranije pitkijim.’ Dobro je za mlade berbe da to rade, za više prozračivanja’, rekao je Pierre Graffeuille, direktor Château Léoville Las Cases.  Ali pazite, dvostruko dekantiranje starijeg ili delikatnijeg stila vina može mu oduzeti njegovu složenost i strukturu.

Kada i kako treba pustiti vino da diše?

Ostavljanje vina da diše je obično najkorisnije za robusnija vina, uključujući Bordeaux, Super Tuscans i Napa Cabernet. Ova vina se mogu dekantirati bez većeg rizika, osim ako nije vrlo stara berba. Osjetljivijim vinima, uključujući crveno i bijelo burgundsko, Nebbiolo ili Rioja, treba postupati pažljivo. Ova vina mogla bi bolje reagovati na ostavljanje boce otvorene umjesto da se dekantira, osim ako je vrlo mlada berba. Obično će bijela vina zahtijevati manje vremena za disanje nego crvena, jer nemaju taninsku strukturu crvenih.

Ako vaše vino ima blage reduktivne arome kao što je ”zapaljena šibica” ili miris nalik sumporu, vinu možete dati malo vazduha. (Efikasna metoda je snažno vrtenje u čaši) i ona bi na kraju trebale ‘zadisati’ i otkriti voćni karakter vina.

Godine 2016., članak u časopisu Journal of Agricultural Chemistry pronašao je dokaz da etanol isparava nakon što se vino ulije u čašu, što blago smanjuje sadržaj alkohola. Rečeno je da je na to snažno uticalo izlaganje vazduhu. Kao dio ovog procesa, istraživači su primijetili da. ‘Isparavanje je takođe rezultiralo smanjenjem koncentracije nekih fermentacijskih isparljivih materija i primjetnom promjenom arome vina.’ Profesor Andrew Waterhouse, vinski hemičar na UC Davis u Kaliforniji, napisao je za Scientific American još 2004. da će se ‘aroma vina promijeniti tokom prvih 10 do 30 minuta dok je boca otvorena’.

Rekao je da dekantiranje ubrzava proces disanja podstičući isparljive arome da ispare i naglašavajući arome voća i hrasta. Međutim, on je takođe rekao da dekantiranje možda neće poboljšati manje složena vina namijenjena za trenutnu konzumaciju, dok bi voćne arome nekih bijelih vina zapravo mogle izgubiti intenzitet. Drugi su tvrdili da napredak u proizvodnji vina znači da manje vina zahtijeva onu vrstu prozračivanja koja se u prošlosti mogla smatrati korisnim.

Pustite da vino diše: Najbolji savjeti

Upoznajte svoje vino. Mlada, robusna vina bolje će reagovati na puno kiseonika, dok će starija ili osjetljivija vina zahtijevati manje intervencija.

Koristite svoju čašu, a ne dekanter. Koristite čašu razumne veličine i jednostavno lagano zavrtite vino (ili snažnije ako pokušavate odstraniti bilo kakve reduktivne mirise). Kada sipate vino u čašu, nivo u boci takođe spuštate do ramena. To ima mnogo veću površinu za kontakt vino-vazduh od vrata, tako da možete odmah uživati ​​u vinu i takođe požnjeti prednosti nježne oksidacije u boci.

Uživajte tokom dva dana. Ako imate dobru bocu vina, možete uživati ​​u njegovoj evoluciji za dan ili dva. Ovo će funkcionisati samo sa vinima stvorenim za odležavanje. Vino prvog dana može djelovati čvrsto taninsko i možda čak pomalo strogo. Drugog dana trebali biste primijetiti da je omekšalo i da je više složenosti voća i – na kraju – više uživanja.

Pobrinite se da zamijenite plutani ili metalni čep i idealno stavite bocu u frižider kako biste spriječili oksidaciju vina (previše kiseonika je loša stvar!)

James Button: How to let a wine breathe, and when – Ask Decanter (Kako pustiti vino da diše i kada – pitajte Decanter). Izvor: https://www.decanter.com/. Objavljeno: 17.06.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović