Indija: nova vinska zemlja?

region vinarstvo vinogradarstvo vinska kultura

Indija: nova vinska zemlja. Indija proizvodi sve više i više vina, a neka su već poznata. Indijci se sve više zanimaju za proizvodnju vina. Vinova loza koja daje jedno od najboljih indijskih vina raste u sušnim predjelima: to je sorta grožđa uvezena iz Francuske, Shiraz (Syrah).

Indija: nova vinska zemlja

Vrushal Kedari, indijski vinar školovan u Kaliforniji, radi za Fratelli, jedan od prvih brendova koji je ušao u proizvodnju vina u Indiji. “Želimo pokazati Indiji da može biti ponosna i proizvoditi dobro vino, pod dobrim uslovima,” kaže on.

Nova vinska zemlja?

Francuzi su “pozajmljeni” da poboljšaju indijsko vino. Sve više poljoprivrednih površina pretvara se u zasade pod vinogradima. Tržište neprestano raste, čak i ako danas samo 2% stanovnika kaže da konzumira vino. Mathias Pellissard, francuski enolog, zaposlen je prije 11 godina od strane Grover Zampa da bi organizovao proizvodnju kvalitetnog vina. “Vršimo slijepe degustacije da bi naš kvalitet uporedili sa stranim vinima i jako nam se dobro uklapaju”, rekao je.

Prema https://londonwinecompetition.com/ u Indiji postoji pet glavnih regija za proizvodnju vina, uključujući: Nashik, Pune, Bangalore, Hampi Hills, Bijapur i Northern Karnataka.

Godine 2019. Indija je imala više od 149.000 ha pod vinogradima, stabilno područje u odnosu na prethodnu godinu, ali porast od više od 100% u poslednjih petnaest godina, što predstavlja 2% svjetskih vinograda (Međunarodna organizacija za lozu i vino – OIV, 2020). U Indiji postoji stotinjak vinograda, od kojih je većina bila industrijske veličine, stvorenih 2000-ih. Osim toga, vruća i vlažna klima vinogradarima obično omogućava dvije berbe godišnje.

Glavne sorte grožđa indijskih vinograda uvezene su iz inostranstva. To su: Crne: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Shiraz i Zinfandel. Bijele: Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Clairette i Ugni Blanc (izvor: https://export.agence-adocc.com/).

Video: L'Inde souvre aux cépages français, https://www.youtube.com/watch?v=h1aidbGtVV4

Izvor: https://www.francetvinfo.fr/. Naslov orginala: Inde: le nouveau pays du vin? Slika: https://londonwinecompetition.com/. Objavljeno: 04.06.2021. by A.Forget, L.Kisiela, A.Vedeilhé, A.Morel. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kineske-sorte-vinove-loze/