Internet vina – od Agtech do pametnih podruma

nauka vinarije vinograd

Internet vina. IoT rješenja mogu pomoći vinogradarima i vinarima da kontrolišu varijable okoline i steknu bolji uvid u proizvodni proces, poboljšavajući time i krajnji rezultat i krajnji proizvod. Nepotrebno je reći da su IoT aplikacije (IoTInternet of Things) u vinarskom poslu još uvijek u ranoj fazi razvoja.

Internet vina

Šta ako bih vam rekao da nam internet stvari (Internet of Things) mogu pomoći da proizvodimo više (i bolja) vina? Reilly Dunn o slučajevima upotrebe IoT-a u poljoprivredi kaže, precizna poljoprivreda je velika prilika.

Poljoprivrednici mogu iskoristiti napredak tehnologije kako bi poboljšali svoje prinose i smanjili rasipnu potrošnju. Tehnologija može izgledati zastrašujuće, ali njezin povrat ulaganja u poljoprivredi nije nešto za zanemarivanje. Procjenjuje se da IoT poljoprivredi trenutno nudi tržišne mogućnosti od 4 milijarde USD.

Stavimo ovo u okvir vinogradarstva i vinarstva. Kada obrađuju svoj vinograd, vinogradari se suočavaju sa gotovo istom nesigurnošću kao i ostali poljoprivrednici. Nakon što se grožđe obere i pretvori u vino, vino mora odležati u bačvama u vrlo određenim uslovima.

Čuvanje vina u nepropisnom okruženju vinarija može izgubiti na stotine hiljada (ili čak miliona) dolara. Nepotrebno je reći da uzgoj vinskog grožđa i proizvodnja vina zahtijevaju posebne uslove. Uslove kako biste bili u pravu da na sto donesete savršenu bocu vina Pinot Grigio ili Malbec. Zaronimo da vidimo kako IoT može pomoći vinskom sektoru.

IoT u vinogradu

Vinogradari se moraju tako blisko suočiti sa stvarnošću suočavanja sa majkom prirodom; neće svaki dan donijeti savršene uslove za vinograd. Svijetla strana? Tehnologija je otvorila mnoge nove načine za optimizaciju prinosa na osnovu uslova koje uzgajivači ne mogu promijeniti. To su uslovi poput kiše ili nedostatka istih, vjetra i izlaganja suncu.

Za sve ove i više uslova, vinogradari mogu ulagati u male i relativno jeftine senzore za praćenje stanja u stvarnom vremenu i donošenje odluka na temelju podataka. Štaviše, ulaganje u IoT sistem odmah će pokazati njegovu vrijednost za vinograd u smislu optimizacije dnevnog poslovanja. Smanjenje troškova radne snage – ali i na dugoročniji način sprečavanjem katastrofalne štete od štetočina i bolesti.

Mnogo različitih senzora stvoreno je posebno za upotrebu u poljoprivredi. Oni mogu koristiti senzore vlažnosti tla za optimalno zalijevanje vinove loze, u potpunosti izbjegavajući prekomjerno vlaženje ili nedostatak vode. Vlažnost, padavine i mjerenje vlage u lišću mogu se instalirati kako bi se u bilo kojem trenutku shvatila klima i utvrdilo kako određeni dan može uticati na rast. Vinogradari čak mogu instalirati preosjetljive senzore za mikroklimu preko svojih ogromnih vinograda kako bi dobili tačno očitavanje stvarne klime i izlaganja suncu u svakoj zoni. Stvari poput ovih mogu poboljšati prinos, a istovremeno osigurati kvalitet grožđa koje se prodaje (ili koristi za vlastite vinarije).

Vremenom, kako sve više vinograda koristi snagu IoT-a, ukupni (neidentifikovani) podaci i mašinsko učenje mogu vinogradarima najbolje pomoći u optimizaciji njihove sadnje, obrade i berbe učeći se na uvidima i rezultatima drugih uzgajivača. Senzori bi čak mogli pomoći u otkrivanju najbolje sorte grožđa za sastav tla i okolinu za nove vinogradare ili one koji žele proširiti svoje trenutne sorte. Podaci imaju moć, a ako pomislite da im nije mjesto u vinskom poslu, pomislite na povećanu profitabilnost.

IoT u podrumu

Vinogradarstvo nije jedina primjena IoT-a. Mnogi senzori iz iste porodice mogu se koristiti u vinskim podrumima u vinarijama. Za okolinu vinskog podruma potrebne su tri bitne kontrole – svjetlost, vlažnost i temperatura. Vino dok odležava u bačvama ili bocama može biti izloženo minimalnom svjetlu, a ta količina varira zavisno o tipu vina.

Vlažnost i temperatura podruma takođe moraju ostati konstantni – vlažnost je najbolja od 70%, dok je idealna temperatura za skladištenje 12,8oC. Kontrolom i povezivanjem podrumskog okruženja, vlasnici i menadžeri vinarija mogu znati kada se dogodi i najmanja razlika u bilo kojoj od ovih vrijednosti i ispraviti ih prije nego što se nanesu štetu vinu.

Zašto je sada sjajno vrijeme za investiranje IoT u vinograd / vinariju?

Prethodnih godina povezanost IoT-a za poljoprivredu i vinogradarstvo u velikoj se mjeri oslanjala na internet mreže tog područja. Problem? Ruralna područja nisu uvijek dobro pokrivena, a to su obično ista područja na kojima postoje polja i vinogradi.

Sada, s pojavom LPWAN-a (širokopojasne mreže male snage) i LoRaWAN-a (koji optimizira sisteme povezane na LPWAN), vinogradi se raduju upotrebi jedinstvene mreže koja će se protezati kilometrima čak i u najseoskijim područjima. Oni su jeftin način povezivanja senzora na internet i omogućavaju vinogradima i vinarijama da optimiziraju svoje poslovanje iz podataka u stvarnom vremenu.

Kako se za vinograde i vinske podrume izgrađuje više IoT i pametne tehnologije, važno je osigurati da se interfaces i hardware lako nauče, jer vinogradarstvo i vinarstvo mogu pod jednim krovom obuhvatiti mnogo različitih generacija.

Vrijeme je da se na to stavi čep. Mi se zalažemo za IoT kao ključ za mnoge probleme koji muče poljoprivrednike, ali moramo takođe zapamtiti da se više nišnih industrija, poput vinogradarstva i vinarstva, bori sa mnogim istim problemima, s obzirom da spada u širi opseg poljoprivrede. Kako vinogradi i vinarije počinju instalirati IoT sisteme, poput senzora i stanica SmartVineyard, njihovi će se savremenici uhvatiti sa lakoćom i sa vrijednostima koju IoT donosi vinogradarima i vinarima. To znači da će na pomolu biti bolje, ukusnije, a možda i jeftinije vino.

Pogledati i: https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-ekonomska-korist/ i https://ovinu.info/tehnologije-u-preciznom-vinogradarstvu-pregled-stanja-vjestina/ i https://ovinu.info/ai-i-iot-u-vinogradu/

Izvor: https://www.iotforall.com/. Naslov orginala: The Internet of Wine – From Agtech to Smart Cellars. Objavljeno: 12.02.2019. by Carrie Cosgrove. Prevod: Dragutin Mijatović