Naslon za lozu – izbor

naslon vinograd vinogradarstvo vinova loza

Naslon za lozu. Različite sorte grožđa i različita mjesta podizanja vinograda zahtijevaju različite naslone. Sorte grožđa koje će se uzgajati utiču na najprikladniji izbor tip naslona. Američki i većina francusko-američkih hibrida dobro se snalaze na naslonima Visoki kordon (High Cordon – HC), Amrela Kniffin (Umbrella Kniffen) ili Ženevska dvostruka zavjesa (Geneva Double Curtain – GDC). Američke sorte i mnoštvo interspecies hibridnih sorti grožđa imaju prirodnu tendenciju ka silaznom rastu, što ih čini pogodnim za ove sisteme.

Naslon za lozu

Evropske sorte grožđa (Vitis vinifera) predisponirane su za vertikalni rast prema gore. Sistem vertikalnog pozicioniranja lastara (Vertical Shoot Positioning – VSP) dobro se uklapa za sorte grožđa vrste Vitis vinifera. Sorte Vinifera mogu se uspješno gajiti na visokom kordonu, sa vertikalnim usmjeravanjem lastara (VSP), ali im treba više pažnje i dodatnog upravljanja čokotom kako bi se osigurala odgovarajuća produktivnost. Prije nego što se odabere naslon za lozu, mora se uzeti u obzir nekoliko faktora:

Mjesto (Lokalitet). Neke lokacije mogu biti neprikladne za određene naslone. U brdovitom terenu može biti teško upravljati složenim sistemima naslona. Tip tla na lokaciji takođe će uticati na energiju vinove loze, pa bi trebalo uzeti u obzir procjenu potencijalne bujnosti sorte prije sadnje.

Pogledati i: https://ovinu.info/cokot-vinove-loze/

Naslov orginala: Choosing a Trellis System. (Naslon za lozu – izbor) Izvor: https://grapes.extension.org/. Objavljeno: 20.06.2019. by Eric Stafne. Prevod i dopuna: Dragutin Mijatović