Sredstva biokontrole – prskanje koristeći fiksne prskalice

vinograd vinova loza zastita loze

Sredstva biokontrole. U kontekstu takozvanog projekta “rupture” (razdvajanje) kao što je NexGen'Viti, IFV testira novi način prskanja sredstvima biokontrole koristeći fiksne prskalice. Sve više inovativnih ideja počinju se pojavljivati u biokontroli. U kontekstu takozvanog ” breakthrough” projekta poput NexGen'Viti, čiji je cilj smanjiti fitosanitarne proizvode za 75%, komponente za prskanje biokontrolom zaslužuje pažnju. Pokrenut 2019. godine, a sproveden od strane IFV-a, uključuje testiranje fiksnog sistema prskanja za nanošenje proizvoda biokontrole.

Pulsar mikro-prskalica.

Tako vinogradar više ne bi trebao skidati svoje rasprskivače a mogao bi tretirati svoje loze ako bi bilo neophodno. “Naša prva ispitivanja, objašnjava Christophe Gaviglio, stručnjak za hardver na IFV (French Institute in Vine and Wine), provedena su sa tradicionalnim prskalicama, ali fiksnim raspršivačem. Rezultati su obećavajući. Izuzev biokontrole. Za ovu godinu koristit ćemo Pulsar mikro-prskalicu koju je dizajnirao Netafim. Stoga ćemo se odvratiti od svog osnovnog cilja, a to je prskanje u borbi protiv mraza. Ali ovo premiještanje nije jednostavno. “U uzgoju dvenastih kultura prvi rezultati su ohrabrujući”, kaže Laurent Huet iz kompanije Netafim. Ali u vinogradu smo suočeni sa tehničkim blokadama koje ćemo morati riješiti. Na primjer, bez izmjene postupaka za punjenja trimer će uništiti prskalice.”

Interes za sistemske proizvode za biokontrolu.

Osim ove tehničke barijere, stacionarna prskalica ima brojne prednosti. “Većina biokontrolnih proizvoda su sistemici”, kaže Christophe Gaviglio. Zbog toga nije potrebno da proizvod u potpunosti prekriva lišće. U ovom slučaju, nemamo za cilj optimalan kvalitet distribucije koji ove prskalice ni u kojem slučaju ne mogu pružiti. Ispitivanja koja će trajati šest godina ne tiču se kvalitete prskanja. Nastojimo ispravno pozicionirati opremu prema gustini čokota u vinogradu, odabrati proizvod prema napretku vegetacije, pronaći najbolje doze prema pritisku gljivičnih bolesti. Ovi testovi se ponavljaju i prilagođavaju na tri mjesta. Dvorac Mons, u Gers-u, izabran je zbog svog vrlo širokog razmaka između redova (2,50 m), zatim dvorac Eclair, u dolini Rajne, zbog vrlo uskih razmaka između redova (1,10 m) i konačno Gaillac, u Tarn-u, za svoje srednje razmake (2,20 m).

Ispitivanja prskanja biokontrolisanim proizvodima provode se prema utvrđenim programima, prema agrometeorološkim pokazateljima i modelirajućim krivama različitih patogena koje je provela Audrey Petit. Ovaj eksperimentalni uređaj jedna je od poluga koje se koriste u NextGenViti projektu smanjenja upotrebe sredstava za zaštitu bilja, pored agroekoloških uređaja koji pogoduju pomoćnim sredstvima i robotizaciji za uništavanje korova bez herbicida. Pogledati i: https://ovinu.info/bioenergetsko-vinogradarstvo-i-vinarstvo/

Naslov orginala: Biocontrol sprayed with the anti-freeze spray system. Izvor: https://www.mon-viti.com/; Objavljeno: 14.05.2020. by Marie-Dominique Guihard: Prevod: Dragutin Mijatović