Zweigelt

ampelografija sorta vino vinogradarstvo vinska kultura

Zweigelt sortu stvario je profesor Fritz Zweigelt 1922, ukrštanjem sorti Sankt Laurent i Blaufränkisch (Frankovka) u Austriji, Teaching and Research Centre for Viticulture and Horticulture (LFZ) Klosterneuburg. Priznanje sorte uslijedilo je nakon Drugog svjetskog rata. Danas je Zweigelt najrasprostranjenija sorta crnog grožđa u Austriji (6.426 ha, 13.8%).

Važnije ampelografske karakteristike: List je okrugao do petougaoni, trodjelan ili petodjelan. Grozd je srednje veličine, kompaktan, cilindričan, sa krilcima; Bobice su okrugle, plavo-crne boje.

Agrobiološke karakteristike sorte

Kako bi osigurao brže širenje sorte, Lenz Moser je sortu posadio u intenzivne zasade i tu je koristio svoj visoki sistem uzgoja vinove loze (poznata Mozerova kordunica). Krajem prošlog vijeka, kada su se širile crne sorte grožđa, Blauer Zweigelt je imala najveći udio crnih sorti grožđa u vinogradima. Danas je to i dalje najvažnija crna sorta u svim austrijskim vinogradarskim regijama. Između 1999. i 2015. godine, pokrivenost vinogradarske površine snažno se povećala, ali se sada stabilizovala.

Kao najrasprostranjenija sorta crnog grožđa u Austriji, Zweigelt se gaji u svim vinskim regijama zemlje. Sazrijeva srednje rano. Sorta zahtijeva malo od tla, ali, pošto je vrlo rodna, zahtijeva intenzivan rad na korekciji lisne površine i regulisanja prinosa. Ako je nedostatak kalijuma, stres visokog prinosa i niz drugih faktora stresa (poput stresa izazvanim vodom i hranjivim sastojcima, poplava, neuravnoteženog odnosa lisne površine i količine grožđa, ekstremnih temperatura), grožđe se suši tokom faze zrenja. Vino se ne može proizvoditi od osušenog grožđa, zar ne. Razlozi za to još nisu dovoljno istraženi i razjašnjeni.

Karakteristike vina

Spektar stila vina kreće se od verzije mladog vina, koje nije čuvano u hrastovom buretu, do jakih, snažnih vina koja su starila u barrique buretu. Sorta se takođe često koristi kao partner za cuvée vina. U regiji Carnuntum i okolini jezera Neusiedl, Zweigelt često daje atraktivna raskošna vina. Sorta daje blago ljubičasto-crvenkasto obojeno vino sa mekim taninima. Zrela, vina punog tijela i dugovječna vina imaju tonove trešnje Morello. Vrhunska vina se proizvode i čuvaju kako u posudama od nerđajućeg čelika, tako i u hrastovim buradima (barrique).

Naslov orginala: Zweigelt (Blauer Zweigelt, Rotburger). Izvor: https://www.austrianwine.com/; Prevod: Dragutin Mijatović