Je li u redu piti kada…

alkohol vino vinska kultura zdravlje

Je li u redu piti kada… Alkohol je “droga”. Za razliku od droge, to je lijek koji je dozvoljen u našem društvu. To ne znači da je alkohol bezopasan. Konzumacija alkohola može dovesti do fizičkih i mentalnih oštećenja, kako za onoga koji pije, tako i za druge. Ako dugo pijete puno alkohola, rizik od ovisnosti raste. Piti ili ne piti, pitanje je otvoreno …

1.Uzimanje antibiotika. Alkohol može uzrokovati glavobolju, crvenilo, vrtoglavicu, povraćanje i ubrzan puls antibioticima poput cefotetan, metronidazole i tinidazole. Doxycykline ili linezolid možda neće raditi kao što bi trebali, pa razgovarajte sa svojim doktorom ili sestrom prije nego što popijete piće ako ih uzimate. Ostala uparivanja mogu izazvati različite nuspojave. Ipak, čini se da alkohol ne ometa većinu antibiotika. Samo zapamtite da previše pića može usporiti vaš imunološki odgovor i otežati vašem tijelu borbu protiv infekcije, sa ili bez ljekova.

2.Uzimanje antidepresiva. Pijenje dok ste na antidepresivima može pogoršati same simptome koje bi lijek trebao liječiti. To bi takođe moglo povećati vrstu i nivo nuspojava poput vrtoglavice, pospanosti i usporenih reakcija. Razgovarajte sa svojim doktorom prije nego što popijete alkohol. Ako doktor kaže da je u redu, isprva polako i posmatrajte svoju reakciju na kombinaciju.

Izbjegavajte alkohol

3.Upravljanje visokim krvnim pritiskom. Redovno ili previše pića vjerovatno će vam povisiti krvni pritisak. To su loše vijesti ako već imate velike brojeve. Ali veći dio ovog efekta možete se poništiti u roku od nekoliko sedmica ako potpuno smanjite ili prestanete. Ako jako pijete, razgovarajte sa svojim doktorom o polaganom popuštanju. Vaš bi krvni pritisak mogao skočiti nekoliko dana ako prebrzo prestanete.

4.Uzimanje ljekova protiv bolova bez recepta. Tri najčešća su acetaminophen, aspirin i ibuprofen. Ako ste inače zdravi i koristite ih s vremena na vrijeme, malo alkohola ne bi trebalo predstavljati problem. Ali pijenje bi moglo pogoršati razne probleme sa bubrezima, jetrom i želucem koji ponekad nastanu zbog zlouporabe ili prekomjerne upotrebe ovih lijekova.

5.Pokušavam zatrudnjeti. Čini se da čak i lagano pijenje nekim ženama otežava trudnoću. Obilno pijenje može poremetiti menstruaciju i izazvati probleme sa ovulacijom. Ni to nije dobra ideja za buduće tate. Alkohol može smanjiti seksualni nagon, smanjiti kvalitet sperme, pa čak i uzrokovati impotenciju.

6.Oporavak od potresa mozga. Vaš mozak je izuzetno osjetljiv dok zarasta. Čak i lagano pijenje može usporiti vaš oporavak i poremetiti vaš san, učenje i seksualnu funkciju. Neki kažu da ih alkohol više pogađa nakon ozljede mozga. To znači da se lakše napijete i da biste se mogli dodatno ozlijediti.

7.Liječenje plodnosti. Alkohol smanjuje vaše šanse da zatrudnite tretmanima poput in vitro oplodnja (IVF- in vitro fertilization) i intrafalopijev prijenos gameta (GIFT – gamete intrafallopian transfer). To takođe smanjuje vjerovatnoću uspješne trudnoće. I nije potrebno puno. U jednom istraživanju, žene koje su pile samo četiri pića tjedno imale su niži uspješan natalitet. Kada su oba roditelja popila četiri pića sedmično, stopa je još više pala.

Dobro je prestati piti

8.Trudnoća. Zbog načina na koji vaše tijelo obrađuje alkohol, mozak vašeg djeteta dobija ga čak i više nego vi kada pijete. Rezultat je često niz fizičkih i mentalnih urođenih oštećenja poznatih zajedno kao poremećaji fetalnog alkoholnog spektra (fetal alcohol spectrum disorders). Naučnici ne znaju koliki je, ako uopšte postoji, nivo alkohola siguran za vašu bebu. Dakle, ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti, potpuno izbacite “cugu”.

9.Oporavak od moždanog udara. Alkohol bi mogao ometati lijek preporučen da spriječi novi moždani udar. Razrjeđivači krvi poput varfarina su jedan od primjera. A moždani udar može vas učiniti osjetljivijima na efekte alkohola poput problema sa spavanjem, ravnotežom i nejasnim govorom. Ako ste upravo imali hemoragični moždani udar, ne biste trebali piti alkohol nekoliko sedmica. Pitajte svog doktora kada je sigurno ponovo piti.

10. Dojenje. Kada pijete, alkohol ulazi u vaše majčino mlijeko približno iste koncentracije kao i u vašu krv. Bilo koja količina može uzrokovati probleme za rast, mentalni razvoj ili obrasce spavanja vaše bebe. Ako popijete jedno piće, pričekajte najmanje 2 do 3 sata da alkohol očisti sistem prije nego što dojite. Količina vremena koje alkohol provodi u vašem mlijeku povećava se sa svakim pićem. Tako bi tri pića mogla trajati 6 do 8 sati. Dodajte još 2 do 3 sata za svako dodatno piće (čaša vina, pivo ili čašica likera).

Izvor: https://www.webmd.com/. Naslov orginala: Is It OK to Drink When … Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/zanimljiva-istorija-alkohol-kao-lijek/