Metoda degustacije vina

aroma vina degustacija okus vina vinarstvo vino vinska kultura

Metoda degustacije vina. Ovaj način degustacije vina jednostavan je postupak koji će vam pomoći da prepoznate određene karakteristike vina dok ga probate.

Metoda degustacije vina
Kad udahnete na usta i izdahnete kroz nos nakon što ste probali malo vina, inicirat ćete retronazalni miris.

Video u prilogu će vas naučiti kako degustirati pomoću ove profesionalne metode. Svako to može učiniti, a lako je naučiti kako? Samo uzmite čašu vina i slijedite video ispod!

Video: https://www.youtube.com/watch?v=pJ_6QO-a5Us

Kako probati – ocijeniti vino

Profesionalna metoda degustacije vina dijeli degustaciju vina na 4 dijela. Ispod su napomene o načinu degustacije vina kako biste mogli vježbati!

GLEDAJ

Oči će vam pomoći da uvećate čašu vina prije nego što je i pomirišite. Evo što treba učiniti:

 • 1. Nijansa i intenzitet: Kao referentnu tačku odredite najistaknutiju boju vina. Kompletnu listu nijansi potražite u tabeli vinskih boja.
 • 2. Suze / noge: Kada zavrite vino u čaši, vidjet ćete kako se suze razvijaju na bočnim stranama čaše. Riječ je o fenomenu koji se naziva Gibbs-Marangonijev efekt i ukazuje na prisustvo alkohola u vinu. Povećano suzenje pokazatelj je većeg nivoa alkohola.

Postoje stotine aromatski jedinjenja koja se nalaze u vinu Kako naučimo mirisati vino, postajemo vještiji u izolovanju i prepoznavanju ovih aroma. Pokušajte prepoznati mirise da biste stekli jasan dojam o vinu prije nego što ga okusite.

OCJENA MIRISA

 • 1. Intenzitet: Postavite čašu tik ispod nosa i na brz i lagan dah procijenite intenzitet. Ako je vino izrazito aromatično, moći ćete ga prilično jasno osjetiti. Sada postavite čašu tamo gdje je najoptimalnije da osjetite pojedinačne arome (obično povlačenjem malo unazad).
 • 2. Voće: Ako imate poteškoća u prepoznavanju mirisa osim jake “vinske” note, pokušajte čašu držati dalje od nosa. Utvrdite vrstu voća, kao i stanje ploda. Na primjer, ako otkrijete jagodu, zapitajte se: je li svježa, zrela ili osušena? Dobar cilj je utvrditi 3 voćne arome prije nego što prijeđete na druge mirise.
 • 3. Biljke / ostalo: Zapazite sve ostale arome koje osjećate u vinu koje nisu povezane sa voćem. Primijetit ćete da su neka vina izrazito slanija i imaju note ljekovitog bilja, cvijeća, pa čak i minerala. Usput, nijedan odgovor nije pogrešan. Napomene u ovoj kategoriji mogu uključivati crni biber, espresso, balzamik, naftu i pčelinji vosak.
 • 4. Hrastovina: Ako vino ima arome vanilije, kokosa, aleve paprike, čokolade, kole i cedra ili cigare, vjerovatno je odležalo u hrastovim buradima. Odležavanje vina u hrastovom buretu dovodi do prenošenja nekih sastojaka okusa iz bureta u vino. Različite vrste hrasta različito utiču na arome. Na primjer, američki hrast (Quercus alba) nastoji dodati više arome kopra (mirođije, dila) i kokosa, dok evropski hrast (Quercus Petrea) nastoji pridonijeti vanili, muskatnom oraščiću i pimentu.
 • 5. Zemlja: Kada u vinu okusite zemljanost, imajte na umu da li ima organski okus (ilovača, šumsko tlo, gljive) ili neorganski (škriljac, kreda, kamenje, sušena glina). Ove arome, iako još uvijek nisu naučno objašnjene, nude više tragova o mjestu uzgoja grožđa. Na primjer, vina iz Burgundije i Šampanje često imaju suptilne, organske arome gljiva. Nedostatak zemljanih aroma takođe pomaže u identifikaciji (ili sužavanju) potencijalnog porijekla vina.

Kada probate vino, usmjerite se na okuse i osjećaj (kako se vino osjeća na vašem nepcu / u ustima). Obavezno ga promješajte u ustima kako biste postigli puni efekt prije gutanja.

OKUS

 • 1. Slast: Slast u vinu prvenstveno je od grožđanog šećera koji je ostao nakon fermentacije, a koji se nazivaju zaostali šećer (residual sugar – RS). Naravno, na našu ljudsku percepciju zaostalog šećera utiču i druge karakteristike vina, posebno kiselost. Slast je manje uočljiva u vinima veće kiselosti. Pogledajte nivo slasti u vinu (the sweetness levels in wine).
 • 2. Tanin: (za crna vina) Tanin je polifenol (antioksidans) koji se uglavnom nalazi u crvenom vinu. Tanin je trpkog okusa i daje osjećaj sušenja na vašem jeziku. Vina sa visokim taninom zahvataju unutrašnjost usana do zuba. Tanini mogu imati gorak okus, ali uglavnom su opori i opisuju se poput brusnog papira: fini, srednji, praškasti ili gumenasti.
 • 3. Kiselost: Kiselost je nivo kiselosti u vinu. Kiselost vam podstiče usta. Vina sa niskom kiselinom uglavnom imaju okrugli ili čak mlohavi okus, a vina sa visokim kiselinama imaju lakši okus tijela. Pogledajte kako uporediti kiseline sa drugim pićima.
 • 4. Alkohol: Alkohol se osjeća u vašem grlu kao osjećaj zagrijavanja. Vježbanjem, neki degustatori mogu procijeniti nivo alkohola unutar desetine procenta. Alkohol doprinosi ukupnoj vinskoj strukturi.
 • 5. Tijelo vna: Sve gore pomenute osobine okupljaju se dajući vam osjećaj tijela vina, što je u osnovi mjera koliko odvažnog okusa imate u ustima. Zapitajte se je li vino lagano, srednje ili punog tijela.
 • 6. Dodatni okusi: Postoje li okusi koje možete prepoznati tokom probanja vina koje niste prepoznali u njegovom mirisu? I to treba uzeti u obzir!

Zaključak

Nakon što ste probali vino, sada imate priliku razmotriti kvalitet vina. Evo nekoliko pitanja koja sebi trebate postaviti:

 • 1. Da li je vino u ravnoteži? Ovo je pitanje koje upućuje na bilješke koje ste napravili u prostoru za degustaciju. Vina koja su “u ravnoteži” imaju okus koji se uravnotežuje, uključujući kiselost, tanin (ako je crveno) i nivo alkohola. Iako različita vina imaju različit intenzitet, kvalitetno vino će biti u ravnoteži samo sa sobom.
 • 2. Da li je vino kompleksno? Ako imate puno bilješki o probanju vina i još uvijek možete osmisliti još, u rukama vam je prilično složeno vino.
 • 3. Kakvo je moje mišljenje? Sada kad ste pravilno procijenili vino, što mislite o njemu (sveukupno)? Za ovu procjenu koristite vrlo jednostavan sistem sa tri boda (pogledaj, pomiriši, okusi). Ali možete koristiti bilo koji sistem ocjenjivanja koji odgovara vama.

Sada kada znate pogledati, pomirisati i okusiti, spremni ste započeti izbor svih svojih omiljenih vinskih okusa i mirisa. ZA put ka većem vinskom znanju najbolje je prošetati sa nekoliko pouzdanih alata koji će vam pomoći da se prisjetite priče svojih vina.

Zabilješke o degustaciji vina je presudan alat za bilježenje svih elemenata vina koja ste probali i vaših misli dok su aroma i okus bili svježi na vašem nepcu. Postoji više od nekoliko dobrih boca vina, nemojte se uhvatiti sa bocom za koju već znate da nije prava za vas.

Izvor: https://winefolly.com/. Naslov orginala: The Wine Tasting Method – video. (Metoda degustacije vina). Objavljeno: 30.11.2016. Dopunjeno: 13.09.2021. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kako-probati-vino-i-razviti-svoje-nepce/ i https://ovinu.info/mehanizmi-za-slike-okusa-i-biomehaniku-okusa/