Vino praistorijske Gruzije

istorija region vinarstvo vino
Vino Gruzije

Vino Gruzije. Podignite čašu za Gruziju, rodno mjesto vina. Zemlja, koja se proteže od plodnih dolina južnog Kavkaza između Evrope i Bliskog istoka, možda je bila stanište prvim ljudima koji su pripitomili to prvo, obično grožđe, što je dovelo do današnjih sorti grožđa Chardonnay, Cabernet Sauvignon i hiljade drugih crvenih i bijelih nama poznatih sorti. U nedavno objavljenom istraživanju, tim istraživača je pronašao ostatke vina na krhotinama keramike na dva arheološka nalazišta u Gruziji iz perioda 6.000 godina prije Hrista. Otkrića su do sada najstariji dokaz o vinu proizvedenom od evroazijskog grožđa, sorti koje se danas koriste u gotovo svim vinima proizvedenim širom svijeta.

“Razgovor o starosti vina? Ovdje je 8.000 godina stara berba koju smo identifikovali”, rekao je Patrick McGovern, molekularni arheolog sa Muzeja arheologije i antropologije Univerziteta Pennsylvania i glavni autor studije u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nalazi potiskuju prethodni datum kao najstariji dokaz o proizvodnji vina za oko 600 do 1.000 godina, što je dr. McGovern ranije identifikovao u Iranu. No, to ne eliminiše Kinu kao mjesto najstarijeg poznatog fermentisanog pića, koje je dr. McGovern datirao na 7.000 godina prije Hrista. Međutim, to piće je najvjerojatnije bio koktel koji se sastojao od riže, meda, plodova gloga i divljeg grožđa, za razliku od ovog najnovijeg otkrića koje je bilo čisto vino. Kultura vina dugo je bila isprepletena sa istorijom Gruzije, gdje su izdašne zdravice bili važan dio tradicionalnih praznika. Arheolozi su tamo pronašli dokaze o potrošnji vina tokom
bronzanog, klasičnog razdoblja, grčko-rimskog razdoblja i srednjeg vijeka. Gruzijsko vino bilo je takođe među najpoželjnijim u Sovjetskom Savezu.

Naslov orginala: Wine From Prehistoric Georgia With an 8,000-Year-Old Vintage;  Izvor: https://www.nytimes.com/;  Objavljeno: 13.11.2017. by Nicholas St. Fleur;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: Georgia, the birthplace of wine, Caucasus, Neolithic wine