Juhfark: Apoteka u vinskoj čaši

aroma vina grožđe region sorta vino vinska kultura

Juhfark je malo poznata mađarska sorta grožđa kojoj se pripisuju izvanredne sposobnosti. U prošlim vjekovima se vjerovalo da vino iz rejona Somlo – koje je i danas moderno uporište sorte – liječi čitav niz bolesti, uključujući anemiju, probleme sa bubrezima i jetrom i probavne poremećaje. Tada su se vina Somló mogla naći na policama apoteka, kao i u trgovinama vina.

Juhfark

Međutim, Juhfark je takođe obdaren još tajanstvenijom moći. Kaže se da ako sretni par popije vino Juhfark prije spajanja njihove zajednice u bračnoj noći, ima veće šanse da dobije muškog nasljednika.

Vino je tako nazvano i nászéjszakák bora, vino bračne noći. A davno su ga voljeli aristokrati i kraljevi; Habsburgovci, pa je čak i britanska kraljica Viktorija bila pristrasna prema kapima Somló vina kako bi osigurala njihovo muško nasljeđivanje.

Je li to istina nikada nije naučno dokazano, ali statistički možda da, oko regije Somlo rađa se 25% više muškaraca nego u ostatku Mađarske, pa izgleda da postoje neki dokaz o njegovom čarobnom svojstvu. Rečeno je i da čuva muževnost spomenutog potomstva zahvaljujući svom ‘muškom’ stilu, pa možda i svojevrsnoj vijagri iz 18. vijeka

Naslov orginala: Juhfark: A Pharmacy in a Wine Glass. Izvor: https://tastehungary.com/.Objavljeno. By Sue Tolson. Prevod: Dragutin Mijatović