Da li je vino diuretik?

Da li je vino diuretik?

vino zdravlje

Da li je vino diuretik? Prilično je uobičajen prizor posmatrati kako ljudi odlaze srećno u toalet nakon nekog alkoholnog pića. Međutim, uglavnom, ne možemo dokučiti dubinu fundamentalnog razloga zašto se to događa, ali kažemo da je alkohol – vino, preciznije, „diuretik“– ali da li je zaista? Laički rečeno, sve što nas tjera da tražimo toalet može se smatrati diuretikom. Drugim riječima, sve što proizvodi veće izlučivanje urina može se smatrati diuretikom.

Prema određenim naučnim metrikama, svako alkoholno piće koje ima samo 1-2% alkohola je mogući diuretik. U poređenju s tim, vino ima nevjerovatnih 9-11% i više, tako da možemo samo zamisliti potenciju koju nosi i ogromnu sposobnost da bude diuretik!

Da li je vino diuretik?
https://www.wheninbarcelona.com/

Da li je vino diuretik? Kako to radi?

Sada kada smo svjesni vina i njegovih diuretičkih poboljšanja, takođe je bitno znati kakovino djeluje kao diuretik i zašto morate ostati hidratisani. U tehničkom smislu, diuretici općenito, a posebno vino, imaju tendenciju da gađaju zadnji dio hipofize (organ u obliku graška koji je vezom pričvršćen za mozak). To oslobađa hormon koji se zove ‘anti-diuretički hormon’ ili ADH, i uglavnom potiskuje njegovo oslobađanje. U suštini ono što radi je da ima tendenciju da oslobađa više vode sačuvane kao tjelesna tečnosti u krvotoku, koja dalje putuje do bubrega radi filtriranja.

To, zauzvrat, uzrokuje veću brzinu ultrafiltriranja u bubrezima, što je rezultat jednostavno veće proizvodnje urina. Jednačina je jednostavna – više vina, manje ADH, više urina – glavni diuretik.

Veće izlučivanje urina ima za rezultat većim gubitkom metaboličke vode iz tijela, što dalje ima za rezultat velikim gubitkom tečnosti i elektrolita iz sistema – što dovodi do dehidratacije. Upravo tu dobro dođe održavanje hidratacije, a evo kako vam preporučujemo da je zaobiđete.

Ugasite svoj ADH!

1. Mantra prije igre. Vjerovatno najbitniji, ali najjednostavniji način da ostanete prethodno hidratisani prije nego što krenete gutati vino u izobilju. Ovo je daleko najefikasniji bajpas koji preporučujemo, iako zvuči pomalo kontradiktorno. Višak vode u vašem sistemu će igrati značajnu ulogu u suzbijanju gubitka elektrolita i metaboličke vode kada se gušite u tom zlatnom vinu Chardonnay!

2. Gdje ima vina, ima i vode. Uobičajena izreka u svijetu nauke – hiper i hipo bilo čega je loše; drugim riječima, postizanje ravnoteže je jedini izlaz. Uvjerite se da koristite slične količine vina i vode, ako je moguće. Ne samo da vas to čini manje sklonim dehidratataciji, već takođe ima tendenciju da poveća vašu sklonost ka više vina; win-win!

3. Zalogaj za užinu. Ovdje nipošto ne mislimo na kalorijske karamele ili zvjerske hamburgere. Pozivamo vas da pazite na dio sa svježim voćem, jer to uveliko pomaže kod dehidratacije koju vino donosi – bilo da se radi o ukusnoj lubenici ili slatkoj jabuci!

Koliko god to bilo nezgodno za pijanu publiku, ključno je ostati hidratisan, kako bi se suprotstavili glavnim diuretičkim sposobnostima koje vino posjeduje. Zavisnost o višku vina to može značiti da vaš život ima klizav nagib, ali vaš dijagram hidratacije nema!

Izvor: http://wineonmytime.com/ . Naslov orginala: Is Wine a Diuretic? How to Stay Hydrated (Da li je vino diuretik? Kako ostati hidratisan). Objavljeno: 23.10.2019. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znali? Mantra. Izvorno u hinduizmu i budizmu, riječ ili zvuk koji se ponavlja kako bi pomogao koncentraciju u meditaciji. Sinonimi su: sveta formula, sveti stih, riječi za meditaciju; slogan