Komponenta crvenog vina resveratrol oponaša estrogen

vino zdravlje

Komponenta crvenog vina resveratrol. Neki dijetalni spojevi kao što je resveratrol, koji se obično nalazi u crvenom vinu, mogu oponašati estrogen za aktiviranje proteina protiv starenja. Spojevi koji se nazivaju sirtuini, otkrila je nova UCL studija. Nalazi objavljeni u naučnim izvještajima mogu objasniti uticaj i sirtuina i resveratrola na zdravlje i starenje. Resveratrol je samo oponašao estrogen u malim dozama, ali imao je suprotan učinak pri visokim dozama. Tto može dati vjerodostojnost pretpostavkama da mala čaša crvenog vina dnevno, ali ne više, može podržati zdravo starenje.

Sirtuini

Autor studije, dr. Henry Bayele (UCL Strukturna i molekularna biologija), rekao je: ” Sirtuini su istraživačima dugogodišnji interes kao signalni proteini koji su uključeni u procese kao što su popravljanje DNK i metabolička regulacija, i dijetalni molekuli koji ih aktiviraju. ” “Brojne studije na životinjama sugerisale su da bi ti proteini mogli produžiti zdrav životni vijek sprečavanjem ili usporavanjem početka bolesti. Ali razvoj efikasnih lijekova ili dijetalnih intervencija frustriran je nedostatkom zajedničkog razumijevanja kako tačno djeluju u ćelijama tijela.”

Dr. Bayele je istraživao spojeve koji aktiviraju sirtuin (STAC), uključujući resveratrol (koji se nalazi u pokožici grožđa) i izoflavone (poput daidzeina koji je prisutan u mahunarkama, kao što je soja), analizirajući ekspresiju gena koji reagira na estrogen i ovisan je o sirtuinu u kulturama ćelija ljudske jetre tretirane različitim vrstama spojeva. Ovo istraživanje temelji se na radu iz 2019. godine i dr. Bayele koji je pokazao da estrogen povećava signalizaciju sirtuina putem estrogenih receptora.

Estradiol

Ranije se mislilo da ovi spojevi samo povećavaju katalitičku aktivnost sirtuina. Međutim, otkrio je da su STAC-ovi, poput resveratrola, aktivirali sirtuin signalizaciju putem estrogenih receptora oponašajući estradiol. Estradiol je jedan od tri glavna hormona estrogena. Ali, dok se resveratrol ponaša poput estrogena u malim dozama, dr. Bayele je otkrio da u visokim koncentracijama djeluje poput antiestrogena i ima suprotan učinak, suzbijajući sirtuinsku signalizaciju. Neki STAC-ovi bili su čak bolji od estrogena u aktiviranju sirtuinske signalizacije, uključujući izoliquiritigenin koji se nalazi u biljci gospino bilje.

Iako neki mogu estrogen smatrati ženskim hormonom, i muškarci i žene ga proizvode. Uključen je u brojne funkcije od apetita do reprodukcije te štiti od mnogih bolesti zbog kojih sirtuini mogu takođe pomoći u prevenciji, kao što su dijabetes tipa 2, osteoporoza, metabolički sindrom, upalne, Alzheimerove i srčane bolesti. STAC-ovi kao što je resveratrol, za koje dr. Bayele kaže da se mogu smatrati ‘biljnim estrogenima’ mogu biti korisni za rad mozga, jetre, koštanih mišića i kostiju obavljanjem funkcija koje bi inače bile rezerva estrogena.

Komponenta crvenog vina Resveratrol

“Redovne niske doze resveratrola, poput umjerene potrošnje crvnog vina kao dijela zdrave ishrane, mogu osigurati dobrobit estrogena. To bi se odnosilo i na muškarce i na žene svih dobnih skupina. Žene u menopauzi te koristi najviše osjećaju jer imaju niže rezerve estrogena u odnosu na muškarce slične dobi “, rekao je doktor Bayele.

Kaže da kao zamjena terapije estrogenom može imati štetne nuspojave, STAC kao što su resveratrol i izoliquiritigenin mogu imati potencijalni alternativni tretman za neke uslove od kojih estrogen štiti. Općenitije, predlaže da, držanjem sirtuina aktivnim, STAC-ovi mogu pomoći odgoditi ili spriječiti pojavu nekoliko metaboličkih i bolesti povezanih sa starišću koje su obično povezane sa nedostatkom estrogena.

“Da bi bilo koji tretman bio pozitivan, temeljni mehanizam mora biti dobro razumljiv. Ovaj rad pokazuje kako STAC-ovi mogu djelovati i samim tim pojačati njihovu primjenu kao zamjena estrogena, iako to ostaje da se klinički testira”, dodao je. Pročitati i: https://ovinu.info/supstanca-koja-se-nalazi-u-grozdu/

Naslov orginala: Red wine component mimics oestrogen to support healthy ageing. Izvor:
https://medicalxpress.com/; Credit: CC0 Public Domain. Objavljeno: 07.04.2020. by Chris Lane. Prevod: Dragutin Mijatović