Kako odabrati vino

Kako odabrati vino – čak i kada ne znate ništa o vinu

region vinarije vino zabava

Kako odabrati vino. Svi smo bili tamo… biranje dobrog vina može biti zastrašujući zadatak, posebno kada ne znate mnogo o toj temi! Iako ne postoji jedinstveno rješenje za sve, nekoliko savjeta o tome na što treba paziti može mnogo pomoći. Evo 10 zlatnih pravila kojih se morate pridržavati pri odabiru boce.

Kako odabrati vino

Kao što možete zamisliti, većina tima u iDealwineu su potpuni vinski štreberi koji znaju kako prepoznati dobru bocu. Objedinili smo naše najbolje savjete za one koji biraju vino sa malo ili nimalo prethodnog znanja. 10 zlatnih pravila za izbor vina.

1.Budite radoznali i otvoreni

Svijet vina je nevjerovatno složen i baciti se u njega najbolji je savjet koji vam možemo dati. Malo osnovnog znanja ide daleko od toga, pa nemojte gutati vinsku enciklopediju, već čitajte članke o vinu koji pobuđuju vašu radoznalost (poput onih na Le Blogu) ili se pretplatite na vinski časopis. Ne može se sve naučiti iz knjige, a odlazak na degustacije i majstorske tečajeve ili kupovina boca za probanje kod kuće je od presudne važnosti. Nastavite da probate i uskoro ćete imati ideju šta vam se sviđa.

2.Izbjegavajte kupovinu vina iz lanaca supermarketa

Osim ako ne znate šta radite, pregovaranje o vinu iz supermarketa može biti rizično. Imati nekoga pri ruci ko može da vas prošeta kroz asortiman je uvijek važno (posebno za početnike). Supermarketi nisu u mogućnosti ponuditi ovu uslugu. Veliki izbor može biti zastrašujući i prečesto će veliki supermarketi favorizirati vino proizvedeno u velikim količinama.

Iako je moguće pronaći dobro masovno proizvedeno vino, može biti teško uočiti ih među velikom izboru. Najuglednije vinarije često odbijaju slati svoja vina u supermarkete pa je bolje posjetiti trgovca vinom (ili e-trgovca vinom!). Trgovca koji ne samo da će najvjerovatnije imati kvalitetniju selekciju, već će moći i dati savjet i preporuke.

Na iDealwine.com ćete pronaći sve što vam je potrebno za navigaciju u svijetu vina. Od vintage mapa i vodiča za regije do detaljnih informacija o svakom vinu koje se prodaje na web stranici. Kao što je sorta grožđa, način na koji je vino spravljeno, proizvođač, bilješke o degustaciji. Te savjete o skladištenju – čuvanju i prijedlozi za uparivanje sa hranom, kao i evoluciju cijene tijekom godina.

3.Razumijeti – Kako čitati vinsku etiketu

Naše prvo upozorenje kada je u pitanju čitanje etikete je da riječi “grand vin” ne znače ništa! Svako vino proizvedeno pod AOC klasifikacijom može to napisati na svojoj etiketi. Isto važi i za prilično impresivno zvučne nazive “veilles vignes” (što znači “stare loze”), nemojte da vas zavara. Spominjanje “cru” može biti zanimljivo, ali, opet budite oprezni: “grand crus classés” su mjerila kvaliteta kada se odnose na ozbiljnu klasifikaciju (klasifikacija iz 1855., klasifikacija Graves, klasifikacija Saint-Emilion).

U Burgundiji, “premier cru” i “grand cru” daju dobru predstavu o kvalitetu terroara iz kojeg je vino došlo. “Grand cru” je općenito najkompleksniji, najdublji i podrumski dostojni Burgundy. Ako se na etiketi spominje „cru“, obavezno provjerite pripada li vino AOC-u jer to znači da je proizvedeno u skladu sa strogim propisima koje AOC nameće.

Imajte na umu da postoje neka odlična vina proizvedena izvan AOC ograničenja (Vin de France) i, obrnuto, neka ne baš sjajna AOC vina! Godina berbe često daje dobar pokazatelj okusa vina (u zavisnosti od toga da li je bila topla ili hladna godina) i njegovog podrumskog potencijala.

4.Znajte razliku između vina za čuvanje u podrumu i mladih vina za pijenje

Prije nego što odaberete vino, važno je znati da li želite flašu u kojoj ćete uživati sada ili je staviti u svoj podrum za kasnije, to pomoći vašem izboru. Ako želite kupiti vino u kojem ćete uživati u narednih nekoliko mjeseci ili godina, najbolje je odabrati lagano vino koje nije previše punog tijela. Određene sorte grožđa i nazivi daju vina koja su prikladnija za podrumarstvo, na primjer, grand cru classé iz Médoca (u novijoj berbi) će bolje odležati od rozea iz regiona Provanse.

Ako želite flašu da popijete sada, pazite da ne kupite cuvée koji treba nekoliko godina boravka u podrumu, bila bi velika šteta da ga otvorite prerano. Najbolja vina za podrum su ona iz renomiranih imanja – vinarija koja imaju odličan balans (kiselina je posebno važna kada je u pitanju odležavanje), koncentraciju i taninsku strukturu. Riječ je o vinima koja će u procesu proizvodnje najvjerovatnije proći dugo sazrijevanje.

5. Kako odabrati vino – Odaberite dobro godište/vintage

Iako su godine berbe bitne, nisu sve, ne smiju se zanemariti! Što se tiče nedavnih berbi, vrijedi napomenuti da su 2016., 2015., 2010. i 2009. bile dobre skoro svuda u Francuskoj.

6.Uparite svoje vino sa pravom hranom

Vjerovatno već znate da se, općenito govoreći, bijela vina bolje slažu sa ribom i bijelim mesom, dok se crvena dobro slažu sa crvenim mesom. I, uopšteno govoreći, ovo je tačno! Idite za svojim instinktom, uglavnom vas neće iznevjeriti. Što se tiče sira, jači sirevi bolje se slažu sa crvenim vinima, dok drugi stilovi dobro idu sa bijelim vinom. Plavi sir je, međutim, veličanstven sa slatkim vinom, a stari komte i Vin Jaune su spoj napravljen u raju!

7.Poslušajte savjete od ljudi kojima vjerujete

Ne ustručavajte se pitati ljude koji poznaju vino i koji dijele slične ukuse kao i vi, bit će polaskani što ste pitali. Vinski kritičari i drugi profesionalci su još jedan dobar izvor preporuka i mogu vam pomoći da otkrijete odlična vina.

8. Kako odabrati vino – Ne dozvolite da cijena bude vodeći faktor

Naravno, cijena je često u korelaciji sa kvalitetom, ali mnogi izuzeci od ovog pravila čine je nepouzdanim mjerilom kvaliteta. Vina koja se piju mlada su uglavnom jeftinija od vina duže čuvanih u podrumu, ali mogu biti jednako ukusna. Svaka regija ima svoj dio manje poznatih vinarija koji nude odlična vina po odličnim cijenama. Naša stalna kolekcija Must-Haves okuplja naše vrhunske preporuke iz različitih vinarskih regija po cijenama „za otkriti“.

9.Vjerujte velikim imenima, ali riskirajte sa vremena na vrijeme

Čak su i neofiti čuli za najmitskija vina na svijetu. Znajte da ova vina imaju reputaciju sa razlogom i rijetko varaju. Pogotovo kada se razmatraju neovisno o njihovoj cijeni (koja je često prilično visoka). Nisu to samo kultna vina, vinarije koje su stekle solidnu reputaciju općenito su sigurni dobitak. Uprkos tome, pozivamo vas da skrenete sa utabanih staza i zadovoljite svoju radoznalost. Probajte vino iz područja – vinarije koja vam privuče pažnju (počnite sa njihovim najjeftinijim vinom), a zatim probajte drugo! Eksperimentišite i zabavite se vojim otkrićima.

Kako odabrati vino

10.Probajte, okusite, testirajte!

Nije iznenađujuće da što više okusite, bolje ćete imati ideju o svojim preferencijama. Kada saznate šta vam se sviđa (a šta ne), možete početi identifikovati svoje omiljene regije, imena vina i proizvođače. Nemojte se stidjeti voditi obilne bilješke o vinima koja volite, a koja vam se ne sviđaju! Imati evidenciju o vinima koja ste probali uvijek je korisna referensa i čini ugodno čitanje!

Opremljeni ovim zlatnim pravilima, spremni ste da odaberete svoju sledeću bocu, santé!

Naslov orginala: How to choose a good wine – even when you know nothing about wine. (Kako odabrati dobro vino – čak i kada ne znate ništa o vinu). Izvor: https://www.idealwine.info/. Tekst: i Dealwine. Objavljeno: 15.06.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati:

Život: “Contra vim mortis non est medicamen in hortis.” Protiv sile smrti nema lijeka u vrtu.