Kako probati vino kao profesionalac

Kako probati vino kao profesionalac

aroma vina degustacija kvalitet okus vina vino vinska kultura zabava

Kako probati vino kao profesionalac. Da naučite kako probati vino kao stručnjak, potrebna je vježba, ali uz nekoliko jednostavnih uputa bit ćete na dobrom putu da zavrtite, njuškate i pijuckate poput profesionalnog degustatora vina.

Kako probati vino kao profesionalac

Kako procjenjujete vino po ukusu, mirisu ili izgledu? Jednom kada naučite kako probati vino, stres oko izbora savršene boce nestaje. Tačno ćete znati u kojim notama degustacije uživate i imat ćete povjerenja u svoj izbor vina, bilo da kupujete za sebe, zabavu ili poklon.

Slijedite savjete za degustaciju vina u nastavku da biste razvili svoje nepce i naučili kako opisati vino kao profesionalac.

Kako probati vino kao profesionalac – Naučite kako probati vino sa stručnjacima

Ako želite naučiti kako probati vino od renomiranih stručnjaka bez napuštanja kuće, virtualne degustacije vina su savršeno rješenje. Svaku virtuelnu degustaciju vodi vrhunski kuvar ili sommelier koji nudi uvid u proces degustacije vina, gurmanske spojeve hrane i vina i još mnogo toga. Naučit ćete sve što trebate znati o tome kako probati vino kao profesionalac iz udobnosti kuće.

Da biste započeli sami, postoje neka pouzdana pravila koja vam mogu pomoći na tom putu.

Kako probati vino kao profesionalac

Kako probati vino. Degustacija vina je više od uživanja u okusu vina. Degustacija vina takođe uključuje vaša čula vida i mirisa. Da biste naučili probati vino poput somelijera, jednostavno pratite svoja čula vida, mirisa i konačno okusa. Prvo obratite pažnju na vizuelni kvalitet vina, a zatim lagano zavrtite i njušite čašu kako biste osjetili aromu. Konačno, pokrenite svoje nepce i prepoznajte različite okuse vidljive u vinu.

Degustacija vina Korak 1: Procijenite po viđenju

Prvi korak probanja vina je procjena vina po viđenju. Nakon što sipate vino u čašu, odvojite trenutak da procijenite kako vino izgleda. Boja i neprozirnost različitih tipova vina mogu nagovijestiti starost vina i kiselost, sadržaj alkohola i šećera.

Nagnite čašu na stranu kako biste vidjeli raspon boja vina. Koje je boje vino? Da li je rubin crvena ili više ljubičasta? Je li tamno zlatno ili više blijedožuto? Bijela vina imaju tendenciju da produbljuju boju i postaju neprozirnija kako stare. Crvena vina postaju transparentnija kako stare. Dok budete učili kako probati vino, primijetit ćete široku paletu boja koje vina mogu imati i različite okuse koje daju.

Procjena “nogu” u vašoj čaši. Kada naučite kako kušati vino to je jednostavan način za određivanje sadržaja šećera i alkohola. Zavrtite čašu i gledajte kako kapi u čaši idu prema dolje – to su “vinske noge”. Što su noge deblje i viskoznije, to je više alkohola ili ostatka šećera u vinu.

Kako probati vino kao profesionalac

Degustacija vina Korak 2: Procijenite po mirisu

Nakon procjene kako vino izgleda, vrijeme je za procjenu arome vina. Drugi dio učenja okusa vina je ocjenjivanje po mirisu. Zavrtite svoju čašu za vino i duboko udahnite kroz nos na vrhu čaše za vino. Ne zaboravite da zavrtite vino jer čin kovitlanja povećava jedinjenja arome koja se oslobađaju u vazduh. Da biste prevazišli “miris vina”, naizmjenično koristite dugo i kratko mirisanje.

Dio učenja kako probati vino je učenje kako opisati vino. Dok njušite, korisno je razmišljati o aromama od velikih do malih. Na primjer, postoje li mirisi citrusa ili bobica? Kada uspostavite dominantan miris, možete prijeći na note poput hrastovine ili komorača. Tražite tri vrste aroma: primarne, sekundarne i tercijarne.

Primarne Arome

Primarne arome potiču od sorte grožđa i klime u kojoj sorta raste. Voćni okusi u vinu su tipično primarne arome, kao i cvjetne i biljne arome.

Za bijela vina razmislite o citrusnom voću (narandža, limun), voću (poput jabuke) ili tropskom voću (poput manga ili dinje). Za crvena vina razmislite o crvenom voću (malina, jagoda), crnom voću (kupina, crna šljiva) i plavom voću, poput borovnice. Ostale arome koje možete primijetiti su biljne arome poput mente ili cvjetne arome poput lavande.

Kako probati vino kao profesionalac

Sekundarne arome

Sekundarne arome potiču iz procesa fermentacije vina. Kada naučite kako probati vino, primijetit ćete da ove arome mogu biti oštre, jasne i često kvasne (poput kruha od kiselog tijesta). Ove arome ne bi trebale biti previše oštre, jer to može ukazivati na pokvareno vino. Neki primjeri sekundarnih aroma su arome neobranog mlijeka, gljiva ili piva.

Tercijarne arome

Tercijarne arome proizlaze iz procesa odležavanja vina. Ove arome se često pojavljuju kao arome karamele ili vanilije koje potiču iz hrastove buradi koje se koriste za odležavanje vina. Kada malo kiseonika prodre u vino kroz bure, u vino se unosi orašavost. Samo hrastovo bure daje vinu aromu vanilije ili karamele slično kao što lišće čaja daje aromu u vrućoj vodi.

Još neke tercijarne arome koje možete primijetiti su začini poput cimeta ili duboki okusi poput pečenog badema ili karameliziranog šećera. Kako budete uvježbavali kako probati vino, vaša sposobnost da prepoznate tercijarne arome će se povećati.

Degustacija vina Korak 3: Procijenite po okusu

Nakon što ste ocijenili izgled i miris svog vina, konačno je vrijeme da otpijete gutljaj! Posljednji korak u učenju probanja vina je da ga zaista probate. Dok uživate u svakoj degustaciji ili izboru vina, pustite ga da kruži ustima. Kakav je okus vina? Dok vino cirkuliše, obratite pažnju na osećaj vina u ustima i senzacije koje ono stvara na vašem jeziku. Da li je vino izbalansirano? Da li je kompleksno? Kakav je finiš vina?

Balans

Izbalansirano vino imat će svoje okuse u dobrim proporcijama. Ne bi trebalo da bude previše slatko, ni previše kiselo ni previše gorko. Slast je najizraženija u prvom trenutku kada okusite vino, a okusićete ga na vrhu jezika. Kiselost, ili koliko je vino kiselkastog okusa, stvara osjećaj zalijevanja u ustima. Uz crvena vina osjetit ćete i tanine. Tanini stvaraju osjećaj sušenja u ustima poput kuglice vate.

Dobro vino će imati sve ove okuse u harmoniji. Iako možete primijetiti svaku notu, jedna se neće isticati mnogo više od druge. U dobrom vinu, ovaj sklad se povećava sa godinama. Dok budete učili probanje vino, vaša iskustva sa dobrim i lošim vinima pomoći će vam da razlikujete koja vina imaju harmoniju, a koja ne.

Kako probati vino kao profesionalac

Složenost

Kompleksna vina imaju slojeve okusa koji se razvijaju dok vino stoji na vašem jeziku. Kada prvi put naučite kako probati vino, primamljivo je da brzo pređete na sledeći gutljaj. Ali kada probate dobro vino, odvojite trenutak da ostavite okus vašeg prvog gutljaja. Uživajte u različitim okusima i osjećajima koje vino stvara dok sjedi. Kako se vino mijenja dok ga probate? Starija vina i vina višeg kvaliteta imaju više složenosti.

Završnica

Kvalitet vina je takođe određen njegovim završetkom, odnosno koliko dugo se okus zadržava u ustima nakon gutljaja i osjećajem vina u ustima. Koliko dugo se okus zadržao u vašim ustima? Kakvo je tijelo vina – da li je bilo lagano, poput vode ili gotovo kremasto? Ako kompleksan okus vina ostane neko vrijeme nakon vašeg prvog gutljaja, vjerovatno je riječ o visokokvalitetnom vinu. U vinu slabijeg kvaliteta, aroma će brzo nestati.

Dužina

Dužina vina (after taste) je koliko dugo aroma ostaje nakon što ga progutate. Vino veće dužine vjerovatno ima dobru složenost. Nakon što popijete prvi gutljaj vina, razmislite o postavljanju tajmera da vidite koliko dugo okus traje. U okruženju za degustaciju u kojem učite kako probati vino, ovo bi vam moglo pomoći da razlikujete sorte koje mogu imati dobar okus, ali su različitog kvaliteta.

Nakon vrtnje, njuškanja i pijuckanja, odvojite trenutak da zabilježite svoje misli o vinu. Na kraju krajeva, cilj učenja kako pravilno probati vino je otkriti u kojim vinima uživate. Uzimanje nekoliko bilješki o degustaciji vina može vam pomoći da zapamtite u kojem kvalitetu uživate, sužavajući vašu odluku sledeći put kada budete na večeri ili u trgovini. Jednom kada naučite kako da probate vino, moći ćete sa lakoćom odabrati ugodnu bocu.

Za još više uvida u gurmanske degustacije vina, pogledajte druga iskustva koja se dešavaju oko Vas ili na cozymeal.com

Naslov orginala: How to Taste Wine Like an Expert. Izvor: https://www.cozymeal.com/. Tekst: Megan Johanson. Slike: via Canva. Objavljeno: 18.01.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

Lijepi citati o lozi i vinu: Vino ispunjava srce hrabrošću (Platon)